Sunday, June 29, 2014

Förberedelse för förskolan (i supergod tid, jag vet)

Vi har haft otroligt bra väder i Göteborg hela maj och juni men nu har regnet kommit. Med det dåliga vädret kom också lite höstlängtan i mitt fall, eller kanske inte så mycket längtan efter själva hösten som för att sticka inför hösten. Särskilt till Astrid! Hon ska dessutom börja på förskola i början på september, så nu undrar jag över era bästa tips för att sticka till barn på förskolan?

Jag vill helst ersätta fleece med ull i mesta möjliga mån, men gissar också att allt måste gå att slänga in i torkskåpet utan att krympa. Har ni tips på garner som tål sådant?

Koftor och tröjor är ju självklart, det har Astrid redan flera inför hösten. Men mer? Stickade byxor kanske? Halskrage? Vad behövs egentligen? Vad är dumt att sticka och bör istället köpas i något helt annat material? Både jag och Andreas är nybörjare på sånt här, och eftersom de flesta inte stickar grejer till sina barn så kommer ju inte listor från förskolan förrän långt senare. Det är bara jag som vill börja nu, och som dessutom önskar mig råd från erfarna stickerskor :)

34 comments:

Anonymous said...

Til mitt barn i barnehage i Norge har jeg hatt strikket ull bukse og genser og lue i babyull. Tynne luer i babysilk alpakka til soving i vogn og vår/sommer. Ribbestrikket bukse er fantastisk under dress, spesielt når di blir litt større for di passer under kjoler. Jeg har kjøpt en tynn ullfleece dress for varmere dager og vindtette luer til veldig kaldt. Har og brukt strikkede ull kort bukse og vester inne når d er litt kaldt. Håper d hjelper:) hilsen leser fra Norge:)

Clara said...

Ja, jag har förstått att i Norge är det bara ull som gäller i förskolan! Önskar att Sverige kunde inspireras lite av er, här är det bara fleece och fleece och fleece och in i 60 grader i torkskåp med allting.

Virresstickning said...

Tycker gott du kan ha ylle kläder men ha dubbel uppsättning så de inte måste torkas i torkskåp.
Vantar tycker jag du ska köpa i annat material som håller ute kyla och väta.
Hoppas lilla Astrid kommer fortsätta att må bra.

Virresstickning said...

Tycker gott du kan ha ylle kläder men ha dubbel uppsättning så de inte måste torkas i torkskåp.
Vantar tycker jag du ska köpa i annat material som håller ute kyla och väta.
Hoppas lilla Astrid kommer fortsätta att må bra.

Louise said...

Jag har gett upp att ha hemmastickade plagg på Nils till förskolan. Varje dag är hans tröjor fläckade med färg (som inte går bort i tvätten. Kläder kommer bort också trots att jag är väldigt noga med att märka allting. En gång i vintras fick jag köpa två nya mössor för de andra försvann. Så nu har Nils nästan bara sina fulaste och billigaste kläder till förskolan. Känns så trist men så har det fått bli.
Om du inte är rädd att kläder försvinner, krymper eller fläckas så tycker jag definitivt att du ska köra med stickat! En varm ulltröja att ha under regnstället är bra, flera mössor, raggsockor. Än så länge har vi inte använt långkalsongerna på förskolan. Då tror jag det är bättre att satsa på en riktigt var vinteroverall. Som jag förstått det så är det lättare när alla ska kläs på och bege sig ut. De större barnen hjälper de mindre. :) På Nils dagis har alla barnen egna filtar och kuddar också. Kanske dags gör en virkad filt till? :)

Iréne JB said...

Jag stickade inte så mycket när barnen var små, men de har alltid haft virkade ullvantar. Inte på vintern kanske, utan mer på hösten och våren. Mina barn gillade dem eftersom de inte blev så klumpiga. Upplevde inte att saker kom bort, tvärt om. Eftersom mina barns vantar var så speciella kom de alltid tillbaka till hyllan då all personal kände igen dem! Imponerande med tanke på att dagiset hade fyra avdelningar :) Mössor stickade jag också om jag inte minns fel. Sedan körde jag mycket med Polarns ullfrotte.

