Tuesday, January 24, 2017

Mjukt grått garn

När det gäller garn så är det en sak jag alltid är på jakt efter: grått mjukt garn. Det är den absolut svåraste färgen att få till i färgning och för att jag ska tycka att det är fint måste det nästan vara naturligt grå ull. Dandelion-Anna och Tant Kofta-Lotta färgar båda två riktigt fina grå, färgspecialister som de är, men det är ändå något särskilt med naturligt grått. Dock så är naturligt grått av någon anledning alltid mycket strävare än vitt, och kombinationen naturligt grått + mjukt är alltså sällsynt. Visjögarn i grått är strävare än det vita tex. 

Nu har jag hittat ett garn som stämmer in på mina önskemål. Det är ett franskt garn från företaget De Rerum Natura och just det här garnet heter Ulysse. Det känns både rustikt och mjukt på samma gång! Jag är superkänslig mot kliiga garner (högkänslig person med adhd, är känslig mot allt obekvämt på kroppen) och det här är kanske på gränsen till för strävt men jag tror att det ska funka. Jag hoppas i alla fall det och har lagt upp till en Slanted Sleeven i färgen Granit.

Beställde två udda nystan i andra grå toner också för att se hur de ser ut. På bilden syns förutom Granit (de mörka nystanen) ett nystan Goeland som har en superfin ljusgrå färg. Sen beställde jag ett nystan Poivre et sel också men det har jag hunnit ge bort innan jag kom på att jag skulle fota det. Den färgen passade inte mig, mer beige. Kanske skulle kalla det havrefärgat.


Har ni tips på andra mjuka grå garner? Jag har några favoriter sen tidigare, kanske lika bra att lista dom om någon annan också är på jakt efter mjuka gråa garner. Vilka som är naturligt grå eller inte är jag inte säker på, men det här är några grå jag gillar (har säkert glömt några också) (ej sponsrad av någon i listan tyvärr). Alla länkar är till mina ravelry projekt som sen länkar vidare till mönster och garn.


Coast från tex Magasin Duett eller Holst i färgen Lead (mörkgrå) som jag stickat en Blue Sand i.

Chickadee från Quince and co i färgen iceland som jag stickat en Damejakke Loppa i.
Cascade 220 wool i färgen 8401 som jag bland annat stickat en Migration, en Skiff hat och Kristinehamn kofta i.
Peruvian Highland wool i färgen 954 som jag bla stickat en Héla i (dock tycker jag det garnet noppar lite när det används till tröjor o koftor).
Magasin Duett Mohair tweed i färgen grafitgrå som jag stickat en Little wave i.

10 comments:

Ewa med bloggen tygochgarn said...

Har du testat Jämtlandsull (YlloTyll, Solkustens Spinnverkstad bl.a.)? Jag har inte själv stickat av det, men minns att det kändes väldigt mjukt när jag klappade på det på en hantverksmässa.

Anonymous said...

Filtmakeriets finull? Nöstebarns merino? Fast jag är inte känslig alls så jag kanske inte har rätt referensramar :)

Clara said...

Ewa: ja jag gillar verkligen det vita! Men om jag minns rätt så är det grå uppblandat med annat, och därför strävare. Men jag kan minnas fel, ska absolut kolla upp det igen för det vita är tillräckligt mjukt för mig :).

Funborunsten: tack för tips, det ska jag kolla upp! Nöstebarns merino känner jag inte alls till.

Daniela said...

Åh, har du beställt direkt från Frankrike? Har ett barn med samma namn som garnet och klart hen ska ha en tröja i det :)

Anonymous said...

Indiecita alpaca, grymt mjuk och slitstark :)
Vet dock inte om det är "naturligt" grå färg.

AC

amitt said...

Hej!
Merinolammull från Ankis garn är väldigt mjuk både i de naturliga färgerna och i de färgade . Det är väldigt tunt men går ju att dubbla.
Det ligger på enkilos koner men kan även köpas i 100g nystan.
AnnBritt

Siddis back home said...

Ser ut som et nydelig prosjekt du er igang med der, flotte gråtoner!

Wyke said...

Hjertegarn är hur mjukt som helst! Jag har bara stickat i deras ragg strompegarn men de gör ochså merinoull som är superwash som jag tycker du ska kolla upp.

sockgarnet noppar lite.

Anonymous said...

Mitu fra Rauma er mykt og klør ikke. Flere fine gråfarger.

Anonymous said...

Hos Makeri 14 i Gamla stan i Stockholm köpte jag ett oerhört mjukt grått garn från Toft http://www.thetoftalpacashop.co.uk, av knappt två nystan blev det en cowl som heter Ciao. Det är obeskrivligt gosigt, tyvärr så dyrt (jag hittade dock till butiken när det var rea) att det inte kan bli någon tröja eller kofta. /Sara, bloggläsare sedan några år :)