Jag är ju nybörjare på att sy men trots det (eller kanske därför) tänkte jag dela med mig av lite tips jag upptäckt senaste tiden.
1. Olika tyger passar till olika saker. Kan låta självklart, men tidigare sydde jag enbart i gamla lakan och de fina mönstrade bomullstyger som finns i mängder i hobbyaffärer. Och sen störde jag mig på att alla kläder fick fult fall, kasade på strumpbyxorna osv. Tja, det är för att kläder inte är tänkta att sys i den typen av bomull. Nu är jag fortfarande inte helt bra på att fatta vilka tyger som blir bra kläder, men jag vet iaf att lakansväv inte passar till precis allting som jag tänkte tidigare (även om det såklart går att sy jättebra kläder i lakansväv också).
2. Köp bra mönster. Tidningar Burda och Ottobre har massa fina mönster, men de utgår liksom från att alla har någon slags baskunskap i sömnad. Om ni som jag inte har det så är det värt att lägga lite extra pengar på ett mönster som förklarar i bilder hur ärmarna sys fast och hur vikningen runt halslinningen går till. Det blir som en liten syskola inbyggt i mönstret. Jag gillar tex Hawthorn, Lady Skater, Coco, Staple dress, Wiksten tank, Hudson pants till mig och Geranium dress, mönster från Oliver S till Astrid Det finns massor av mer mönster såklart men dessa är de jag sytt från nyligen.
3. Jag har än så länge inte känt ett behov av en overlock även om de verkar kul att ha. En tvillingnål däremot, det är oumbärligt för att få snygga kanter (särskilt i trikå)! Lätt värt de 50-60kr som den kostar. (bilden är lånad från Husqvarna)
4. På tal om trikå, det är faktiskt inte alls läskigt att sy i och det går jättebra på en vanlig maskin. Använd en nål och söm anpassade för trikå bara.
5. Sy med bra tråd. Bra tråd är tex Gütermans och Coats.
6. Använd olika pressarfötter, vissa är bra för att få snygga stickningar andra för dragkedjor osv. Tidigare använde jag pressarfot A till allt och att upptäcka alla andra pressarfötter var ett aha-moment för mig.
Lite tips från en nybörjare som nu sytt aktivt i kanske tre månader. Ser fram emot allt jag kommer lära mig i framtiden!
24 comments:
Tack för bra tips!!!
Iréne i Östersund
Så fint at dele ud af dine egne erfaringer, kan spare andre nybegyndere for en masse bøvl :)
Bra nybörjartips! Jag räknar mig inte som nybörjare på sömnad, inte riktigt som avancerad heller (har ju sytt ganska mycket, men brukar inte sy så avancerade saker, även om jag tror att jag kanske skulle klara det om jag provade). Hur som helst tycker jag ändå att det är bra med noggranna illustrationer till hur man gör olika moment och så. Hellre för mycket än för lite, liksom. Själv skulle jag gärna vilja lära mig mer om att rita och anpassa mönster.
Sedan måste jag ändå sjunga overlockens lov lite. För mig har den varit ett jättelyft, framför allt när det gäller klädsömnad, eftersom jag helst syr kläder i trikå eftersom min vanliga maskin inte alls funkar något vidare till det, trots anpassade sömmar och nålar. Drog mig alltid för att sy i trikå tidigare.
Dessutom slipper man sicksacka (eller om man vill overlocka kanterna separat går det snabbare), man behöver inte byta nål utan kan köra samma till både trikå och vävda tyger, det går överlag mycket fortare att sy och blir betydligt snyggare (åtminstone då jämfört med det min andra maskin åstadkom). Sedan är ju min overlockmaskin en basic modell, så jag måste fortfarande använda den vanliga maskinen till t ex fållning, men jag räknar den ändå till ett av mina bättre köp, helt klart! :)
Jag har sytt i över 30 år , men lär mig ständigt nya saker. Min overlock är en av mina bättre investeringar, men de är ju ganska dyra. Då jag säljer saker så behöver jag den för att få ett proffsigt resultat.
Tyg och otyg och Moffan: Jo, självklart är en overlock guld! Har sytt på en kompis maskin och det är ju underbart, och fort går det. Men som nybörjare som vänder sig till andra nybörjare framförallt menar jag mer att det inte är nödvändigt med en overlock, även om det såklart är gött att ha en! Fortsätter jag sy som jag gör nu så ska jag absolut köpa en, fast jag kanske ska börja med att köpa en egen symaskin så mamma får tillbaka sin... :P
Kul att du upptäckt sömnaden!
Här kommer ett bra tips till både nybörjare och vana.
