Sunday, October 20, 2013

Photoshop

Efter

Före

Ett intresse jag har förutom att sticka är att fotografera. Och med fotograferandet följde nästa intresse, nämligen photoshop. Ser ni bilderna ovan? De är tagna av Andreas, men redigerade i photoshop av mig. 
Jag redigerar nästan alla bilder som hamnar på bloggen. Lägger på lite mer skärpa, gör lite kontraster med en s-kurva, ljusar upp lite osv. Mörkar ibland ner kanterna och kanske ljusar upp eventuella ansikten om de är för mörka. Ibland leker jag lite bara för att det är kul med olika effekter sådär på en glad amatörs vis :). Även om jag nuförtiden pga tidsbrist oftast håller mig till mina vane-grejer, det där som går av bara farten.

Efter

Före

Alldeles nyss lärde jag mig ett så enkelt knep så att jag vill dela med mig av det här. Eftersom photshop har så galet många funktioner är det lätt att bli överväldigad (jag har gått några små kurser, den bästa var den här) men det här knepet är löjligt enkelt om en gillar ljusa bilder: Skapa ett nytt lager (ctrl+j på pc) och på det nya lagret ändrar du visningsläget till "Screen". Och det är klart! Resultatet syns ovan på bilden på Astrid. Om det blir för ljust drar du ner opaciteten på lagret till en lagom nivå. Lättare blir det inte. 

1. Nytt lager                            2. Ändra visningsläget

Jag lärde mig knepet via Sannas photoshoprecept som är en jättebra blogg om photoshop, hon har en mycket mer detaljerad beskrivning här

Redigerar ni andra som bloggar era bilder? Om ni inte gör det, är det i så fall ett aktivt val eller skulle ni vilja redigera om ni tex kunde photoshop? För mig är bildredigerandet inget "fusk", en bättre kamera skulle i många fall göra det jobbet jag nu gör i photoshop (ser inte andra grejer som fusk heller, om det inte är tex retuschering i form av viktminskning osv). Jag ser photoshop som en kreativ förstärkning av bilden, men är nyfiken på hur ni andra gör och ser på saken.

17 comments:

Linda said...

Photoshop är ett intressant program som jag önskar jag kunde mer om! Med ganska enkla förändringar går det (som du visar) att få en betydligt mer tilldragande bild. Jag ser det inte som ett fusk, om det nu inte är så att man utger sig för att bara ta bilder som är icke-modifierade och alltigenom dokumentära. Man kan ju även göra rätt mycket med sina bilder innan Photoshop också, t ex med filter på linsen etc, och även den enklaste analogt tagna svartvita fotografi kan genomgå stora förändringar i kopieringen beroende på vilka effekter man vill ha. Att förstärka och förändra tycker jag är en del av fotografens konstnärskap!

Själv är jag alldeles för lat för att göra om mina bilder jag använder i min blogg, jag orkar inte ens beskära dem i efterhand, så om de blir felbeskurna tar jag bara en bild till som blir som jag har tänkt den. Det gör kanske att jag måste planera lite mer vid själva fotograferandet med placering, ljus, slutartid etc, men hellre det är mer tid vid datorn sedan eftersom jag tycker mer om den delen av fotografernadet än om datafixandet. Men, å andra sidan, mina bilder är heller inte så intagande som dina är! :)

Viffla said...

Du är ju helt otrolig! Jag skulle vilja lära mig photoshop, men har inte tagit mig tid än. Så bilderna på min blogg är direkt från kameran, men redan i kameran har jag ställt in lite extra skärpa + färgmättnad.

ylva said...

Jag har en liten Nikon kamera (kanske 7 år ) det enda jag gör är att ställa in ljuset och beskära ibland fast då blir bilderna oskarpa för kameran är så pass dålig. Jag kan inte photoshop men hittade en annan gratis sida där man kunde lägga på filer osv så ibland så gör jag om vissa bilder särskilt när jag vill ha vintage feeling . Jag tycker nog också att göra om en bild hör till det konstnärliga , tycker att det är positivt , samtidigt som man kan beundra en bild som inte behöver fixas till . Då är det mer kunskap och blick för ligger bakom

Monstermønster said...

