Monday, July 18, 2016

Dåligt Drops!

Senaste veckan har många på sociala medier uppmärksammat likheten mellan Martina Behms sjal Leftie och Drops Garnstudio Dragon Tail. Jag har förståelse för att designers kan inspireras av samma saker, av varandra osv (det finns ju positiva exempel på när designers själva uppmärksammat att de släppt liknande mönster) men vad jag inte kan förstå är hur Drops beter sig. Att de raderar alla kritiska kommentarer samt blockerar kritiska personer på Instagram är faktiskt inte okej för ett företag som är så stort i garnbranschen!

Dessutom har jag förstått det som att de spärrat vissa ord så att kommentarer som innehåller orden "kopierad" "Leftie" eller Martinas webadress inte kan publiceras alls. Det gör mig verkligen upprörd att ett företag beter sig såhär, det är ju sandlådenivå! Hallå Drops, bemöt kritiken på ett konstruktivt sätt om ni nu ska göra mönster som är så lika andras (ännu bättre, sluta göra mönster "inspirerade" av andra mönster, det här är ju inte direkt första gången). Lär er att kommunicera med era kunder istället för att blockera dem.

Martina Behm själv har kännedom om kopian och har försökt kontakta Drops, men efter vad jag hört har de inte besvarat hennes kontakt. Rent lagmässigt har de inte gjort ett brott men etiskt tycker i alla fall jag att de beter sig under all kritik.

För mig är det inte alls svårt att bojkotta Drops mönster eftersom de är så krångligt skrivna att jag ändå alltid väljer bort dem, men i fortsättningen kommer jag också sluta köpa deras garner. Företag som beter sig såhär vill jag verkligen inte stödja.

Precis som Stickklubben uppmuntrar jag er att posta kommentarer på mönstrets sida (men undvika ord som plagiat, kopia osv för att kommentaren ska gå igenom) ta en screenshot och publicera på sociala medier under hashtaggen #droppadrops.

Martina Behms orginalsjal hittar ni HÄR och Drops kopia finns HÄR. Det finns också en knit-a-long på Leftie under hashtaggen #originalleftieKAL på instagram.

5 comments:

Dödergök said...

Jag får lite "vad var det jag sa"-känsla inför hela det här rabaldret. Drops står för mycket av det negativa med stickvärlden enligt mig. Att de kopierar mönster är ingen nyhet, deras garner är alldeles för billiga och kan omöjligt ha producerats på ett juste sätt och jag tycker att de bidrar till "gratis är gott"-kulturen genom att pumpa ut mängder med gratismönster.
Men hur de hanterar kritiken som lyfts fram nu är verkligen pinsamt dåligt. Jättebra att du och andra uppmärksammar hur ett storföretag inom garnbranchen beter sig!

Linnéa said...

Håller verkligen med om att det är dålig stil av Drops att inte bemöta kritiken, men det är bra att deras agerande lyfts fram så att fler blir medvetna om deras betende mot deras poteniella kunder.

Gillar den nya header :)

Ullis said...

Verkligen ruttet av Drops och detta visar hur lite de bryr sig om oss kunder.
Tycker att det är toppen att detta lyfts fram i ljuset och att stick-sverige talar om vad vi tycker om dem.
Jag gillar också din nya header, Jättefin!

Lena said...

Jag blir så arg av sånt här!!! Vuxna människor liksom! Jättebra att du tar upp det!
Och tack för en inspirerande blogg! :)

Anonymous said...

Jag har sedan länge slutat att använda både Drops mönster och garn. Mönstrens stämmer inte och garnerna är helt själlösa att sticka med. Enligt garnaffären i stan är de inte juste vid försäljning heller - binder upp stora summor och tvingar återförsäljare att ha stora lager. Denna händelse är ytterligare ett argument för att inte använda Drops. Bra rutet!