Wednesday, December 30, 2015

Boktips i mellandagarna

Nu är ju mellandagarna snart slut, men jag tänkte ändå att boktips kanske är bra såhär när folk är lediga? Jag är ju sjukskriven och ljudböcker är verkligen min bästa kompis just nu så jag tänkte tipsa om sådana jag gillar. Högt och lågt, gamla och nya, bara såna som jag lyssnat på senaste tiden och tyckt om. Eftersom jag använder Storytel finns alla där, men de finns ju såklart på närmsta bibliotek också i pappersformat.

Böckerna om Miriam och Hervor av Marianne Cedervall. Första boken heter Svinhugg.
Supermysiga böcker om två tanter i 50-60 års åldern som ser till att elaka karlar dör. Och så ser de till att lösa lite små mysterier och allmänt hjälpa till också.  Varning för fatshame och hälsohets, men i övrigt bara MYYYYYS! Extra mysigt är att de är inlästa på gotländska (utspelar sig där) och då och då lite norrländska. Perfekta att sticka till!

Odinsbarn av Siri Pettersen
Alla som gillar fantasy har förmodligen redan läst den här norska storsäljaren, men jag vill rekommendera den till alla. Superbra! Om du gillar Cirkeln gillar du Odinsbarn (och har du inte läst/lyssnat på Cirkeln så gör det också pga så sjukt bra böcker).

Färjan av Mats Strandberg
I kategori mord och skräck hamnar Färjan av Mats Standberg (Nu hamnar vi vid Cirkeln igen för han är en av författarna till dom böckerna, återigen läs dom om du inte redan gjort det). Fina skildringar av människor som får dem att bli annat än klyschor. Gillar du John Ajvide Lindqvist så läs den här.

Solstorm och alla andra böcker om Rebecka Martinsson av Åsa Larsson
De här är deckare i toppklass. Även de som inte gillar deckare gillar förmodligen de här för Åsa skriver fantastiskt. Bästa svenska deckarna tycker jag! Fluffet (alltså det som händer huvudkaraktärerna utanför mordhistorien) är så bra, de är roliga och sorgliga samtidigt och personporträtten är välskrivna. Hundporträtten också för den delen, det är ju mycket hundar med. Och dialogerna är bra. Ja ni hör ju, bästa svenska deckarna!

Böckerna om Nancy av Elsie Johansson
Jag älskar klasslitteratur och böckerna om Nancy är några av de bästa sådana (äsch okej jag älskar alla skildringar av folkhemmet och 1900-talet).

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson
Jag tycker om (nästan) alla böcker av Majgull Axelsson men den här är den senaste jag lyssnade på. Intressant berättelse om en romsk flicka under andra världskriget och sen senare i Sverige. Lyssna på p3 dokumentär om Tattarupploppen i Jönköping också, före eller efter. En del av Sveriges historia som jag inte alls kände till.

Har ni några boktips till mig? Jag gillar det mesta, utom såna böcker som kallas roliga. För jag tycker väldigt sällan att de är roliga. Dvs typ Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och liknande böcker. Just nu har jag också svårt för relationsdepp och ångest, tex böckerna om Maj (som ju annars är så bra) och Det är något som inte stämmer av Martina Haag (som alla verkar tycka är bra men jag orkar inte riktigt just nu). Andra världskriget och sånt som är längre bort går dock bra, även om det är fruktansvärt har jag distans. Så ge mig jättegärna tips om allt möjligt! Allra helst om sådant som finns på Storytel :).

23 comments:

miastick said...

Jag är också en ljudboks-junkie, men har Audible eftersom de låter en behålla böckerna även om man avslutar medlemskapet, och kan ladda ner dem som mp3. Men då får man ju gilla engelska. Hur som helst kan jag rekommendera Robert Galbraiths böcker (pseudonym för jkk Rowling), bra deckare. Allt av Stephen King! Särskilt mr Mercedes och uppföljaren. Älskar Justin Cronins The passage, räknar ner till tredje delen i hans otroligt bra zombie/vampyr-trilogi (!!! Inte min grej men de är grymt spännande)
Har massa andra favoriter men de här var de som är följetonger och som jag köper så fort nåt nytt kommer.