Jo, bildene betyr mye for bloggen. Men jeg bruker dem stort sett slik de kommer fra kameraet, for jeg kan ikke fotoshop, og har ikke satt meg ned og lært det særlig. Jeg kan justere ørlite, og det hender at jeg prøver å få klarere farger.
Så fotoshop er ikke juks, det er en del av en bildeprosess.

Men endel interiørblogger legger veldig mye hvitt i bildene sine, sånn at det blir veldig overeksponert. Det er vakkert, men når det brukes hele tiden, synes jeg at alle bildene tilslutt ligner på hverandre.

Blenda said...

Hej!
Tänkte faktiskt på det härom dagen, att du är duktig med dina bilder, de är alltid tilltalande och framhäver de fantastiskt fina grejor du gör på ett riktigt bra sätt.

Jag har tre kameror kan man säga, en system, en kompakt och så mobilen då! (Jag räknar mobilen som en kamera också, den är såpass bra att det duger för mitt behov!Dessutom valde jag mobilmodell utifrån kamerakapaciteten, det var den viktigaste funktionen för mig... :-D ) Jag har aldrig riktigt blivit vän med min systemkamera, så den använder jag sällan. Kompakten använder jag när jag ska fota något som det är viktigt att det blir bra bilder av. Men allra, allra mest använder jag mobilen, för det är den som alltid är med mig!

Jag redigerar också mina bilder, men inte i photoshop nu för tiden för det har jag inte längre. Däremot har jag andra program (och appar) som jag kan göra enklare redigering i, som beskära, ändra ljuset, öka/minska skärpa, ändra till svart/vitt om jag vill det osv.

Jag uppfattar INTE det som fusk. Snarare att det är ytterligare ett sätt att förstärka sitt eget uttryck. För olika uttryck och stil har ju varje fotograf och stickare för den delen också! Extra tydligt blev detta för mig vid ett tillfälle då jag och min ena dotter som är väldigt fotointresserad, fotade hennes syster samtidigt. Trots att vi fotograferade vid samma tidpunkt, i samma ljus och samma motiv, så blev våra bilder väldigt olika! Även när alla bilderna låg tillsammans i en mapp, så kunde man lätt se vem som tagit vilken bild! Och det är ju samma sak när vi redigerar, vi gillar ju lite olika saker och därför gör det också att bilderna får mer vår egen "touch" så att säga.

Och jag tycker att en blogg med fina bilder som framhäver, är 100 gånger mer intressant och tilltalande att följa. En annan sak jag tänkt på, är att det är 100 gånger mer intressant att se en bild på en kofta eller tröja, när någon har den på sig, än om den bara ligger på ett bord eller liknande. Så jag försöker att så ofta det går, visa mina alster PÅ någon... Jag vet med mig att jag till och med slutat följa bloggar, för att jag tyckte att bilderna var dåliga och osmickrande. Trots att det kanske annars var en ganska intressant (eller i alla fall inte ointressant) blogg.

Men det kanske är jag som är ytlig.

I alla fall, ha det gott!
/Blenda

(och om den här texten ser konstig ut, så är det för att blogger tror att jag skriver på engelska, och autokorrigerar allt jag skriver...)

Anonymous said...

Jag redigerar mina bilder allt mer tror jag, det känns som att det är ganska sällan bilden har samma färger och ljus som verkligheten hade när jag fotograferade (det kan ju bero på bristande fotokunskaper). Mest ljusar jag upp och fixar med kontrasten med Nivåer/Levels. Men jag skulle vilja lära mig mer om att ändra skärpa och annat i bara en del av bilden.

Jag använder gratisprogrammet GIMP som har nästan alla fotoredigeringsfunktioner som Photoshop har. Mycket bra tycker jag.

Ibland känns det som att bildredigerandet hämma mitt bloggande. Jag kan inte bara ta en bild och slänga upp den lite snabbt, utan jag vill redigera den först.

Anonymous said...

För den som vill lära sig mer om fotografering och Photoshop så är moderskeppet.se en guldgruva./Sandra

Ulrika said...

Det är inte fusk att redigera bilder! Jag har inte Photoshop i min dator och nu är den för gammal för att klara av det programmet, tror jag. Men när jag ska skaffa en ny kommer jag nog att köpa Photoshop. Och försöka lära mig det mest grundläggande. Bilder jag tar med mobilen - och det är rätt många nu för tiden - redigerar jag lite genom olika appar jag har. Men just den där klarheten och ljusheten som går att få till med Photoshop, det är det jag vill lära mig!

