Saturday, July 28, 2012

En tröja för hösten

Jag börjar längta efter hösten och vintern. Jo, jag älskar sommaren, jag älskar faktiskt alla årstider, men det är något speciellt med att längta efter tjocka tröjor och hemstickade sockar. Varje sensommar/tidig höst får jag ett sug efter att sticka tröjor, helst i ylle.

Nu till själva problemet. Jag vet vilken typ av kofta jag vill sticka: enkel modell, rak, lite gammaldags och mönstrad i grått vitt och rött. Lite som koftan på bilden ovan (bilden har jag lånat av UnderbaraClara). Men, jag har inte energi just nu att göra ett mönster själv, och jag hittar inget som passar!

Har något utav er tips på en passande tröja? Den behöver inte ha mönster över hela, bara mönstrat ok skulle funka fint! Det absolut ultimataste vore om den dessutom klipptes upp, det är något jag aldrig gjort men gärna skulle testa (och det verkar ju gött att bara sticka runt i räta maskor, framförallt i flerfärgsstickning).

Hoppas på bra tips!

16 comments:

Moffan said...

Min första tanke är "fritt etter Fana". Underbar.

maria carlander said...
This comment has been removed by the author.
maria carlander said...

Underbart fin kofta!
Jag är likadan, när luften ändrar känsla så kommer den där längtan fram, och tankarna snurrar efter den perfekta nygamla koftan.

Moffans tips är bra, och två andra fina som man skulle kunna göra i grått, vitt och rött är Stasis pullover och Mariusgenser (sök på Ravelry).

Åh, och så vill jag passa på att fråga dig en sak också! Din blogg är så snygg, jag gillar verkligen dina labels till höger där du samlat dina inlägg under stickning, virkning, saker som är fina etc.
Hur har du gjort bildlänkarna till dina labels? Finns det en sådan gadget eller har du gjort dem från scratch i photochop eller liknande?

Anna - stickande trädgårdsmästare said...

Jag känner samma sak, vill bara sticka varma, härliga koftor i mjuka ullgarner och mysa i höstväder. Även om jag älskar sommaren och värmen..

Anonymous said...

Titta på www.sandnesgarn.no. Der fins gratis oppskrifter på gamle fine jakker som strikkes rundt og siden klippes opp.
Hilsen Inger

Loppans pyssel said...

Kanske denna: http://www.ravelry.com/patterns/library/lett-lopapeysa-me-stuttum-munsturbekk-og-hettu

Loppans pyssel said...

Hm, tyvärr är nog mönstret lite svårt att läsa då det verkar vara på isländska ;)

knitting Agnes said...

kanske en sån här
http://www.ravelry.com/patterns/library/blaithin

Clara said...

Vad många bra tips! Fritt etter fana har jag tittat på innan, älskar mönstret men tyvärr inte modellen. Mariusgenser är ju fantastisk!

Fröken C: Jag har gjort dom från scratch i photoshop, och sen lagt in dom som bildlänkar. Det finns säkert fiffigare sätt att göra det på, men jag tycker det är svårt att hitta rätt i bloggers koder och valde därför den lite omständigare vägen :). Kul att du gillar dom!

maria carlander said...

Tack för tipset Clara!
Hoppas att du inte misstycker om jag gör något liknande :)

Clara said...

Fröken C: Nej absolut inte! Jag har själv lånat idén från Polliver :)

Jessica said...

Plum Frost Pullover som finns på Ravelry är väldigt fin, liksom sådär höstigt dimmig i mönstret på något sätt.

Kristina said...

Ysolda har en fin i de färgerna, men hag tror att det är en tröja.

Anna said...

Hej Clara!

Koftan på bilden påminner mej om en gammal beskrivning från en stickbilaga i VI-tidningen - sent 70-tal eller tidigt 80-tal. Kanske inte samma, men åtminstone lite lik. Har för mej att den var stickad i ett tunnare ullgarn typ Bergås filtgarn. Minns dock inte helt säkert.

Jag har letat bland mina gamla stickbeskrivningar men inte hittat bilgan ännu. Eftersom jag har två bostäder kan beskrivningen mycket väl vara i mitt andra hem. Jag ska dit i slutet på nästa vecka och då ska jag fortsätta leta. Är helt säkert på att jag sparat bilagan för det var flera andra vackra modeller i den. Tidningen VI hade ofta stickbeskrivningar och jag tycker att de alla flesta håller än idag.

Blev själv sugen på att sticka en sådan kofta när jag såg bilden på din blogg!

Paula said...

Jag tänker på Freya. http://www.ravelry.com/patterns/library/freyja-english-islenska
Kan det va nåt?

Clara said...

Anna: Det vore grymt om du hittade! Jag trodde att det skulle vara lätt att hitta en sådan kofta, eftersom att de var så vanliga förr, men icke sa nicke...