Biblioteket. De hänger ofta med i svängarna och tar in nya sömnadsböcker. Självklart har jag ju inte koll på hela landet, men Göteborgs Stadsbibliotek har tagit in t.ex Jenny Hellströms böcker och Tilly Walnes "Love at first stitch" i svensk översättning.
Mönster och syskola i ett. :)
Gillar man Burda går deras tidningar att låna med, mönster och ofta en "syskola" på några av de mer komplicerade modellerna.
Hemligheten med trikå är dels att göra som Clara sa, använd trikånål, finns både som vanlig och tvillingnål. Vanliga nålar kan slå sönder trådarna och det är ju trist att ha ett hål i sitt fina plagg efter ett par tvättar.
Det andra är att börja med en lite tjockare, lätt stretchiga tyger och sedan öva sig fram till de tunna, slinkiga, superstretchiga. Jag övade med att sy om gamla för stora t-shirtar/ klänningar. Återbruk + inte jättefarligt om det blir fel. :)
Sist ett gamalt husmorstips (hela vägen från min mormor). Syr man kjolar i ylle/lite tyngre tyger häng dem på en kjolgalge några dagar innan fållning. Då hänger tyget ut sig och man slipper att kjolenfållen blir sned.
Hoppas att det inte blev för mycket svammel nu...
AnnCharlotte
Vad roligt! Jag är ännu mer nybörjare och de flesta tips riktar sig inte så ofta till superrookies. Det här var något jag kan begripa :)
Tack för bra tips! Kan verkligen hålla med om biblioteket som är en riktig guldgruva.
Jag är ganska syvan skulle jag nog säga men trikå, där har jag fortfarande inte fått till det utan har mest sytt i bomullstyger. Men nu är jag så himla sugen på att sy klänningar till mig själv och då det randiga trikåsaker jag vill ha. Och alla roliga barnkläder!
Behöver man dubbelnål också om man har overlock? Jag ska pinsamt nog erkänna att jag har en sån (ärvd) maskin som stått i garderoben ett tag nu. Har helt enkelt inte känt att jag haft tid att lära mig hur den funkar...
Jenny: om jag fattat rätt så finns det overlocks som alltid skär (de är ofta lite billigare) och så en dyrare variant som både kan skära och som går att fålla upp med. Tror den senare kanske heter Coverlock? Men om din maskin är en bas-overlock är en tvillingnål jättebra, då blir det snygga dubbla raksömmar på framsidan och sicksack på baksidan. Och jag förstår verkligen att du inte använt den än, de verkar ju lite krångliga att sätta sig in i.
Bra tips! Fortsätt gärna tipsa om enkla mönster, jag är själv nybörjare som sytt mest enkla mönster från Purl Bee och tycker att det är svårt att hitta bra, enkla mönster med instruktioner som du säger! Stickningsvärlden "kan jag" där hittar jag enkelt den typ av mönster jag är ute efter via Ravelry och bloggar, men syvärlden är ny och svår att hitta i en så länge!
Lisa
Tack för alla tips! Har sytt en del vitrka från framförallt ottobre kids men skulle vilja testa att sy lite till mig själv också och då hade du ju många bra tips! Är lite orolig att jag inte ska förstå de engelska mönstren men de kanske inte är någon fara?
En coverlock er en egen maskin, dvs at man trenger TRE maskiner! Det fins kombimaskiner som er både cover- og overlock, men de må man skru og bytte masse greier på når man skifter fra overlockfunksjon til coverlock. Og om du en dag får lyst på coverlock, kjøp for all del en maskin som har kantebåndsapparat!
Jeg har lært det jeg kan på youtube og blogger (slik lærte jeg meg bedre strikking også). Selv om jeg ikke vet hva det heter det jeg lurer på. Det er alltid noen der ute som er like dårlig på sy-engelsk som meg selv! Før jeg begynte å sy noe som helst googlet jeg tutorials i to uker...det hjalp!
Jeg har sydd nesten bare Ottobremønster, og hvis jeg lurer på noe så bare googler jeg. Jeg gjorde nettopp ferdig en finkjole til dattera mi, med fór og usynlig glidelås. Jeg klarte ikke å forstå hva jeg skulle gjøre, men tilslutt gjorde jeg nøyaktig som det sto i bladet, og da fikk jeg det til. Men kanskje det er lettere å forstå Ottobre på engelsk?
Litt utstyrsanbefaling:
1. Sylim som du kan lime fast glidelås med, så slipper du knappenåler som vrir seg. Og andre ting som er vanskelig å feste med nål. Dette er mitt beste kjøp!