Ulrika said...

Det är inte fusk att redigera bilder! Jag har inte Photoshop i min dator och nu är den för gammal för att klara av det programmet, tror jag. Men när jag ska skaffa en ny kommer jag nog att köpa Photoshop. Och försöka lära mig det mest grundläggande. Bilder jag tar med mobilen - och det är rätt många nu för tiden - redigerar jag lite genom olika appar jag har. Men just den där klarheten och ljusheten som går att få till med Photoshop, det är det jag vill lära mig!

ANNEPÅLANDET said...

Jeg redigerer bildene mine av og til - det er jo litt av moroa! Har ikke PhotoShop, men bruker et gratisprogram. Har også gått et kurs i Lightroom, som har en del redigeringsmuligheter, men det ble for avansert for meg. Liker veldig godt uredigerte bilder også - spesielt for hverdags-snapshots. Men "produkt"bilder fikser jeg gjerne litt på. Bare enkle ting - beskjærer, lysner litt, fikser litt på fargene.
Men - det aller viktigste for å få gode bilder er jo øyet som ser! Komposisjon og motiv, stemning og utsnitt. Det er det som skiller det ordinære fra det eksepsjonelle, etter min mening.
Uansett - det er gøy å fotografere, på alle nivåer!

Clara said...

Vad roligt att ni är fler som tycker som mig, att det inte är fusk! Och att det är så många andra som redigerar! Jag ser det också som ett konstnärligt skapande, vilket ju bilden i sig också är från första början. Oavsett kamera är ju bildredigering roligt tycker jag. Jag har förresten en Canon 400d som nu börjar bli rätt gammal men som jag älskar! Och så telefonen då.

Ulrika: Klart du inte är för gammal för photoshop! Skulle inte du kunna få gå en kurs via jobbet?

Blenda: Jag är helt med dig, det händer också att jag avföljer bloggar pga tråkiga bilder. Eller kanske snarare avsaknaden av bilder? Bilder är helt klart viktigt oavsett, iaf för mig. Kanske är det därför jag inte börjat med twitter?

Sebastian said...

Fota i rawformat om du inte redan gör det och testa Lightroom. Bra verktyg för att fixa till många bilder på samma gång + kategorisera och ladda upp till exempelvis Facebook eller Twitter.

I Lightroom är det enkelt att fixa till vitbalans, objektivkorrigera, ljusa upp skuggor, m.m. Tycker själv det är mer intiutivt än Photoshop för just första fixen även om jag gärna gör mer avancerade korrigeringar senare (i Photoshop).

Efwa - Medea said...

Jag lägger nog väldigt ofta upp bilder oredigerade även om jag både kan photoshop och har det på datorn. Men jag vill gärna att bloggandet ska få vara lite impulsivt och det är ju svårt om jag först måste redigera.
MEN jag tar ofta många bilder för att det ska bli någotsånär bra och visst redigerar jag i Photoshop ibland.

Efwa - Medea said...

Fick en spark i rumpan av ditt inlägg så nu har jag öppnat Photoshop och tänkta fixa lite med mina bilder. =D

Cina said...

Om jag fotar med systemkameran redigerar jag alltid bilderna. Ibland behöver de bara ljusas upp lite, ibland måste jag pillra mer. Fast det jag bloggar mer och mer från mobilen och då blir ju bilderna därefter....

Clara said...

Sebastian: ja lighroom har många fördelar! Fotade i raw ett tag, men eftersom jag är mycket vanare vid photoshop så har jag återgått till det nu när energi och tid är bristvaror.

Medea: Vad kul!

Cina: Ja, mobilen är ju smidig, den och systemkameran kompletterar varandra tycker jag.

Manduzana stickar said...

Jag skulle jättegärna både vilja ha och kunna Photoshop. Precis som du säger så förstärker lätt redigering bara bilderna. Det är ju inte alltid som en kamera tar åt sig av ljuset eller färgerna och då tycker jag att det kan vara bra att redigera till hur det såg ut i verkligheten.
själv redigerar jag i Picasa, som är ususelt på det. Det blir mest skuggor och mättnad och sånt.