Annie said...

Du kan ju sticka ett gosedjur som hon har när hon ska sova eller är ledsen- det brukar vara populärt. En fuskpolo är lätt att klä på barnen. Att kläder är vattentäta är väldigt viktigt på höst/vinter/vår när de plaskar i vattenpölar:) En mammadesignat filt och kudde som Louise föreslår låter ju också mysigt-då kanske kudden ska vara i bomull:) Kramar från Våran Lilla Vrå

Anonymous said...

Det är inte alla förskolor som använder sig utav torkskåp så kolla med Astrids förskola om du har möjlighet.

Ett stickförslag är vantar! Tjocka och tunna (som passar under regnvantar), gärna något par där du stickar tre stycken för att få till ett par så att det inte gör något om en vante försvinner en stund. Bättre halskragar än de som du själv kan sticka kan du inte hitta i affären tycker jag. Även mössor kan behövas ett tjog av. Tunna, tjocka, med band under hakan, utan band osv. Ha det så kul med stickandet! :)

/Caroline

Missen said...

Dubbla uppsättningar och en tygpåse som det kan lägga våta kläder om de inte har någonstanns att torka dem. Va tydlig att inget skall in i torkskåpet. En bra overall så blorr det inte våta så ofta. Min dotter gick på förskola utan att en ända plagg kom bort. Kläderna var inte märkta men hemmasydda. Ullfleece finns ju om du inte vill sticka allt. Lycka till Marie

Virka och sticka med Bettan said...

Jag tänker att du kan ha allt i ull istället för fleece. Mössor, halskrage, vantar, koftor, byxor,sockar.
Du kan ju sticka in hennes namn på mössan, koftan och byxorna. På vantar och sockar ett A.. Ha flera uppsättningar så behöver de inte stoppa allt i torkskåpet

Gerds Stickkorg said...

Hej.
Sockar att ha i stövlar brukar behövas. Egen stickade mössor och vantar är och så bra.
Tänk på som andra också skrivit att Astrids förskolekläder bör vara oömma så hon kan leka och skapa i dem.
Det är väldigt bra att namna kläderna, dock är det så med hemma stickade plagg att personalen och barnen vet vems de är.
Lycka till med Astrids förskolekläder.

Anonymous said...

En tumregel: gör flera ex av tex vantar, halskragar och sådant som lätt blir blött o smutsigt. Så att det finns ombyte när grejerna är på tork.


Kram Ally

Anonymous said...

Jo en sak till: superwash ull är toppen. Då får man det bästa av två världar. 100% ull som funkar att tvätta i 40 grader.

Ally

Textila Erika said...

Tovade sockar att ha som tofflor om hon varit ute och blivit blöt och kall kanske?

metamorphosis said...

Tunna vantar av ull är superbra! (istället för polyestervantarna som man hittar för det mesta i butikerna...)

Sockgarner är ju tacksamma också med sin extra slitstyrka om det ska vara plagg som bör tålas att slitas lite på.

...sen tänker jag att även icke-supewash-ull bör klara torksskåp skapligt. Plaggen hänger ju trots allt stilla där inne, de tumlar ju inte runt som i en tumlare, och tvätt av kläderna sker ju alltid hemmavid.

Stina said...

Mina har bara haft sockar och tjocktröja som varit stickade på fsk. Just för att som många säger, det måste vara så vattentåligt och tvätt-tåligt. Och även för att jag har tvillingar och inte orkat sticka så mycket till dem, speciellt som de alltid behöver nytt! Hehe. Stickade vantar i snön bli blöta, stickad mössa i snorkyla blir inte tät nog osv. Men fuskpolo är supersmart, har tänkt göra en såna men det har inte blivit av...

esther garn said...

Jag tipsar också om vantar för höst och vår, i ull som värmer även när dom blir lite småblöta! På vår förskola rekommenderade personalen detta - gissa om en stickande mamma blev glad :)

Anonymous said...

