Thursday, July 31, 2014

Bara ett par enkla små raggsockor

Stickar ni på något i den här värmen? Mitt sticksug är väldigt väldigt lågt, men ett par (trista) enkla raggsockar till Astrid har det i alla fall blivit. Bara ett enkelt dropsmönster, mitt tredje par i samma mönster, men det här blir nog det sista för det är egentligen inte särskilt bra. 

Astrid ville INTE ha dom på sig, och det kan jag ju förstå. Lite varma även fast hon sitter precis framför fläkten :). 

Mönstret finns här, och garnet är helt vanligt Regia självrandande sockgarn som förmodligen finns i de flesta garnaffärer. 

Tuesday, July 29, 2014

Stick-bloppis

Vi möblerar om hemma för att få plats med en större säng, och som vanligt vid ommöblering rensas massa saker ut. Inspirerad av Dödergök har jag rensat ut lite stickade saker som inte används av olika anledningar och har nu lagt ut dem i min bloppis

Allt är stickat till mig och mer eller mindre använt, så priserna är låga! Mycket vantar och en del mössor, sjalar och annat :)


Sunday, July 27, 2014

Steek - en mini tutorial

Jag är verkligen långt ifrån expert på att klippa upp koftor, men efter att nu ha gjort det på en handfull så tänkte jag att jag kan ju ändå berätta hur jag gör (vilket jag i min tur läst mig till på olika sidor på nätet). 
Jag stickar oftast 1am, 1rm, 1am i mitten för att markera var jag ska sy och klippa. 
Steg 1 är att sy en sicksack söm över de aviga maskorna och sedan en raksöm för "låsa" sicksacken (och ja, jag var lat och tog tråden som redan satt i symaskinen, den smälter inte direkt in i tröjan men den syns ändå inte sen så det gör inget).

Steg 2: klipp i den räta mittenmaskan. Det här är ju det läskiga steget, men jag tycker oftast inte det är så läskigt när jag väl sytt både sicksack och rätsöm. 

Steg 3: plocka upp maskor för knäppkanterna, precis som i vanliga fall. 

Tre steg, och inte alls så svårt och läskigt som jag först trodde! Oändligt mycket lättare än att sticka flerfärgsstickning på aviga varv tycker jag. För att dölja den fula kanten på insidan syr jag på något fint band, så syns varken klippta maskor eller omatchande tråd :). 

Saturday, July 26, 2014

Allting går vidare

Tack för alla era fina ord om Astrid! Livet går ju vidare, vi är trots allt vana vid det här laget vid alla mediciner och sådant. Så länge mediciner kan göra att hon slipper syrgas är jag glad, då är hennes sjukdom inte värre än många andra kroniska sjukdomar. Och hon är trots allt pigg och glad nu, ett helt annat barn än för ett halvår sedan.

Vi badar (Astrid vattenhataren gick till och med i med fötterna i en sjö igår!) och gör utflykter, träffar vänner och familj. Ibland så kommer vetskapen om att hon har en medfödd sjukdom över mig och allting blir grått för ett tag, men för det mesta är det ändå ok.

Monday, July 21, 2014

Visjögarn

På väg hem från Norrköping stannade vi till på Östergötlands Ullspinneri som ligger lite utanför Ödeshög. Supermysigt ställe, om än lite mindre än vad jag fått för mig. Jag köpte tre härvor röd Visjö, med planen att sticka en sjal och kanske en tvåändsstickad mössa. Färgen heter Nyponröd, så fint namn!

När jag var där passade jag på att fråga lite om varför jag tycker att den grå visjön kliar när alla andra jag pratat med tycker att Visjögarn är så mjukt, och det har faktiskt en förklaring! Nu skulle jag ju skrivit ner direkt vad den trevliga ägaren sa, men om jag minns rätt så spinns just den grå ullen delvis av tack-ull och blir därför lite sticksigare (om jag minns fel och någon annan vet så får ni gärna rätta mig). De färgade garnerna är färgade på vit lammull och därför mjukare. 

