Tuesday, October 30, 2012

Tomtemössa


I den här mössan känner jag mig verkligen som en lite tomtenisse! Det tycker jag överlag är en bra grej, men det gör också att jag hellre använder den ju närmare julen vi kommer. Tidigt i oktober känns den liksom lite fel, men nu börjar jag snart kunna använda den. För snart är det jul, yay och hipp hurra! Jag älskar julen!

Garn: Rauma finullgarn i rött och vitt, hur mycket som gick åt minns jag inte tyvärr.
Mönster: Modifierad version av Påsmössa från Ann-Mari Nilssons bok Sticka mössor vantar sockor. Jag har stickat en sån här mössa tidigare, i grått, och tyckte att den blev lite stor så jag minskade antalet maskor lite. Jag gillar det här mönstret, trots att det inte har några finesser som t.ex. förkortade varv för att öka passformen. En bra basmössa!


Thursday, October 25, 2012

Bohus stickning

Idag har vi haft föreläsning om Bohus stickning i skolan (behöver jag säga att jag stormtrivs med min utbildning?). Jag älskar Bohus stickning! Det är verkligen ett konsthantverk, och mönstren håller ju än idag trots att de är gjorda mellan 1939-1969. För den som vill läsa mer om hur Bohus stickning startade står det lite här och här på Bohusläns museums hemsida. 

En bohuskofta har stått på min önskelista i flera år, sedan jag såg utställningen på Bohusläns museum 2009. Men nu har jag bestämt mig. Jag bara måste sticka en. Har dock inte bestämt mig för vilken, det finns ju så många fina! 

Blå blomman har varit min favorit länge, redan 2009 bloggade jag om att jag vill sticka den. 

Men stora spetskragen är ju fantastisk den också. Framförallt på en så tjusig dam som på bilden! För oss vanliga dödliga som spiller tänker jag att den svarta bottnen är mer praktisk än blå blommans ljusblå. Om en t.ex. har småbarn och så...

Röda randen, ack så stilig! Någon gång måste jag nog sticka den också. Men då är det detaljen med den isydda ärmen, det gillar jag inte. 

Blå Skimmer är också underbar. Enligt Viveka Overland som föreläste är det storsäljaren genom tiderna, och den som är mest populär fortfarande. Jag förstår varför. 

Önskar att jag hade en lika fin samling bohuströjor som Solveig på Solsilke. Det är hon som färgar garnerna till materialsatserna, hon är dagens expert på Bohus stickning. Hos henne och via Bohusläns museum finns materialsatser att köpa. 

Just nu väljer jag mellan Blå blomman och Stora spetskragen. Oavsett vilken av dem det blir vill jag sticka den som kofta. Hjälp mig gärna välja, vilken tycker ni är snyggast?

Wednesday, October 24, 2012

Jag vill bara köpa

Vet inte om det är en del av det här boandet som gravida sägs drabbas av, men just nu vill jag bara köpa nya grejer till lägenheten. Jag vill att allt ska vara perfekt organiserat in i minsta lilla skåp och låda, och på riktigt får jag olustkänslor av att det är oordning. Och behovet av ett nytt större köksbord som tidigare känts som att "jaja det kan vi väl köpa någon gång i framtiden", det har helt plötsligt blivit akut och jag kan bara inte leva utan ett större köksbord! Inser att det är ett i-landsproblem, och jag inser såklart att jag mycket väl kan leva utan ett nytt köksbord, men känslan är kvar. Känslan är dessutom mycket stark, och jag tänker på det där köksbordet varenda dag, flera gånger om dagen.

Det här är vårt nuvarande köksbord. Fint på alla vis, men ett lite större där fler personer ryms hade varit skönt. Ett annat köksgolv hade för all del också varit trevligt om jag nu ändå får önska.

Och julpyntet! Det tänker jag också på varje dag. December känns plötsligt väldigt långt borta, och jag börjar fundera på exakt när det är ok att smygstarta med julpynt. Jag älskar julen, eller den mysiga delen av den med bak och julpynt.

Det känns verkligen inte vettigt att lägga jättemycket energi på att hela tiden tänka på köksbord, förvaring och julpynt. Men vad ska jag göra för att sluta?

Tuesday, October 23, 2012

Pomatomus


Pomatomus måste nog klassas som ett utav mina absoluta favoritmönster. Jag har visserligen inte stickat det så värst många gånger, två par muddar och ett par sockar bara tror jag, men det är ändå en favorit.

Den här gången blev det ett par muddar, och tanken var att jag eventuellt skulle göra ett mönster av dem. Det finns ett par mönster på ravelry, men utav olika anledningar faller de mig inte i smaken (slätstickad handflata, tumkil jag inte gillar osv) så jag tänkte att jag skulle göra ett mycket bättre mönster.
Dock har jag inte riktigt lyckats med det, jag gillar dem visserligen själv men är inte tillräckligt nöjd med tumkilen för att vilja göra ett mönster av dem. Om jag stickar dem igen i framtiden och förbättrar tummen kanske det blir något mönster då istället!

