Wednesday, January 6, 2016

Stickar i superwash och njuter

Jag har skrivit ett tidigare inlägg om hur superwashbehandling av ull fungerar och vad det har för påverkan på ullen. Men vet ni, det till trots så gör jag då och då valet att sticka i superwashgarn. Och jag tänker inte ha dåligt samvete för det. Det ska inte vara upp till den enskilda konsumenten att alltid göra rätt val (det ska helt enkelt inte finnas dåligt producerade garn/mat/kläder/vadsomhelst att köpa). Och självklart spelar ju plånboken roll. Jag råkar tack vare min sambo ha bra ekonomi men alla kan inte köpa dyrare eko garner (och de som verkligen inte ska ha dåligt samvete över miljön är de med liten plånbok, för lite pengar gör automatiskt att miljöpåverkan blir mindre för det går inte att konsumera/flyga osv). Komplext det här och jag snurrar in mig i mina egna tankar för jag är så trött i hjärnan, men slutsatsen är att jag gör ett medvetet val då och då och köper superwash garner. Och njuter.

Det här garnet som syns på bilden ovan är ett av mina absoluta favoriter. Wollmeise Dk, rundspunnen supermjuk och stunsig merino som är superwashbehandlad. Att sticka i det är för mig en ren och skär fröjd! Likaså älskar jag att ha på mig plagg i det här garnet plus att det är väldigt hållbart och inte noppar alls. Och för en varm person som jag är det bara bra att det inte värmer lika mycket som obehandlat garn. Dyrt är det dock, bara för att det är o-eko och superwash innebär det ju tyvärr inte att det är billigt :P. Den gröna färgen har jag själv färgat och det ska bli en enfärgad Blue-Sand.

Ett liknande men mer budgetvänligt garn som jag gillar är Drops merino extra fine, det har jag stickat massor av grejer till Astrid i och både hon och jag gillar det.

16 comments:

Anonymous said...

Alla val du gör är väl ett medvetet val av dig själv, du själv som avgör, skyll aldrig på någon annan... Det går att helt avstå från vissa val...

Anonymous said...

Vad innebär det att ett garn är stunsigt? Har sett och hört många säga så men jag förstår inte vad det betyder. Färgen är vlldigt vacker.

Clara said...

Anonym, jag förstår verkligen inte din kommentar? Jag skyller inte på någon annan? Håller inte heller med om att alla val är medvetna, långt ifrån. Vi är alla en produkt av vår samtid, ständigt omgärdade av reklam som påverkar oss både medvetet och undermedvetet så att påstå att alla val är medvetna är naivt.

Clara said...

Anonym 2, haha, det är väl ett sätt att säga att det har spänst liksom, svårt att beskriva. Stuns, spänst, elastiskt (fast alltså inte som ett resårband men att det liksom går att dra lite i och sen studsar tillbaka i den mån ett garn nu kan göra det). Motsatsen till ett stunsigt garn är tex ett garn i lin eller bomull som helt saknar spänst och stunsighet.

Efwa - Medea said...

Vilken underbar grön färg!

Anonymous said...

Men först förklarar du ditt val av garn med dålig ekonomi å pengabrist. Å så köper du ändå ett dyrt garn! Näe, då kan du ju fortsätta leva i en bubbla å tycka att allt kan förklaras genom hur världen påverkar dig. Stå för valet utan att blanda in massa annat, det är ditt val. Å om du gillar garnet så gör du!
Tack å hej leverpastej! (Som jag gillar, både eco å oeco :-))
Russinet

Anonymous said...

Alltså, jag menar, du gillar garnet å då köper du det. Punkt. Inte nån annans fel eller reklam etc...du gillar det! Å det är ok att köpa det och gilla det utan att påpeka hur världen påverkar dig. Bara så jag menar...lät lite taggigt ovan :-)
Russinet

Clara said...

Russinet: Nej men jag har inte dålig ekonomi! Det var inte så jag menade, det var inte utifrån mig själv. Jag har, tack vare min sambo, bra ekonomi och kan välja att då och då köpa dyra garner. Kanske var otydlig med att det inte gällde mig själv, jag är lite trött i huvudet pga min utmattningsdepression.

Att däremot tro att jag gör valt helt opåverkade av världen runt mig tycker jag är märkligt, alla påverkas ju av sin omvärld? Av vänner, av reklam, osv. Återigen pratar jag inte bara om mig själv, just jag råkar vara påläst när det gäller garn men jag räknar inte med att alla är det. Och ofta tycker jag att folk som köper billiga garner kan skuldbeläggas för att de gör det, vilket jag tycker är helt fel. Som enskild konsument ska man inte skuldbeläggas, tycker jag :).

Clara said...

Uppdaterade inlägget lite nu med ett förtydligande. Kan också passa på att skriva att jag alltså inte försvarar mig, utan bara ville resonera kring garninköp.

Anonymous said...

Klart vi påverkas av omgivningen, men bara för det behöver man inte låta omgivningen välja åt sig. Jag väljer 'tokigt' ibland men jag känner ändå att jag vill stå för mitt val,påverkad av omgivningen eller inte.
Och att inte skuldbelägga enskilda konsumenter har du ju helt rätt i. Så alla:sticka med det garn du gillar och det din plånbok tål!
Russinet

Anonymous said...

Och kom ihåg 'utbud och efterfrågan'! Tänkvärt när man tycker att ens egna små val kvittar :-)

Ewa med bloggen tygochgarn said...

Härlig grön färg! Att du har tålamod att färga ditt eget garn. Jag tänker att det krävs massor av experiment för att få fram önskad färg.

Ewa med bloggen tygochgarn said...

Härlig grön färg! Att du har tålamod att färga ditt eget garn. Jag tänker att det krävs massor av experiment för att få fram önskad färg.

Charlotte Kaae said...

Skøn grøn farve. Jeg følger dig. Ingen skal have dårlig samvittighed over deres valg af garn.
Her hos mig er alle fødevare så økologiske og lokale som muligt. Spiser mindre kød (for at skåne miljøet). Mine rengøringsmidler cremer osv er øko og uden parfume... Men Mit strømpegarn, det er superwash, når jeg strikker til børn er det ofte superwash... Madelintosh er superwash, men jeg elsker det.
Ingen dårlig samvittighed her.

Helga said...

Jag diskuterade detta med en kompis igår när vi såg en dokumentär om klädindustrin (the true cost hette den). Känns som att folk som försöker göra så bra val som möjligt ofta blir kritiserade för att de inte är perfekta (suck!). Tröttsamt. Eller så blir det argumentet "men då kan man inte göra nånting / det gör ju ingen skillnad om bara jag ändrar på mig" osv osv. Jag tycker att det är bra att du problematiserar för dig själv :) Som jag ser det så är inte problemet att medvetna människor ibland gör val som kanske inte är de absolut bästa för miljön (vilket skulle vara helt omöjligt för de allra flesta i vårt samhälle). Det är snarare den stora massan som antingen inte vet eller vill veta något om vad deras val leder till. Tex hur textilarbetarna i Bangladesh (och en massa andra länder) arbetar under vidriga förhållanden och sen blir mördade av polisen för att de försöker ändra på dem (för att den där tröjan på H&M kan ju inte kosta mer än 100 spänn). Nu blev detta en jättelång kommentar oops men jag är väl fortfarande lite upprörd av filmen. Jag är glad att du diskuterar detta för det är så viktigt! :) Ha det bra!

Anonymous said...

Tack för att du delar med dig av dina tankar kring garnval och visar på komplexiteten i att göra medvetna val. Jag kan också snurra in mig i mina egna tankar kring detta.
/ Sara