Sunday, July 20, 2014

Turkisk slända


Som jag skrev häromdagen så spann jag lite på min lånade slända när vi var i stugan, så då bestämde jag mig också för att skaffa mig en egen. Valet föll på en turkisk minislända från Gammeldags (just den jag köpte verkar vara slut nu, men det är samma som den med rött "kors"). Dels så tror jag bara att jag kommer spinna på slända i de lägen när jag inte är hemma (för då väljer jag spinnrocken), och då är det bra att den är liten så att den är lätt att ta med. Och så har de turkiska sländorna en stor fördel som syns på bilden nedan:  

De är fiffigt konstruerade så att de går att plocka isär och den spunna tråden blir kvar som ett nystan! Jag tycker också att den är skön att spinna på, har inte så mycket att jämföra med men jag gillar den. Nu ska jag bara lära mig spinna utan att få ont i axlarna också, det blir nästa steg!

Saturday, July 19, 2014

Första skörden

När vi kom tillbaka till Göteborg gick vi ner till vår odlingslott, och där hade det bara sagt BOOOM under tiden som vi varit borta. Det växterna behövde var uppenbarligen två veckor helt utan tillsyn, för jäklar vad de växt! Tex lämnade vi två halvvissna squashplantor åt sitt öde och när vi nu kom tillbaka så är de jättestora och gick att plocka fullväxt squash ifrån. 

Det är verkligen en fantastisk känsla att kunna skörda sin egen mat, och vår lilla lott på 6 kvm ger faktiskt rätt mycket grönsaker ändå! Oerhört långt ifrån självförsörjande såklart, men det ger mycket glädje. Jag önskar bara (satan i gatan vad jag önskar det) att jag inte var överkänslig mot baljväxter så att jag kunnat odla mer proteinrik mat och inte bara grönsaker.

Sista gången i stugan

Nu har vi lämnat familjen Duchéns stuga vid Slätbaken och åkt tillbaka till Göteborg. Och det är faktiskt sista gången vi varit i just den här stugan, för till hösten ska den rivas och lämna plats åt ett större isolerat hus. 

Jag kommer särskilt sörja tapeterna. Men jag har full förståelse för att huset rivs, det är byggt av olika spill och restmaterial från 50-talet och att bygga ut, dra in avlopp, bygga toalett och vinterisolera skulle inte fungera. Och jag kommer ju inte sörja att ha mens på utedass om man säger så. 

 De här vackra tapeterna kommer i alla fall att finnas kvar! De finns ner i lillstugan och den kommer stå kvar för att husera gäster.

Thursday, July 17, 2014

Spinner lite på slända

Det är Tour de fleece (spinningens motsvarighet till Tour de France) just nu, och eftersom jag inte kunde ta med mig min stora spinnrock så rotade jag fram den här sländan som jag lånat av Carina för flera år sedan (Carina det blev visst ett långlån, dags att du får tillbaka den!). Jag har aldrig riktigt gillat att spinna på slända, men det börjar faktiskt lossna lite nu. Är tveksam till om det någonsin kommer bli lika roligt som på spinnrocken, och så undrar jag hur ni andra gör för att inte få kramp i armen? Eller så är det jag som vill spinna så länge som möjligt som lyfter armen så högt upp som det bara går, borde kanske snurra upp garnet lite tidigare :)

Wednesday, July 16, 2014

Gamla Linköping


Igår var vi i Gamla Linköping, och ÅH vad jag gillar det stället! Här är liksom allting fint, jag önskar verkligen att resten av samhället kunde lägga lika stort värde i det estetiska. Inte så att allt måste se gammal ut, absolut inte, men att allting är gjort med omsorg. 

Förra gången vi var här var det några dagar innan julafton och snöflingorna singlade långsamt ner (och jag var höggravid och kräktes hela tiden, ej så mysigt). Då var vi i princip ensamma på området. Nu var här mycket folk och också utklädd personal. Jag tycker att det är jättekul att många besöker såna här ställen, det är så ledsamt ibland på museum när man är helt ensam (även om det såklart är skönt också).

Det här barnet slutar aldrig testa om grus är gott

Blicken hos Astrid när hon gör något som hon vet att hon inte får :)

Kanske världens gulligaste knyppelbod? Borde ta och leta fram mina knyppeldynor (jag har av någon anledning två) ur källaren och damma av kunskaperna. 

Bättre med glass än med grus. Kanske? Ska bara få henne att förstå vilken ände av glassen som är smartast att äta av. Eller iaf godast att äta av. 