Garnet är fantastiska colinette jitterbug som jag älskar, och som passar perfekt för den här typen av strukturer.

Saturday, October 20, 2012

Fem elefanter balanserade...

Än så länge har jag stickat förvånansvärt lite till bäbisen, men igår påbörjade jag den här koftan. En riktig njutningsstickning! Den är stickad i Debbie bliss baby cashmerino som är ett av mina absoluta favoritgarn och 3mm stickor är min favoritstorlek på stickor. De ligger bra i händerna på mig.

Mönstret heter Ella Funt och har stått på min vill-sticka-lista länge. Älskar elefanterna! Jag ville ha ännu mer mönster, så jag la till en extra bård elefanter längst ner. Det enda smolket i bägaren är att det är vansinnigt trist att sticka mönsterstickning på de aviga varven, men det är nog mest en vanesak. Och så har jag hela tiden en elefant balanserade på en liten liten spindeltråååd... på hjärnan, det är också lite enerverande... men bra övning för framtiden gissar jag.

På graviditetsfronten är det positiva att lillhen börjat sparka riktigt ordentligt nu! Och gör något som jag tror är kullerbyttor i magen, sjukt skum känsla. Det gör att det är lite lättare att stå ut med illamåendet (för ja, illamåendet håller tyvärr i sig). Sparkarna blir en påminnelse om varför jag går igenom den här svinjobbiga tiden, det blir lättare att fokusera på vad som faktiskt ska hända sen, att vi ska bli tre!

Thursday, October 18, 2012

Färgglada sjalar

Varje år när jag plockar fram vintersjalarna blir jag så glad över alla färger! Eftersom att jag, som så många andra, mest har vinterjackor i svart, grått och mörkblått så behövs de verkligen också för att lysa upp i vintermörkret. Mer färg åt alla!

Dagens tips: Har ni hittat till Stickpodden? Det är två stickerskor i Kalmar som tagit det goda initiativet att starta en podcast om stickning. In och lyssna om ni gillar både podcasts och stickning!

Saturday, October 13, 2012

Icing swirl hat


Förra årets grå mössa gav jag bort, och eftersom just en grå mössa är ett måste i min höstgarderob ville jag sticka en ny fort som tusan. Valet föll på Icing Swirl av Ysolda, som känns lite som ett mellanting mellan basker och mössa. Inspirerad av Dödergöks mössa gjorde jag några varv ribbstickning längst ner, tycker det gör att den sitter bättre.


Mönster: Icing Swirl hat. Ett roligt och snabbstickat mönster, kan absolut tänka mig att sticka det igen!
Garn: Marks och kattens eco ull, lite mer än ett nystan gick åt. Kanske 60-70gram?
Stickor: 5mm, jag stickar löst och ville inte att den skulle bli för stor, så gick ner en hel storlek på stickorna. Alla mössor jag någonsin stickat har töjt sig efterhand, så att den här just nu känns pyttelite för liten tror jag bara är bra.

Thursday, October 11, 2012

Barnvagnstips?

Det här med barnvagn alltså, vilken djungel! Jag har alltid tänkt att jag vill ha en snygg gammal barnvagn från 60-70-talet, men så har jag insett att de inte är så praktiska just för oss. Dels för att jag är 152cm och min kille ca 30cm längre (en barnvagn som har reglerbart handtag är alltså det enda lämpliga) och för att de tar en del plats på spårvagnar bussar.

Vi har rätt höga krav har jag insett: liten och smidig så att den funkar bra i kollektivtrafiken men ska ändå gå att köra på långa promenader (dock ej terräng, jag tänker att då har en väl bärsele?) och även i snö och slask. Hittills har vi hittat en enda vagn som stämmer in på kraven, en Trille viper 4s. Bäst i test i råd och rön och både min och Andreas favorit i affären. Den är dock så ny att den än så länge inte hamnat på blocket, där vi helst skulle köpa en vagn. Men inte så dyr att det är helt uteslutet att köpa en ny om vi verkligen vill ha den. Särskilt som vi tänker att det kanske blir fler barn i framtiden (dvs om jag lyckas förtränga den här graviditeten).

Men jag skulle så gärna vilja ha råd från er! Jag vet att ni är flera som har barn, hur har ni tänkt kring barnvagnar? Jag tycker det är en djungel, och just försäljare av barnvagnar litar jag inte riktigt på. Teleskophandtag eller knäled? Fasta hjul eller rörliga framhjul? Tre hjul går bort för vår del, likaså vagnar där chassit inte går att vända. Är det värt att köpa en ny (nu snackar jag ca 6000kr och inte typ 11-12000 som vissa barnvagnar kostar)?

