Wednesday, January 9, 2019

Astrids lapptäcke 1

Jag har länge varit sugen på att sy ett lapptäcke som överkast till en säng men inte riktigt kommit mig för att börja. Framförallt för att det finns så många fina, jag har inte kunnat bestämma mig för vad för stil jag vill köra på! 

Att sy ett lapptäcke till våran dubbelsäng är inte aktuellt, vi sover alla tre i samma säng så har satt ihop en 120cm och en 90cm till en 210cm stor säng. Det funkar jättebra att sova så men det är förhoppningsvis inte något vi kommer göra så många fler år framöver så jag vill inte sy ett jättelikt överkast som sen ändå inte kommer användas. 

Nu när vi håller på och fixar till Astrids rum lite så kom tankarna på ett lapptäcke upp igen. Hennes säng används som gästsäng så där skulle ett överkast passa bra. 

Efter mycket velande kom jag fram till att jag ville sy ett lapptäcke av tyger jag har hemma och försöka att minimera antalet nyinköp (se mitt förra inlägg). Så ett Log Cabin Quilt kändes som ett bra val (vet inte det svenska namnet på den typen av lapptäcke - Uppdatering! Det heter Blockhusruta på svenska). Jag gick igenom min tygsamling och kom fram till att gråskala, rosa och gult vore fint. Sydde lite provvarianter och visade för Astrid. Hon gillade dom, men hade ett krav - att måla alla rosa tyger svarta 😝. Hon har med buller och bång gått ur sin rosa period, nu ska ingenting vara rosa! Inte ens det randiga gula tyget fick vara kvar eftersom det har en smal smal rosa rand i sig. 

Eftersom jag inte har så stor erfarenhet av lapptäcken (har bara sytt några babytäcken) så frågade jag på instagram efter råd om att sy i olika tygkvalitéer. Fick många olika råd så bestämde mig för att testa själv och sy provlappar för att se vad jag själv tyckte. Och jag tycker att det blev helt okej. Jag inser att det kanske blir lite bubbligt och inte helt perfekt, men jag kan faktiskt tycka att perfekta lapptäcken är lite tråkiga. Nu valde Astrid ändå bort de tunnaste tygerna så de kommer jag inte ha med, men lite olika blandning kommer det bli ändå. Och skulle det sen visa sig att det inte blev så bra så har jag lärt mig det! Detta är mitt första stora lapptäcke, det är okej om det blir lite misstag (och lärdomar) på vägen. 

Jag sydde en ny provruta i färgerna hon sa fick lov att vara kvar och tycker den blev snygg men aningens tråkig. Funderade på att lägga till en till färg men ingen jag hade hemma tyckte jag passade särskilt bra, och gult + gråskala är ju väldigt snyggt och något jag tror att både hon och jag kommer gilla länge. Tröttnar hon kanske vi kan använda lapptäcket någon annan stans istället. Så jag tror att jag kommer kompletteringsköpa några mer tyger, framförallt någon mer gul men kanske också någon mer mörk. Det får vara okej faktiskt, jag ger mig själv kreativ dispans att köpa det. 

6 comments:

J said...

Så himla fint!

Helen said...

Vad fint! Jag har för mig att det kallas blockhusteknik, om jag minna rätt från slöjden i skolan. :)

BodilE said...

Det blir aldri feil med "grellow", tidløst og vakkert. Helt enig ang perfekte lappetepper, har sydd en del, og de fineste er de med litt personlighet. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke får kjøpe nytt garn før jeg har strikket opp alt jeg har liggende hjemme (og det er en hel del!) men dette med "kreativ dispans" skal jeg ta med meg videre! :D

Agata said...

Det blir ju jättefint! Gammalt tillbaka hade blockhusrutan en röd fyrkant i mitten för att symbolisera eldstaden i just ett hus. Det tror jag skulle vara fint också, men det där blir ju också toppen!

Linnéa said...

Tycker det blev snyggt i den avskalade färgskalan :)

Clara said...

Blockhusruta! Känns bra att veta det svenska namnet :)

Agata: ja, det var det jag tänkte med det rosa i mitten (typ rött...) men ja det gick ju inte. Nu blir det gult i mitten istället, tänker att eld ju är gul också.