Stina said...

På storytel lyssnar jag just nu på Stjärnklart av Lars Wilderäng. Vad händer när all elektricitet slås ut? Inte bara strömförsörjning och internet utan verkligen allt. Bilar, klockor, ja minsta ficklampa. Det blir så klart kaos och hela samhället slås ut. Läskig absolut och kanske tycker du att den är för tung. Men jag fastnade verkligen i den och kommer på mig själv med att fundera mycket på vårt samhälle och hur sårbara vi ändå är. Det är mitt tips.

Clara said...

Miastick: Bra tips! Jag gillar vampyr/zombie böcker (längtar tills Stolthet och fördom och Zombies kommer som film nästa år) men tyvärr fanns de inte på storytel. Jag gillar att läsa och lyssna på svenska, och läser mest svenska böcker av någon anledning (vet inte varför) så för mig är det storytel som gäller.

Stina: Åh låter superintressant! Jag älskar olika former av post-apokalyps och dystopier, det är bara relationsdepp jag har svårt för hehe. Lägger till den direkt i min bokhylla.

annas alster said...

Vilket trevligt inlägg! Molnfri bombnatt av vibeke Olsson. Nu vill jag sjunga dig milda sånger (melankolisk men inte deppig tycker jag). Jag har inte lyssnat på dem så jag vet ej hur de är inlästa. Sen finns det ju så många bra deckare, men de tenderar man att glömma bort så snabbt ��

ma said...

Ellie griffiths böcker om Ruth Galloway, görbra tycker jag. Börjar med flickan under jorden.
Louise Penny är också en favorit.
Dödssynden av Harper Lee läste jag på semestern och tänker fortfarande på den.

Anonymous said...

Om du gillar fantasy så måste jag bara tipsa om Vindens namn (eller The name of the wind) som är en fantastisk bok och första delen i en trilogi. Vet dock inte om den finns som ljudbok. Allt av Jojo Moyes är också strålande.

♥ Camilla ♥ said...

Åh jag älskar storytel och de böcker jag kommer på på rak arm att rekommendera är:

Isfolket serien (extremt lättlyssnad serie av varierande kvalitet)

Ull (utspelar sig i framtiden på en förstörd planet)

Ensam på Mars (superbra)

Släktet (väldigt annorlunda vampyr serie)

Outlander serien av Diana Gabaldon, börjar med Främlingen

Hungerspelen serien

Divergent serien

Magikerna (fantasy)

Allt av Lars Kepler

Allt av Anne Rosman

Listan kan göras hur lång som helst 😊

Lia Stenius said...

Rekommenderar Queen of the Tearling (tror jag den heter)! Det är en fantasy/sci-fi trilogi som jag skulle klassa som ungdomslitteratur. Tycker de är spännande och kul att det handlar om en stark drottning för omväxlings skull :)

Therese said...

Mhairi MacFarlane har tre böcker utgivna på svenska, alla i genren mys/romantisk komedi-typen. Men inte "roliga" på det sättet som Hundraåringen.
Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt samt Jellicoe road av Melina Marchetta är två böcker som fastnat och är riktiga favoriter! Och några Agatha Christie klassiker läste jag om i somras, tycker hemskt mycket om Badortsmysteriet.

susanna.wyg said...

Jag lyssnar också jättemycket på böcker!
Några tips (vissa är upprepningar från ovanstående men jag håller isåfall med föregående talare ang dem):

Allt jag inte minns - Jonas Hassen Khemiri (den är iofs sorglig, vet ej om jag hade haft kraft för den när jag var utmattningssjukskriven, men den är fin och bra och himla fint inläst)
Divergent -serien
Hungerspelen-serien
Stjärnklart-serien
Sent i November (nästan alla Muminböcker finns inlästa av Mark Levengood)
Alla böcker av Lemony Snicket - a series of unfortunate events (de är på engelska men inte så svårt språk eftersom målgruppen är rätt ung)
Ondvinter av Anders Björkelid
Guldkompassen av Philip Pullman fantastiskt inläst av Lena Nyman

Gillade också Just Kids av Patti Smith. Sen ett o-tips: Game of thrones-böckerna är inte värda besväret.