Tuesday, October 9, 2012

Solution


Jag älskar verkligen den här sjalen! Och jag lovar, det säger jag inte bara för att jag är kompis med Kamilla som gjort mönstret :). Det här är också den sjal jag fått absolut mest komplimanger för på kortast tid, massor med folk har redan hunnit kommentera den och säga hur fin den är. Och jag känner mig fin i den. Älskar också att det är flätor i den, det syns visserligen inte så bra på bilderna märkte jag men de finns där och syns i verkligheten.

Den enda nackdelen är att delar av mönstret var, enligt mig, lite tråkiga att sticka. Inte flätdelen, jag älskar flätor, men den senare delen av diagrammet. Dock så råkar jag veta att Kamilla håller på att göra om diagrammen lite så att de ska bli lättare att läsa, och då gissar jag att det blir en roligare stickning.

Garn: Splendor från Easyknits, jag gillar det här garnet massor!
Stickor: 4mm
Mönster: Solution av Kamilla Svanlund

Sunday, October 7, 2012

Slottsberget






Häromdagen promenerade vi en sväng på Slottsberget här på Hisingen. Jag älskar de kvarteren, med vackra skeva trähus, vindlande trappor och utsikt över hela hamninloppet. Än så länge är de inte alltför uppfräschade på det där "hej vi har jättemycket pengar och vill se havet sättet" utan mer roliga och tillåtande. Även om en del hus nog skulle må bra av lite omvårdnad...

 Husen byggdes i slutet av 1800-talet av hamnarbetare, och nånstans har jag läst att stadsdelen då inte tillhörde Göteborg och därför fick de bygga lite som de ville. Alltså finns här för Göteborg unika trevåningshus i trä (vet inte hur det är i andra städer, men i Göteborg är alla hus byggda i en våning sten och två trä för brandriskens skull).

Saturday, October 6, 2012

Bäbistankar

Just nu tänker jag, av högst förklarliga själ, väldigt mycket på barn. Eftersom att graviditeten är astrist för min del så hjälper det lite att fokusera på vad som händer när bäbisen väl kommit ut, och eftersom att jag är en bokmal så innebär det att jag läser böcker om barn och utvecklingspsykologi.

De här två böckerna har blivit mina stora favoriter. Alla som på något sätt har att göra med barn borde läsa dom! Har en känsla av att de här två författarna eventuellt kommer bli mina gurus under framtida år? Båda två handlar om hur viktigt det är att behandla barn med värdighet och respekt (utan att för den delen då lägga för mycket ansvar på dom, svår balansgång). En grej böckerna tar upp och som jag länge försökt öva på är att inte lägga in bedömningar när jag pratar med barn, alltså säga "vad fint du ritar" eller "vad duktig du är" utan istället säga något som faktiskt rör det barnet sysslar med. Det är så sjukt svårt! Slentrianmässigt bara hoppar det ur munnen på mig och nästan alla andra vuxna också har jag märkt.
Sen tar de upp ca en miljard andra bra saker, jag har fått massor med aha-upplevelser när jag läst dem. Så läs! Finns på närmsta bibliotek.

Jag har alltid känt mig skeptisk mot t.ex. femminutersmetoden eller Anna Wahlgrens metoder och ju mer jag läser desto mer anti blir jag. Mitt mål som förälder är absolut inte att få lydiga "snälla" kuvade barn som skräms till att sova själva hela natten. Själv avskyr jag att sova själv och sover mycket sämre de nätter Andreas är borta, varför skulle det vara annorlunda för ett spädbarn?

Jag inser att det här såklart kan förändras när bäbisen kommit ut, det är alltid jättelätt att säga innan att "mitt barn ska aldrig äta på McDonalds" och sen står en där med pommes frites i högsta hugg. Men så här tänker jag just nu. Och att drömma, tänka, fundera och såklart diskutera med Andreas är roligt!

Tuesday, October 2, 2012

Pomatomus muddar

Jag har stickat klart massvis med saker, men för att fota dem behöver jag lite hjälp, och även lite ork och tid. Tills hjälp, tid och ork har kommit stickar jag vidare på ännu fler stickningar, t.ex. på ett par nya Pomatomus muddar. För ett par år sedan stickade jag ett par sådana som blivit mina stora favoriter, och nu när jag fick jitterbug över från min Praline-kofta kändes det passande att sticka ett par till.

Är det förresten någon som vet något bra mönster för Pomatomus muddar? Jag har utgått från sockmönstret men gjort om det för att passa handen, och eftersom jag inte hittat något annat bra mönster för muddar funderar jag på att lägga ut det. Gratis då förstås, och så borde jag väl kolla med Cookie A som gjort sockmönstret att det är ok att jag lägger ut det. Kan inte reglerna om sådant här, men ska kolla upp det!

Uppdatering: Jag borde skrivit från början att jag sett att det finns mönster på ravelry men att jag inte är så förtjust i något av dem (antingen har de bara mönster på ena sidan eller så gillar jag inte tumkilen). Har någon av er stickat något av de mönster som finns och gillar det?