Tuesday, July 15, 2014

Enkla ränder med prickar

En annan kofta som nyss hamnat på bild är den här. Enkel raglan, uppifrån och ner med ränder och prickar. Jag inspirerades av en Drops-kofta som jag stickat tidigare men gissar att Drops i sin tur har inspirerats av klassiska norska koftor som Fana och Lusekoftor. 

Vi gick (Astrid sprang) på kvällspromenad när jag passade på att fota. Astrid fullkomligt älskar bollar, så det som inte syns i bild är en badboll som hon jagar :)

Vi gick ner till bryggan där Astrid gillar att peta i sanden

peta litegrann

Står och tittar lite

Sen var det ju det är med att folk under två år måste hålla handen på bryggan. Astrid (aka ostkroken) misstycker men hennes farmor ser ändå ut att hålla humöret hyffsat uppe!

Garnet i Astrids kofta är Navia trio, som jag verkligen gillar! Först kändes det lite för strävt för en barnkofta men tvättat blir det mycket mjukare och jag tycker inte att det kliar. Verkar inte som att Astrid tycker det heller. 
Mönstret är mitt eget hittepå som sagt, och från början hade jag någon vag tanke med att kanske göra ett (gratis) mönster. Men sen blev Astrid sjuk och det här var min sjukhusstickning när hon var som allra sjukast och då var det inte en chans att jag orkade skriva ner hur jag gjorde, hur lätt den än är. Får se om det blir av i framtiden någon gång. 

Monday, July 14, 2014

Loki work in progress

Loki har legat och vilat under tiden jag stickade klart Vitamin D men nu är den så gott som klar. Bara steek och sen knappkanter kvar, men det får vänta tills vi är tillbaka i Göteborg. Jag har varken virknål eller symaskin här, så ingen form av steek går att göra. 

Garnet är Peruvian Highland wool, och den mintblå färgen heter 257 och den gula 223. 

Jag är superförtjust i de här färgerna och har börjat planera en islandskofta till mig själv i samma färger + en mörk turkos. Förmodligen blir det en till Riddari, hur jag än letar så hittar jag inte en islandströja jag tycker bättre om. Och den förra jag stickade i Abuelita merino worsted är visserligen hur mjuk som helst men noppar också som bara den. Inte långt livslängd på det garnet, det kommer jag aldrig mer köpa. Bättre att sticka en i ett hållbart garn istället!

För er som fortfarande letar efter Loki-mönstret: det finns HÄR

Sunday, July 13, 2014

Ravelrygrupp!

Jag har gjort en raverly-grupp där mina mönster kan diskuteras för er som vill! Just nu finns det bara en tråd för teststickarna av Regnbågskoftan, men om ni andra vill skapa trådar/bara kolla in så finns gruppen här: http://www.ravelry.com/groups/clara-falk

Efter att ha fått en del vänförfrågningar på Facebook av stickare jag inte känner så vill jag också passa på att säga att jag gärna blir vän med alla er stickare på Ravelry (ju mer inspiration där desto bättre!) men att min Facebook är till för de som jag på något sätt har träffat på riktigt eller känner på internet. Hoppas att ni förstår!


Friday, July 11, 2014

Vitamin D en sommarkväll







Min Vitamin D är klar och jag är otroligt nöjd! Det är verkligen som att svepa in sig i en gyllene kram. Garnet är Dandelion sport från Morris garn, ekologisk handfärgad merino. Det gick åt precis lite mer än 3 härvor, bara kanterna framtill är stickade i garn från fjärde härvan.

Själva stickningen var först jätterolig med alla hålvarvs-ökningar runt oket, men sen tröttnade jag lite vid de förkortade varven. De var så många och så långa... och så är det något jag inte riktigt gillar med att aldrig komma till slutet av varvet. Inte som i rundstickning är man aldrig riktigt kommer till slutet, där har jag inga problem med att lägga ifrån mig stickningen lite när som helst. Men när jag stickar fram och tillbaka så vill jag på något sätt faktiskt komma till slutet. Någon annan som tycker likadant?
Hade de inte varit för de förkortade varven hade jag börjat på en till direkt. Nu kommer det nog bli någon mer ändå, kanske i lin, men det dröjer förmodligen lite.

Jag stickade M1 och gjorde några små ändringar. Stickade kroppen innan ärmarna tex, och gjorde den lite kortare genom att sticka några färre förkortade varv och så skippade jag sista hålvarvet. Nu är längden bra även på en kortis som mig :).

