Sunday, October 18, 2015

Sagornas stickbok - recension

Det var kul att skriva en recension häromveckan så jag tänkte att jag skulle fortsätta att skriva om en annan bok som jag nyss köpt. Jag älskar sagor och deras illustrationer så när jag såg den här boken blev jag genast nyfiken. Och jag gillar den! Celia B Dackenberg och jag har nog ungefär samma smak när det gäller sagoböcker så jag blev inte besviken över vilka sagor som var med (även om det såklart är svårt att få med alla favoriter, det går ju inte).
Jag gillar också att hon problematiserar det faktum att alla barnen i sagorna hon valt är lintottar, det är väldigt vitt överallt. Svårt att ändra i äldre böcker så bra att hon ändå tar upp problematiken i det. 


Tomtebobarnens vintermössa är en av många fina mössor i boken. Många sagokaraktärer har mössor!

Förutom att det är roligt med stickmönster från sagorna så uppskattar jag verkligen de välskrivna texterna. Det är intressant att läsa bakgrunden till olika sagor och om författarnas liv, och deras förhållande till hantverk. Tänk att Elsa Beskow som försörjde hela sin familj med sina böcker aldrig hade något eget arbetsrum, bara ett skrivbord i vardagsrummet så hon samtidigt skulle kunna hålla koll på alla barnen. Maken som inte drog in särskilt mycket pengar på sin konst hade däremot ett eget rum han. 

Vissa saker gillar jag mycket även om jag kanske inte ser att jag kommer sticka dem. Tex den här klänningen: Mymlans klänning från Muminböckerna. Så fin, och annorlunda! 

De mönster som jag gillar allra mest är de "rejäla" som både känns tidlösa och lite gammaldags på samma gång. Som Storm-Stinas tröja, den vill jag verkligen sticka till Astrid!

Än så länge har jag inte stickat något ur den så det är svårt att säga hur beskrivningarna är. Men som alltid så är det ju svårt med alltför långa beskrivningar i böcker, de blir kortare av utrymmesskäl.
Det är också mycket text jag inte hunnit läsa än, men det ser jag verkligen fram emot att göra! Önskar att jag kunde läsa den i riktig sago miljö, i en stuga vid havet eller i skogen. Eller i en trädgård, insvept i en tjock tröja och en filt. 

Den här boken rekommenderar jag till en person som gillar att läsa texter om stickning och textilt hantverk lika mycket som att inspireras av mönster. För den som vill ha en ren stickbok med bara mönster finns det säkert andra bättre böcker med basmönster som är mer utförligt beskrivna. 

9 comments:

Sylvia said...

Det ser ut til å være en skjønn bok!
Jeg synes det blir så fint med illustrasjoner sammen med bilder, historier og oppskrifter.
En bok med dybde.
Takk for tipset.
God søndag

Sturkas said...

Hej Clara,
Har du hittat ett lämpligt garn för Storm-Stinas tröja? Jag pratade idag med Ateljé Guldtackan som har ett eget lammulls garn i två olika gråa nyanser, entrådigt och tvåtrådigt. Enligt henne så ska det inte vara stickigt. Jag har inte prövat det själv, men kom att tänka just på Storm-Stinas tröja som även jag vill sticka åt min Eva.
Kan kanske vara värt att titta på, om du inte har hittat ett alternativ ännu.
Och visst är boken underbar :-)
MVH/Åsa

nattugglan said...

Det va en häftig bok, kanske en man borde köpa.Jag tycker också om sagor o älskar då det är fina bilder i böcker som den du visar nu.. En annan bok som finns i min hylla är Sticka till barn av Marte Helgetun...Den har också härliga bilder..ha en bra dag!

Annorlunda said...

Jag är mångsysslande och kreativ människa!


Jag är en mångsysslande krativmänniska. Kattälskande, hundälskande, djurälskande småtokig 50+tant som inte kan låta bli att inspireras av allt som verkar roligt, intressant och utmanande. Jag gillar att pyssla och göra smycken, skriva, läsa, måla, teckna, sy, virka, klappa katterna, hålla på med datorn och en massa annat - tiden räcker inte till för allt. Min sämsta gren är ordning och reda, städa på freda' - men kaosforskning ägnar jag många timmar åt.
pyssel, läsa, skriva, måla, teckna, sy, skapa, dator, psykologi, antropologi, kvantmekanik, astrologi, djur, en massa annat. Jag har diagnoser: Asperger, Autism, Utvecklingstörning m.m. Att vara annorlunda liv med diagnoser! Jag bloggar för att jag vill öka kunskapen och förståelsen om Psykisk Ohälsa i samhället. Om du bloggar helt eller delvis om Psykisk Ohälsa, följ mig så följer jag tillbaks! Har Autismspektrumtillstånd, Autism, kronisk depression. Jag och vill skriva lite om mina tankar i den stora världen och och leva ett annorlunda liv och vara annorlunda! Har varit mobba hela min barn, ungdom, halva vuxna liv. Hoppas på många läsare som vill följs och följa mig i både vått och torrt! Hoppas att ni dela och sprida min blogg vidare m.m. I både glädje och sorg, jag är en lipsill för det minsta lilla egentligen så får vi ser hur det går att blogga här. För samarbete kontakta mig på min E-mail: mia2@home.se Blogg: annorlundakvinna.blogg.se

Huldr said...