2. Rotary cutting wheel, jeg bruker nesten ikke saks lenger.
3. En egen skjærematte slik at kuttehjulet ikke ødelegger bordet. Gjerne en med vinkler på i tillegg til rutenett.
4. Gode linjaler. En rektangulær, en skredderlinjal, og en med bue til å lage armhull (fransk linjal?).
Et siste tips: Se på dine egne klær, finn vaskelappen inni og se hva slags stoff de er sydd av. Det har jeg lært mye av!
Takk for mormors tips!
Åja, et siste tips: IKEA har veldig billig ubleket bommullstøy(tyg), bra når man skal tilpasse et mønster og stoffet du vil sy i er dyrt. Sy en prøve av mønsteret først! Så ser du om det passer, og hvis du gjør feil gjør det ikke noe.
Takk for mormors tips!
Jeg har lært det jeg kan på youtube og blogger (slik lærte jeg meg bedre strikking også). Selv om jeg ikke vet hva det heter det jeg lurer på. Det er alltid noen der ute som er like dårlig på sy-engelsk som meg selv! Før jeg begynte å sy noe som helst googlet jeg tutorials i to uker...det hjalp!
Jeg har sydd nesten bare Ottobremønster, og hvis jeg lurer på noe så bare googler jeg. Jeg gjorde nettopp ferdig en finkjole til dattera mi, med fór og usynlig glidelås. Jeg klarte ikke å forstå hva jeg skulle gjøre, men tilslutt gjorde jeg nøyaktig som det sto i bladet, og da fikk jeg det til. Men kanskje det er lettere å forstå Ottobre på engelsk?
Litt utstyrsanbefaling:
1. Sylim som du kan lime fast glidelås med, så slipper du knappenåler som vrir seg. Og andre ting som er vanskelig å feste med nål. Dette er mitt beste kjøp!
2. Rotary cutting wheel, jeg bruker nesten ikke saks lenger.
3. En egen skjærematte slik at kuttehjulet ikke ødelegger bordet. Gjerne en med vinkler på i tillegg til rutenett.
4. Gode linjaler. En rektangulær, en skredderlinjal, og en med bue til å lage armhull (fransk linjal?).
Et siste tips: Se på dine egne klær, finn vaskelappen inni og se hva slags stoff de er sydd av. Det har jeg lært mye av!
En coverlock er en egen maskin, dvs at man trenger TRE maskiner! Det fins kombimaskiner som er både cover- og overlock, men de må man skru og bytte masse greier på når man skifter fra overlockfunksjon til coverlock. Og om du en dag får lyst på coverlock, kjøp for all del en maskin som har kantebåndsapparat!
Superbra tips! Jag är väldigt sugen på att börja sy egna plagg jag också, älskar klänningar så att sy en egen Hawthorn är väldigt lockande!
Jag har sytt en del under åren både barnkläder och till mig själv, men är långt ifrån något proffs. Några saker har jag iallafall lärt mig. En sak som jag är jättenoga med är att pressa sömmarna, det gör jätteskillnad för slutresultatet. Sen använder jag bara polyestertråd eftersom bomull krymper, och kan göra att sömmarna drar ihop sig efter tvätt. Och för att synålarna inte ska gå av så sätter jag knappnålarna på tvären, och böjda nålar kasseras av samma skäl. Jag har också investerat i en provdocka som är jättebra när man inte har någon hjälp när man provar och när man ska lägga upp kjolar är den ovärdelig. (Sen är den himla bra att ha när man ska fotografera kläder som ska säljas ��)
Vill man sy kjolar och klänningar i bomullstyg/lapptäckstyg/lakansväv är underkjol super att ha under. Då faller kjolen fint och klistrar sig inte längs strumpbyxorna eller benen.
Och sen är det verkligen jätteviktigt, som du skriver med rätt tråd, för fel tråd kan göra syupplevelsen till ett helvete.
En sak som du glömde nämna som också är viktigt, vassa nålar! Byt symaskinsnålen regelbundet, inte bara när man syr av den ;)
Vilken bra inlägg! För precis som du säger så räknar många mönster med att man han någon slags baskunskap. Jag har noll kunskap inom sömnad och vet liksom inte vart jag ska börja för det är verkligen svårt att få tag på den där baskunskapen.
Tack för mönstertipsen! Ska absolut kollas. Tycker det är svårt att hitta fina mönster som känns roliga att sy. Har sytt en hel del men mest för hand (medeltidsnörd)och håller precis på att återuppta bekantskapen med min symaskin (är helt chockad över hur fort det går att sy på maskin :).
Post a Comment