Jag har en dotter på 3 år i förskolan och har valt att skilja lite på det jag stickar till förskolan och det jag stickar för hemmabruk (det är hur som helst skönt att ha flera uppsättningar). Till förskolan har jag stickat mössor, kragar och sockor mest. Till hösten önskar hon sig vantar också så då får hon nog det. Jag har valt garner som drops fabel, baby merino (vinter, höst och vår) och bambuu (sen vår) mest. Babymerinon har jag stickat dubbel för tjockare kragar och mössor till riktigt kalla dagar. Det har fungerat fin på vår förskola med vår dotter. Ha så roligt med förberedelserna :)

/Karin (tantintolerant.se)

Futu said...

Kul med naturliga material på förskolan! Som föredetta barnskötare har jag sett en del barnkläder och det är alltid de hemgjorda man kommer ihåg!
Flera ombyten och slittåligt är väl de enda tipsen jag kan ge ;-)

Anonymous said...

Jag har ingenting att tillägga på stickfronten då du redan fått så många kloka råd och jag instämmer i dessa. Däremot vill jag efter att ha följt din blogg sedan Astrids pyttebebistid ge dig mitt bästa och varmaste ull-råd; om ni inte redan gjort det så välj en Waldorfförskola till Astrid! Det finns många fina i Göteborg och utan att känna er mer än det jag läser så tror jag det skulle passa er utmärkt.

All lycka med förskolestart! Men först ett stickande sommarlov:)

/Elin

Emmi said...

Jag har en 3-årig dotter som går på en Ur och skur-förskola så de är ute mycket året om. I vintras hade barnen underställ istället för "vanliga" kläder, så vi hade några uppsättningar med köpta ullunderställ som vi växlade mellan. Ovanpå det hade hon hemmastickade ullbyxor och stickad tröja eller fleecetröja. Som ytterlager galonkläder eller overall beroende på väder. Som vantar hade hon ett par sådana där tunna tumvantar från Polarn o Pyret i ullmix och lite tjockare hemstickade över och så ett par galonvantar om det var blött. På huvudet köpt väpnarluva i tunn ull och stickad mössa ovanpå. När det inte var så kallt så hade hon förstås inte alla lager samtidigt. Personalen var jättenöjda med hennes kläder och vi fick ofta höra hur bra klädd hon var. Jag håller inte alls med om att ullvantar blir kallt och blött, ull värmer även när det är fuktigt. Och eftersom de är mycket smidigare än tjocka köpta vantar så är chansen större att de får sitta kvar på händerna. Vi hade overall med en inbyggd halvvante i ärmmudden typ och det gjorde att vantarna satt jättebra och dottern var sällan kall om händerna. Så kör stickat från top till tå är mitt tips! Dessutom blir alla så impade och lägger märke till kläderna så de kommer inte bort utan alla vet vems de är :)

Clara said...

Åh så många bra tips och råd! Jag håller verkligen tummarna för att inget kommer försvinna, men kommer inte heller skicka med det allra finaste. Smart också att berätta att det är hemstickat så att personalen minns det :)
Jag ska fundera över alla era råd och vad jag ska sticka, men flera halskragar, mössor, byxor och tunna vantar kommer det bli!

Elin: jag önskar så att det fanns waldorf-förskola här på Hisingen men det finns bara högstadium. Och att åka över hela stan varje dag fungerar inte, hur gärna vi än vill att hon ska gå i en waldorf skola. Men vi kommer sätta henne i kö har vi tänkt, och om vanliga skolan inte känns rätt så får vi väl flytta i så fall.

Anonymous said...

Vi kör mycket med ull till E och jag tycker att det funkar bra på förskolan. Än så länge har jag dock inte stickat något själv, men jag har tänkt tanken många gånger men inte känt mig tillräckligt motiverad att hitta tiden.

Det E har är ett mellanställ i ull, tunna ullvantar att ha under skalvantarna, balaclava, både tunna ullstrumpor och raggsockar. På vår förskola kör de bara "vanliga" kläder i torkskåp så jag hade inte ens tänkt på det som någon skrev ovan. Vi har för övrigt fått väldigt bra feedback från förskolan på E:s kläder, att hon aldrig fryser för att hon är så bra klädd. :-)

Unknown said...