För er som oroar er för fälten vill jag bara säga att jag stog/snurrade runt precis innan själva de odlade grödorna började. Så inga odlingar kom till skada under fotograferingen!

Thursday, July 10, 2014

Regnbågskofta och det viljestarka barnet


Fortsätter visst på temat ilsket barn :)
Jag försökte ta lite fina bilder på Regnbågskoftan så att jag kan göra klart mönstret helt och hållet, men Astrid ville INTE ha kofta på sig. Och dagarna då ett kex och lite roliga ljud genast fick henne på bättre humör uppenbarligen över... Jag får vänta på en kyligare dag helt enkelt, även om det var kvällskyligt var regnbågskoftan för varm tror jag. 


Jo, jag fattar Astrid, du vill inte ha den där dumma koftan!

Wednesday, July 9, 2014

Söderköping

Vi har det superbra i stugan utanför Söderköping! Jag har som vanligt drabbats av samlar-mani och måste plocka alla bär jag ser (det drabbar mig varje sommar, trots att ingen i min familj någonsin plockat bär utan att direkt stoppa det i munnen). 

Astrid hatar vatten men börjar nu tycka att det är ok att ha i både händer och fötter i balja och barnpool. Eftersom att varje bad av henne slutar med att hon kräks av ilska och panik så vore det väldigt skönt om hon snart började tycka om, eller i alla fall inte avsky, vatten. Hon är för övrigt ett väldigt smutsigt barn :)

 För det mesta hänger vi bara i och runt stugan, men idag åkte vi in en sväng till Söderköping. Där är så fint! 

Där tog vi också en mysig fika :P

Jag har förresten tänkt lite på det här med att lägga ut bilder på barn som gråter/är arga. Vissa ser det som utelämnande men så tänker inte jag. Jag hoppas att Astrid ska tycka att alla känslor är lika "bra" och ok. Att bara ha bilder på henne när hon skrattar och är glad känns som ljug, för så är det ju verkligen inte (vilket väl alla som någon gång umgåtts med ett barn vet). Jag hoppas att hon kommer känna att hon är precis lika älskad när hon är arg och ledsen, och kanske hjälper det att hon ser bilder i fotoalbumet som visar alla sidor av henne? Sen att kameran oftast åker fram vid glada tillfällen är ju en annan sak, man måste trots allt först trösta eller se till att någon annan tröstar och sen fotografera :)

Sunday, July 6, 2014

Planer för semesterstickning

Vi ska åka till mina svärföräldrars stuga utanför Söderköping idag så de senaste dagarna har jag planerat semesterstickning. Som vanligt vill jag ha med mig ALLT, men även om vi åker bil känns det bättre att bara ha med några stickningar. Och med några menar jag typ fem :)
Igår nystade jag allt jag tror att jag kommer behöva, och som vanligt gissar jag att jag inte kommer komma så långt som jag tror. Jag vet att det är fler än jag som drabbas av en "tänk om jag stickar klart allt jag tar med mig och inte har något att sticka på"-rädsla och därför packar med massor! Men min Vitamin D och min Loki hoppas jag få klara. De är båda inne på trista slutspurten nu med bara ärmar kvar att färdigställa, allt roligt är redan stickat på dem.

Kanske blir det blogginlägg varje dag framöver, kanske blir det inga alls. Får se när vi kommer dit!

Saturday, July 5, 2014

Regnbågskofta

Jag vet inte om jag bloggat om den här koftan, men senaste tiden har jag stickat på en regnbågskofta till Astrid. Glada färger och så enkel uppifrån och ner raglan, perfekt lagom projekt för en trött förälder. 
Den är lite stor än så länge för storleken är mer passande för en tvååring men då tänker jag att den blir perfekt i vinter. Visst har hon en snygg pose när hon står och kollar på tv :D

Jag har skrivit ihop ett enkelt mönster i bara tre storlekar: 1år, 2år och 3-4år. Det blir nog ett gratismönster i framtiden, men jag undrar om någon av er är intresserade av att provsticka den?

