Thursday, December 4, 2014

En marsma/maschma/pasma... eller sypåse


Jag har verkligen fastnat i broderi-träsket, och när jag surfat runt lite på broderibloggar så har jag sett att många har små sypåsar som kallas marsma/maschma/masma (ordet verkar härstamma från samiskan) och som verkar väldigt praktiska om en som jag ofta har med sig stickningen/broderiet och behöver sax, måttband, stickmarkörer och annat smått och gott. 

Eftersom jag främst är en stickare ville jag att den skulle passa mina behov. Nålar är ju en självklarhet hur de ska förvaras, men stickmarkörerna är klurigare. Ska nog se om jag kan hitta en lite plåtask också för det här med säkerhetsnål är inte helt optimalt. 

Den lilla fickan i toppen fick tryckknappar och i den ligger stoppändar till mina Chiaogoo stickor som är de jag numera oftast använder. 

Sax och måttband ligger i den lilla fickan längst ner. 

Och såhär ser den ut ihoprullad!

Jag hade inget mönster att utgå från och har aldrig sett en marsma i verkliga livet så jag har googlat runt massor för att se lite olika exempel. Med nål och tråd har gjort flera stycken jättefina, och Tålamodspåsen har en liten beskrivning över hur den kan monteras. Hos textila inslag hittar du också ett samlingsinlägg med bilder på lite olika maschmor. Hos Metamorphosis finns också en jättefin lite enklare, och med ett förslag till julklappsrim! 

14 comments:

Wallinskaya said...

Wow, vilken söt. Den är så välarbetad och vacker. Blir jätteinspirerad men det känns som man måste införskaffa en massa filttyg i olika färger. Hur gjorde du?

September said...

Men åh så fin. Du är så otroligt duktig Clara!

Matilda said...

Gud så fint!

Jag ser att du har Malin Bohm i din länklista, så du kanske redan har sett minivarianterna hon har gjort, men jag postar länkarna här i alla fall - alltid inspirerar det någon :)

http://www.malinbohm.se/2012/10/ett-litet-paket-slojd/

http://www.malinbohm.se/2012/04/minimesma/

Karin-Ida said...

Jättefin och praktisk!

Unknown said...

Vad vacker! Bra mycket finare än min gamla plåtburk. :)

ullemor said...

Jättesöt!

Sharon said...

Beautiful and useful!

Clara said...

Wallinskaya: jag har varit en del på Nääs slöjd och byggnadsvård och där säljer de små bitar kläde, så där har jag köpt en del. Grått ylletyg köpte jag till en kudde för flera år sedan (på Myrins tygaffär i Göteborg), så det har jag gott om. Annars har Magasin Duett precis börjat sälja pack med yllefilt, det kan jag rekommendera (köpte massor av det idag :P ).

Matilda: de har jag missat! Såg den superfina hon gjort till Ulrika Olsson, men eftersom jag missat att googlat på stavningen mesma så har jag inte sett de andra. Tack för tips!

miastick said...

Broderiträsket verkar underbart. Hoppas jag också trillar i nån gång.

Iréne JB said...

Så fin den blev! Jag har heller aldrig sett någon annans live. Så jag gjorde lika dant när jag gjorde min, googlade och läste på andras bloggar, samma som du faktiskt, och kanske några till.
Välkommen till broderiträsket! Det är ett väldigt mysigt träsk :)

Linda said...

Så fin! Nu är jag inspirerad till att sätta i gång med yllebroderi!

StinaKajsa said...

Men så himla fin!! Vad du kan!Jag skulle va stolt som en tupp om jag åstadkommit den. :-)

Anonymous said...

Vilken vitaminkick, verkligen urtjusig!

Manduzana stickar said...

Men alltså, helt magisk!