Jag har kört ull och superwash till min dotter på förskolan, och kläderna har överlevt. Tröja, yllebyxor, sockar och fuskolle har vi kört på. Gärna olika tjocka, för olika väder.. :)

Anna Martina said...

Jag har ju inga barn själv men har jobbat mycket på förskola. Vantar rekommenderar jag absolut att köpa i något vattentåligt material, det är hopplöst för barnen med stickade vantar som bara blir dyngsura. Raggsockar och ett par små tofflor på fötterna är perfekt inomhus då det såklart kan vara dragit men utan skor blir halkas det bara omkring. Halskrage är en toppenplagg och lätt för fröknarna att ta på (större garanti för att det används då).

Anonymous said...

Har en son på 2,5 som går på förskola. Jag stickade 3 par extratumvantar av restgraner att ha i "reservlådan" på förskolan. Personalen efterfrågade stickade tumvantar och alla köpe-vantar jag kunde hitta var fingervantar i akryl. Akryl är kallt som vantmaterial tycker jag, så det fick bli hemmastickade. De har kommit bort några gånger, men har en tendens att dyka upp igen. Jag sydde i små namnlappar så personalen alltid skulle veta vems det var. En fördel med hemstickat är att du själv lätt känner igen kläderna. Vid hämtning kan det vara rörigt och stressigt - att då leta efter just ditt barns PoP-mössa är rätt jobbigt - ofta har flera barn samma modell. Min son fick också så kallade dagisvantar i galon. Båda typerna av vantar har använts flitigt. Min son älskar särskilt ett par av sina mammastickade vantar. Så mycket att han bar dem senast igår när han hittade dem i bilen. Han vägrade ta dem av sig, nog för att sommaren är kall - men så illa är det väl ändå inte!
/Sandra

Orianna said...

Vi har inte upplevd att det är nåt problem att ha ull på förskolan. Vi kör allt i ull ist för fleece och jag har inte fått klagamål från personal på hans förskola. De brukar tom skicka ut info att vantar, osv ska helst vara i ull och inte i fleece för det är bättre när det blir blött! Jag skickar inte med hans finaste tröjor men vi har två dagis yllekoftor och hemstickade vantar och mossar och en halskrage. Jag har alltid förväntat mig att det som stickas till barn ska användas rätt hårt/bli smutsig/osv så jag har inte blivit ledsen att saker har blivit slitna på förskolan. Och vi har inte varit nåt problem med torkskåp… ist kan det hända att man måste ta hem en blott kofta då och då och torka hemma. Men det kanske skiljer sig från förskolan till förskolan?

Anonymous said...

För all utelek vill du ha bra funktionskläder. Men gärna ull under. Min 2,5-åring har haft halskrage i ull, halsduk i ull, mössor, och innervantar. Han hade i vintras fingervantar + galonvantar utanpå, för vintervantarna var helt värdelösa och han kunde inte greppa saker med dem. Precis som många andra här har sagt - märk allt noga.

Personalen ska klä på 15 barn, så de uppskattar kläder som är lätta att ta på/av och inte så många lager. Vi fick tips om att köpa fodrade regnkläder (Didrikssons) som personalen och barnet älskade. Då slapp de först dra på honom fleecetröja och byxor, och sen ett ofodrat regnställ, utan bara regnstället direkt utanpå innekläderna, plus vantar och mössa.

Ullsockar KAN fungera, men sådana korvar sig lätt i stövlar och små barn kan inte säga till så då kan det lätt bli skavsår på fötterna... Jag föredrog fodrade allvädersstövlar med bara vanliga strumpor i. Inne på förskolan kan hon inte ha ull, då kommer hon halka. Vi har haft små skinntossor på vår son som de har dragit på när de kommit in, så han kunnat springa fritt. Halksockor ska man inte använda i stövlar etc, de suger åt sig kyla och fötterna "fastnar" i stövlarna så de kan få ont i fötterna.

Anonymous said...