Den stickas uppifrån och ner med några förkortade varv i ryggen för bättre passform. Kroppen är lite lätt a-linjeformad, men det går ju lätt att skippa om man inte vill ha det. Mönstret kommer bara finnas på engelska. Garnet är Peruvian Highland wool och stickfastheten 18m x 26v = 10x10cm.
Maila mig på clara(snabela)clarafalk(punkt)se om du vill provsticka!

English translation:
Does anyone want to testknit my Rainbow cardigan? My english is quite bad sometimes so it would be really good to have native englishspeaking knitters as testknitters! 

The rainbow cardigan is a simple top-down raglan cardigan that features a few short rows in the back for a better fit and it's slightly a-line shaped. The gauge is 18sts x 26r = 10x10cm. 
Sizes are 1y, 2y and 3-4y. Please send me an e-mail at clara(at)clarafalk(dot)se if you're interested!

Friday, July 4, 2014

Plucky Knitter

För ett tag sedan anmälde jag mig till Plucky Knitters nyhetsbrev eftersom jag hört på tex Stickpodden att det skulle vara ett fantastiskt garn. Dock är det inte min grej att köpa garn utan att veta exakt färg, men när de efter en mässa sålde ut de garner som inte blivit sålda och dessutom på en rimlig svensk tid så kunde jag bara inte låta bli att köpa. Tror att jag skrev något om det då, att jag fått extrem hög puls när jag satt och klickade på uppdatera knappen :).

För några dagar sedan landade det i brevlådan, och jo det är verkligen underbart mjukt! Det tog dock lite tid för mig att faktiskt inse det, jag åkte på tull moms + administrativ avgift och fick en kostnadschock när jag tänkte på vad varje härva kostar (det blev 300kr härva med frakt och momsavgifter, och det trista är ju den där administrativa onödiga avgiften. Momsen betalar jag gärna). Och det är det kanske inte riiiiktigt värt. Men ljuvligt mjukt är det och den grå färgen är fantastisk, så när jag väl glömt vad jag betalat kommer jag tycka att det är underbart (många liknande adjektiv där i samma mening).

Jag köpte Primo Sport som är en blandning av merinoull, cashmere och lite nylon. Har hört att det inte noppar alls, så förhoppningsvis blir det en lyxig sjal när jag valt mönster. "Som att svepa in sig i en kram" som Ellinor skrev på instagram :)

Thursday, July 3, 2014

Loki mönster - det finns på nätet!

Boel tipsade i kommentarerna att det går att få tag på Loki-mönstret, HÄR hittar ni det!

Jag är hemskt ledsen men jag orkar och hinner inte svara på alla mail om Loki-koftan. Jag har märkt att mönstret försvunnit men ni som letar efter mönstret får antingen gå med i gruppen på facebook där mönstret finns eller hitta det på något annat sätt. Trodde aldrig att efterfrågan skulle vara så stor, men nu har jag svarat på flera hundra mail och här går min gräns. Hoppas ni förstår!

Wednesday, July 2, 2014

Loki

Jag har börjat sticka på en Loki till Astrid efter att ha sett Petras fina Loki-kofta. Mönstret verkar dock ha försvunnit från internet, och när jag mailade Ragga för att fråga om det så fungerade inte hennes mailadress heller. Mystiskt! Eftersom det var ett gratismönster från början har jag mailat en kopia till de som ville ha, och så drogs det även igång en KAL tack vara mailen :). 

Om fler vill vara med så hittar ni KAL:en på facebook: https://www.facebook.com/groups/797939876906161/ 

Mönstret då? Jag fortsätter gärna skicka ut det, maila clara(snabela)clarafalk(punkt)se så skickar jag det. Blir dock glad om ni som mailar faktiskt tänkt sticka koftan inom en rimlig framtid, jag gissar att mönstret blir tillgängligt igen så småningom (och annars kan jag eller någon annan säkert maila det till er då). Jag mailar gärna för jag vet hur trist det är att vilja sticka något som har funnits och sen plötsligt är borta, men jag fick rätt många mail redan igår :)

Jag är hemskt ledsen men jag orkar och hinner inte svara på alla mail om Loki-koftan. Jag har märkt att mönstret försvunnit men ni som letar efter mönstret får antingen gå med i gruppen på facebook där mönstret finns eller hitta det på något annat sätt. Trodde aldrig att efterfrågan skulle vara så stor, men nu har jag svarat på flera hundra mail och här går min gräns. Hoppas ni förstår!