Anonymous said...

Rekommenderar Jussi Adler-Olsens böcker om avdelning Q.
Och just nu lyssnar jag på Kriget har inget kvnnligt ansikte.
/Karolina

Anonymous said...

Mina Storytel-tips är dessa två:
Expeditionen Min kärlekshistoria, av Bea Uusma
Min pappa Ann-Christine, av Ester Roxberg

Jag tycker om att varva skönlitteratur med den här typen av böcker.
/Carolina

Emmas dagar said...

Storytel och stickning är mina bästisar i jul :-)
Jag vill rekommendera Stadserien av Per Anders Fogelström, "Mina drömmars stad" heter den första.
Johan Theorin har skrivit en deckarserie som utspelas på Öland, första boken heter Skumtimmen.
Elisabet Nemert skriver om kvinnor i historien, jag har lyssnat på några och gillat dem.
Lycka till med Bra-bok-leteriet.
Gott nytt år!

Det växer said...

Toni Morrisons Älskade är en fantastisk bok. Andra favoriter är Rainbow Rowells ungdomsroman Eleanor och Park, Sara Stridsbergs Beckomberga - Ode till min familj, Julie Otsukas Vi kom över havet. Om en vill läsa sådant som slår hål på fördomar om invandring mm så rekommenderar jag starkt Marjaneh Bakhtiaris Kan du säga Schibbolet? samt Faïza Guènes En riktig man gråter inte. Så kan en ladda upp med bra argument när folk säger dumheter.

Fuguestateknits said...

Stort tack för de underbara boktips! Var så glad över att hitta Åsa Larssons böcker på engelska. Fortfarande hoppas för Marianne Cederwall böcker som ska översättas. Förlåt min svenska. Använda Google translate.

Fuguestateknits said...

Stort tack för de underbara boktips! Var så glad över att hitta Åsa Larssons böcker på engelska. Fortfarande hoppas för Marianne Cederwall böcker som ska översättas. Förlåt min svenska. Använda Google translate.

Anonymous said...

Allt av Lucy Dillon
Anna Leastadius Larsson Första boken heter Barnbruden
Alla böcker av Maria Ernestam

annaisa said...

Emma Hambergs Rosengädda-böcker gav mig lite samma varma känsla som Mirjam och Hervor. Och jag både skrattade och grät!

Ingamay said...

Lyssna på Svartvinter den gillade jag mycket

Anonymous said...

Ljuset vi inte ser.

En poetisk och vacker och spännande bok som utspelar sig under andra världskriget men som huvudsakligen handlar om vardagen i kriget för en flicka i en familj som är med i franska motståndsrörelsen och en pojke i tyska underrättelsetjänsten.

Jag hörde den på engelska men den finns på svenska på Storytel. https://www.storytel.se/forfattare-Anthony%20Doerr

Linnéa said...

Jag har blivit riktigt dålig på att läsa böcker de senaste året, men det skall det förhoppnings vis bli bättring på under 2016. Tack för alla bra lästips! Skall definitivt läsa/lyssna på några utav dessa böcker.

Charlotte said...

Alone in Berlin av Hans Fallada
En klassiker! Skriven 1947 och handlar om hur ett arbetarpar inleder en motståndskamp mot Hitler och Nazityskland i Berlin. Hur Gestapo försöker få tag i dem, gripandet, förhören och slutet. Trots ett tungt ämne är den lättläst och man verkligen känner förtrycket, rädslan och människosynen nazisterna hade. Boken känns väldigt aktuell i dagens flykting"kris" och ökande konfliktnivå mellan vi-dom. Tror att det är en av de bästa böcker jag läst! Tror att den ganska nyligen blivit återutgiven på svenska också.
Andra väldigt bra och lättlästa (lättlyssnade?) klassiker som inte är dödstjocka tegelstenar är "How to kill a Mockingbird" av Harper Lee och "Dorian Gray" av Oscar Wilde.

Textil med mera... said...

Tack för boktips, vilken bra idé! Har nyligen skaffat storytel och lyssnat på flera böcker. Så härligt! Jag vill rekommendera Katarina Wennstams böcker. Genren är spänningsroman/deckare.