Hej Clara! Ser att du fått många tips, här kommer mitt bidrag: fuskolle/hals istället för halsduk, alla gånger!! Gärna i två tjocklekar, en riktigt tjock och gosig till kalla vintern och en liten lätt och smidig vår och höst som skyddar mot kallt drag utan det känns för trångt och svettigt. Den tjocka kan gärna vara ganska vid och lång så att den lägger sig i veck, och som man kan dra upp under mössan för ultimat värmesäkring. Den tunnare likaså egentligen. Jag har jobbat på dagis, och ingen av halsarna där var väl hemmastickade, men det borde funka att producera egna! Lycka till, jag ser fram emot uppdatering i ämnet!

Tant Berg said...

Halvvantar! Jag slutade med multipack av akrylfingervantar till min son. Stickade enkla halvvantar i alla möjliga och omöjliga varianter. Han har haft sådana under hela sin förskoletid. Det roliga med hemstickat är att personalen blir nervös på riktigt när man far runt och letar efter en hemstickad vante - den har liksom lite högre värde än en annan vante. Min stora gick på I Ur och skur. Där fick jag tipset att inte köpa fodrade galonkläder, utan sätta underställ på ungen istället. INte heller fodrade gummistövlar utan rejäla raggsockor. Så gjorde jag - och hon har aldrig frusit (förrän hon blev tonåring och tyckte converse och -15 är en perfect match)Jag har köpt ullunderställ från Minimundus till båda mina.

Anonymous said...

Vi har aldri mistet noen klær i barnehagen, annet enn billige akrylvanter og sokker som har vært uten navn. Strikk gjerne i lett gjenkjennelige farger og mønster, så er det lett å finne igjen om det havner på plassen til andre barn. Ribbestrikkede bukser i ull er superbra til å ha under dress og regntøy. Ellers vil jeg tipse om mønsteret "Barnehagevotter" på ravelry, de votter sitter perfekt på. Jeg måtte lage tommelen litt bredere og lengere enn mønsteret sa, men ellers var de perfekte.
Husk at hvis du strikker jakker og gensere i flerfargestrikk må du ha kortere tråder på baksiden enn du pleier, for de små fingrene setter seg fast i alt og personalet er ikke alltid så tålmodige. Det beste er om ermene er ensfarget. I min barnehage klippet noen av en lang tråd som var blitt dratt ut på baksiden, så hele ermet holdt på å rakne. Heldigvis oppdaget jeg det i tide og fikk tatt det med hjem til reparasjon.

Tina said...

Hej, du har fått många bra råd, så jag behöver knappast upprepa det. Dock, angående torkskåp, så kan du be personalen ställa in gradantalet på 40 gr och köra timern lite längre tid. Jag jobbar själv på förskola och vi gör så. Kontrollera också att overallen kan torkas i torkskåp, det finns dem som inte får torkas i torkskåp! Många/flera ombyten är bra, av alla sorts kläder, ibland blir ju barnen blöta ända in. Ullkläder är toppen!

Lina said...

Fuskpolo/halskrage, mössa, tröja och raggsockor - det är de plagg som mina barn har hemmastickade varianter av på dagis. Raggsockor i superwash ull, fuskpolo i nån mjuk osticksig materialblandning, mössa i ull med tunt bomullstrikåfoder, tröjor i blandgarn ull/acryl.
Har funkat jättebra! Tröjorna har aldrig behövt åka torkskåp, inte raggsockorna heller tror jag (isåfall märks det inte på dem!), deras mössor och fuskpolos har torkats nån enstaka gång, jag vet ej temperatur men det har funkat bra. Mössorna blir ju våta men vi har alltid lämnat flera extramössor att byta till.

Anonymous said...

Jag tror knappast du behöver fler dagistips nu (jag läser ju detta inlägget så himla sent dessutom) men superwash? Nä, det tycker jag inte alls! Det tar ju bort alla ullens fina egenskaper och hela besväret med att slippa plast och kemikalier. Detta vet du ju säkert redan!
Superwash skyr jag som pesten numer. Är så ledsen att många saker jag stickat och lagt massa tid på är i superwashbehandlade garner. Hade jag vetat från början hade jag aldrig stickat med något annat än ekologiska ullgarner.