Thursday, October 25, 2012

Bohus stickning

Idag har vi haft föreläsning om Bohus stickning i skolan (behöver jag säga att jag stormtrivs med min utbildning?). Jag älskar Bohus stickning! Det är verkligen ett konsthantverk, och mönstren håller ju än idag trots att de är gjorda mellan 1939-1969. För den som vill läsa mer om hur Bohus stickning startade står det lite här och här på Bohusläns museums hemsida. 

En bohuskofta har stått på min önskelista i flera år, sedan jag såg utställningen på Bohusläns museum 2009. Men nu har jag bestämt mig. Jag bara måste sticka en. Har dock inte bestämt mig för vilken, det finns ju så många fina! 

Blå blomman har varit min favorit länge, redan 2009 bloggade jag om att jag vill sticka den. 

Men stora spetskragen är ju fantastisk den också. Framförallt på en så tjusig dam som på bilden! För oss vanliga dödliga som spiller tänker jag att den svarta bottnen är mer praktisk än blå blommans ljusblå. Om en t.ex. har småbarn och så...

Röda randen, ack så stilig! Någon gång måste jag nog sticka den också. Men då är det detaljen med den isydda ärmen, det gillar jag inte. 

Blå Skimmer är också underbar. Enligt Viveka Overland som föreläste är det storsäljaren genom tiderna, och den som är mest populär fortfarande. Jag förstår varför. 

Önskar att jag hade en lika fin samling bohuströjor som Solveig på Solsilke. Det är hon som färgar garnerna till materialsatserna, hon är dagens expert på Bohus stickning. Hos henne och via Bohusläns museum finns materialsatser att köpa. 

Just nu väljer jag mellan Blå blomman och Stora spetskragen. Oavsett vilken av dem det blir vill jag sticka den som kofta. Hjälp mig gärna välja, vilken tycker ni är snyggast?

18 comments:

Anne Marthe said...

Kan ikke finnes like bra studie som det der!:)
Var utrolig fine gensre/kofter! Må innrømme jeg nok kanskje følger flertallet og ville gått for blå skimmer, men alle var stilig:)

annasaviga said...

Har du gått och sneglat på blå blomman i så många år, så tror jag att du skulle ångra dig om du nu valde att sticka en annan. Barn är faktist inte så kladdiga, har två själv och de har aldrig orsakat permanenta fläckar på mina kläder. Babykräks är ju lätt att skölja bort.

Maria said...

Jag håller på med en rosa Gotiska fönstret. Det är min favorit. Den är inte heller så rosa som det låter. Den är beige i botten men en rand i den är rosa. En annan favorit är Svanen! När du bestämt dig kan du ju gå med i Bohus Sticknings-KAL:en på http://bohusstickning.blogspot.se

Vi är inte jätteaktiva just nu men maila mig bara om du vill vara med så lägger jag till dig!

Futu said...

Blå blomman är min favorit!
Vilken härlig utbildning du går! :-)

Clara said...

Annas aviga: Du kanske har rätt i att barn inte spiller, frågan är då om jag gör det? Fast det finns ju galltvål :)

Maria: ja, jag har sett eran KAL, är gärna med när jag börjar sticka! Superbra att kunna inspireras av andra, och få hjälp om en kör fast.

Anonymous said...

De är verkligen jätte fina, jag har tittat på dem i flera år, och den enda anledningen till att jag inte stickat någon än är att valet är lite för svårt. Lycka till.

bondtösen said...

Tycker absolut att du ska sticka blå blomman. Den är helt underbar!

Saras pyssel said...

Jag gillar Blå blomman & Blå skimmer av de alternativen du visar!

Anna Martina said...

Blå blomma helt klart, om det är mellan den och stora spetskragen som det står

sjusoverskan said...

Hej!
Oj vad svårt! Jag tyckte om Röda randen! Älskar blått så Blå blomman är ju väldigt vacker också.
Kram Inger

Blåbærlina said...

Så nydelig! Vakkert håndarbeid!

Anonymous said...

Stora spetskragen tycker jag mest om. Lite mer praktisk också.

Dödergök said...

Alltså de är ju tokfina allihop och du skulle passa så bra i dem. Jag skulle aldrig kunna sätta på mig någon utav dem, jag skulle känna mig utklädd till bibliotikarie eller engelsk postsorteringsfröken på 50-talet, vilket ju båda är superbra saker men inte riktigt "jag".

Clara said...

Dödergök: haha, bibliotikarie eller engelsk postsorteringsfröken på 50-talet är ju EXAKT så jag vill se ut!

Dödergök said...

Jag förstod det! :)

Louise said...

Alla är fina! Min favorit är Blå Blomman (såklart).

Unknown said...

Idag fick jag garnet till min Gröna Äng och det känns så kul att få börja! Lever KALEN fortfarande?

Ps idag träffade jag två tjejer från den utbildning du går. De informerade om utbildningen för oss som går på Sätergläntan. Ds

Stina said...

Hmm, svårt att välja. Har själv studerat olika mönster och den första jag fastnade för var Röd rand och har väl mer eller mindre bestämt mig för den men låter det få ta tid. Låt det växa fram, du kommer att välja den du gillar allra mest (och sedan kommer du nog att sticka den andre😉)