Thursday, January 31, 2019

Moxi shorts
Inser det orimliga i att sy shorts och linne mitt i vintern men jag fick feeling! Jag har två köpe-shorts i den här modellen, dvs lösare yttershorts och sen tighta "leggings-shorts" innanför (ni fattar va?). Jag gillar den här modellen jättemycket, den är lätt att röra sig i, jag känner mig inte avklädd (som jag skulle gjort utan ytterdelen) och de passar både för gymmet, cykling och att allmänt hänga runt i. 

En nackdel med de jag köpt är dock att de är i sport-material, dvs olika polyster och nylonblandningar. Jättebra att svettas i, mindre bra för underlivet som inte kan andas särskilt bra i såna material, särskilt inte på sommaren när det är varmt. Eftersom svamp är ca det vidrigaste som finns ville jag därför sy ett par såna här shorts själv så att jag kan välja bomull i innerdelen. Inte lika bra att svettas i, men utmärkt för att tex bara slappa runt i, hänga på lekplatsen eller cykla lugnt osv. 


Efter att ha kollat runt lite på olika sidor föll mitt val på mönstret Moxi från Greenstyle creations. Orginalmodellen är utan leggings-delen men den finns som tillval för 2 dollar och heter compression tights. Allt sitter alltså ihop i ett stycke, de är inte separata plagg utan delar midjemudd.

Planen var att jag skulle vänta till senvåren/tidigt sommar med att sy dem men HAHAHA när jag får sypepp vill jag ju inte vänta! Så jag sydde dem direkt såklart. 


Yttershortsen ska sys i ett vävt tyg med stretch och jag hade svårt att hitta något sådant som skulle passa. Vill ju inte sy i stretch-twill eller liknande liksom, det skulle bli alldeles för tjockt och inte ge rätt känsla. Hitta lite på amerikanska sajter men vill helst slippa beställa från utanför Europa och tillslut hittade jag ETT tyg som skulle passa. Det kommer från Stoff och Stil och ingår i deras sportkollektion men verkar dock vara på utgående. Har någon tips på vart jag kan hitta vävda sporttyger med stretch blir jag supertacksam! Skulle helst vilja sy ett par helsvarta.

Som kantband använde jag vanlig bomullstrikå med elastan, samma som till midjan och innertightsen. De var roliga att sy och jag tycker att de är snygga MEN vad jag inte tänkt på är att bomullstrikån är rätt tjock så de känns redan nu lite varma och klumpiga. Vet inte om de kommer kännas alldeles för varma i sommar, det återstår att se men jag skulle nästan tro det. 

Eftersom jag sytt flera par träningstights i ett mönster från Greenstyle Creations så kände jag mig rätt så trygg i att köra på samma storlek som dom, dvs strl 8. Jag körde helt enligt mönster, den enda ändringen jag gjorde var att jag kortade av innershortsen ca 4cm. Det gjorde att den praktiska sidofickan blev alldeles för liten för min telefon, som syns på bilden ovan. 

Linnet har jag förresten också sytt, det är ett eget mönster som jag gjort för jättelängesen. Nu har jag ändrat lite, gjort urringningen högre och justerat för mina nya mindre bröst. 

Sen lekte jag med självutlösaren och försökte lista ut när exakt jag ska hoppa för att det ska bli bra, vilket är ca tusen ggr svårare än om jag har någon som kan hålla inne knappen och ta serie-bilder på hoppet. Eftersom jag fotar i hyreshusets källare där folk ibland passerar undrar jag vad mina grannar tror att jag håller på med :P. 

Mönster: Moxi Shorts
Storlek: 8 (memo till mig själv, 79cm resår exkl sömsmån, trosresåren med picotkant från SoS).
Ändringar: Lagt upp innershortsen 4cm
Tyg: Yttertyget är vävt sporttyg med stretch, innertyget och midjan är bomullstrikå med elastan. 

1 comment:

Cecilia N said...

Du och Stina Dabrowski.

Kan du bara byta ut trikån? Kanske göra en skarv nedanför linningen om det är knepigt att sprätta den?