Å, den boka virker veldig fin. Takk for at du skriver om den!

Mia said...

Jag har precis starta en egen blogg för några dagar sen och jag vill ha lite inspiration, och lite bloggar att läsa! så länka era bloggar och kommentera! och läs gärna min blogg och kommentera också! jag uppskattar det! tack i förväg! E-mail: mia2@home.se .. JAG ÄR INTE DUM I HUVUDET! JAG HAR ASPERGERS SYNDROW, AUTISM, UTVECKLINGSTÖRNING!
Döm mig inte efter alla rykte du hör! Lär känna mig i stället och bilda en egen uppfattning om mig i stället för att lyssna för att lyssna på skit som inte stämmer ett jävla dugg! Varför väljer folk att vara elaka? För det är vad dem är, kunskap finns men de sk "friska" vänder hellre bort huvudet och sedan har mage att snacka bakom ryggen. Är det inte dags at talla tar sitt ansvar och sluta döma? .. Jag bloggar för att jag vill öka kunskapen och förståelsen om Psykisk Ohälsa i samhället. Om du bloggar helt eller delvis om Psykisk Ohälsa, följ mig så följer jag tillbaks! Jag har: Autismspektrumtillstånd, Autism, ADHD, kronisk depression. För samarbete kontakta mig på. / mia2@home.se
Jag och vill skriva lite om mina tankar i den stora världen och och leva ett annorlunda liv och vara annorlunda! Hoppas på många läsare som vill följs och följa mig i både vått och torrt! Hoppas att ni dela och sprida min blogg vidare m.m. I både glädje och sorg, jag är en lipsill för det minsta lilla egentligen så får vi ser hur det går att blogga här.

Mia said...

Jag har precis starta en egen blogg för några dagar sen och jag vill ha lite inspiration, och lite bloggar att läsa! så länka era bloggar och kommentera! och läs gärna min blogg och kommentera också! jag uppskattar det! tack i förväg! E-mail: mia2@home.se .. JAG ÄR INTE DUM I HUVUDET! JAG HAR ASPERGERS SYNDROW, AUTISM, UTVECKLINGSTÖRNING! Döm mig inte efter alla rykte du hör! Lär känna mig i stället och bilda en egen uppfattning om mig i stället för att lyssna för att lyssna på skit som inte stämmer ett jävla dugg! Varför väljer folk att vara elaka? För det är vad dem är, kunskap finns men de sk "friska" vänder hellre bort huvudet och sedan har mage att snacka bakom ryggen. Är det inte dags at talla tar sitt ansvar och sluta döma? .. Jag bloggar för att jag vill öka kunskapen och förståelsen om Psykisk Ohälsa i samhället. Om du bloggar helt eller delvis om Psykisk Ohälsa, följ mig så följer jag tillbaks! Jag har: Autismspektrumtillstånd, Autism, ADHD, kronisk depression. För samarbete kontakta mig på. / mia2@home.se Jag och vill skriva lite om mina tankar i den stora världen och och leva ett annorlunda liv och vara annorlunda! Hoppas på många läsare som vill följs och följa mig i både vått och torrt! Hoppas att ni dela och sprida min blogg vidare m.m. I både glädje och sorg, jag är en lipsill för det minsta lilla egentligen så får vi ser hur det går att blogga här. /mia2@home.se . Jag är mångsysslande och kreativ människa!


Jag är en mångsysslande krativmänniska. Kattälskande, hundälskande, djurälskande småtokig 50+tant som inte kan låta bli att inspireras av allt som verkar roligt, intressant och utmanande. Jag gillar att pyssla och göra smycken, skriva, läsa, måla, teckna, sy, virka, klappa katterna, hålla på med datorn och en massa annat - tiden räcker inte till för allt. Min sämsta gren är ordning och reda, städa på freda' - men kaosforskning ägnar jag många timmar åt.
pyssel, läsa, skriva, måla, teckna, sy, skapa, dator, psykologi, antropologi, kvantmekanik, astrologi, djur, en massa annat. Jag har diagnoser: Asperger, Autism, Utvecklingstörning m.m. Att vara annorlunda liv med diagnoser! Jag bloggar för att jag vill öka kunskapen och förståelsen om Psykisk Ohälsa i samhället. Om du bloggar helt eller delvis om Psykisk Ohälsa, följ mig så följer jag tillbaks! Har Autismspektrumtillstånd, Autism, kronisk depression. Jag och vill skriva lite om mina tankar i den stora världen och och leva ett annorlunda liv och vara annorlunda! Har varit mobba hela min barn, ungdom, halva vuxna liv. Hoppas på många läsare som vill följs och följa mig i både vått och torrt! Hoppas att ni dela och sprida min blogg vidare m.m. I både glädje och sorg, jag är en lipsill för det minsta lilla egentligen så får vi ser hur det går att blogga här. För samarbete kontakta mig på min E-mail: mia2@home.se

Linnéa said...

Vilken kul idé att mixa stickning och gamla sagor. Vart hittade du denna boken någonstans?

Sylvia said...

Hei
Du må ta bort disse kommentarene fra Mia/annorlunda her.
Hun har også vært på min blogg.
Heldigvis var det noen som sa ifra til meg om henne.
Hun sprer dine innlegg på sine sider, og det er flere som prøver å fjerne henne fra nettet.
Mvh Sylvia