Thursday, July 9, 2015

Eloise

Den här tröjan sydde jag för någon vecka sedan och fotograferade hemma i Göteborg. Efter att ha sytt två collegetröjor med dragkedja till Astrid kände jag mig trygg nog att sy en till mig själv, dessutom i rätt dyrt tyg (som jag ÄLSKAR, kommer från Miss Matatabi på Etsy). 

Tråcklade dragkedjan noggrant som tusan för att vara säker på att den satt där den skulle innan jag sydde på maskin. Har lärt mig den hårda vägen (på Astrids tröjor) att det väldigt lätt bli hål i trikå om sprättaren måste användas. 

Mönstret är Eloise Jacket ur Jenny Hellströms första bok. Där är den sydd i vävt tyg och fodrad men det fungerade precis lika bra med trikå och utan foder. 

Jag irriterar mig dock väldigt mycket på storlekarna i Jenny Hellströms bok. Överlag gillar jag inte small medium large utan tycker andra benämningar är bättre, men om nu small medium osv ska användas så kan de väl åtmindstone vara "normala" sådana? Jag är i vanliga fall en medium/large men här sydde jag xl. Jag är också 152cm lång (kort) men behövde inte korta av den alls vilket jag alltid brukar behöva. Varning för små storlekar alltså. 

Det stör mig, dels för att det är lätt att bara ta sin vanliga storlek utan att mäta (obs obs obs mät alltid) men allra mest för att det redan finns alldeles för lite mönster i större storlekar. Om då dessutom xl är en medium så kan ju inte de som vanligtvis har xl sy någon av bokens storlekar alls, trots att det först kan tyckas så. Det är dåligt! Fler större storlekar i både stick och symönster tycker jag! 

13 comments:

Anonymous said...

Tack Clara för att du tar upp detta med mönsterstorlekar. Har själv otroligt svårt att få bra mönster. Läcker tröja du sytt. Älskar färgen. Hälsn. Inga

Lisa said...

Bra iakttagelse! Skall komma ihåg det; MÄT!!
Jättesnyggt tyg och jag gillar verkligen dina bilder. Du är alltid glad. Du har ett vackert leende! :-)

emma said...

Fantastisk!

Annie said...

Oh, vad skön din nya jacka ser ut att vara! Tänk vad underbart det skulle vara om storlekar alltid var detsamma, som med vikter...!

Dödergök said...

Amen! Säger jag bara. Jag tycker att stickdesigners, särskilt amerikanska, är bra på att ha många storlekar men nu när jag börjat sy lite mer seriöst är det hur svårt som helst att hitta fina mönster i min storlek (xxl). Vilket suger eftersom hela vitsen med att sy egna kläder är ju att de verkligen ska passa.

metamorphosis said...

Skitsnyggt!

...men ja - fram för fler storlekar helt klart, eller åtminstone komplettering med bra instruktioner för hur de går att anpassa /hon som alltid måste länga alla plagg...

Tack för förvarningen ang. JH´s storlekar. Har ritat av nåt av hennes kjolmönster tidigare men ska definitvt dubbelkolla måtten nu innan jag klipper i tyget!

joelle st-laurent said...

vilken fin jacka! tyget är fantastiskt :)
angående storlekar: jag kan mina mått i huvudet och det är de som är viktiga, inte vad storleken heter hos en viss mönsterdesigner. man lär sig snabbt att "storlek" 'är egentligen helt oviktigt. jämför alltid dina mått mot vad du mäter på mönstret och välj utifrån detta.
men med detta sagt. håller helt med att det bör vara ett mycket bredare spektrum av storlekar, särskilt i den övre delen av storleksskalan. jag tror att det kanske lite lättare att hitta i "the big 4" mönster (dvs simplicity, vogue, buttericks och mccalls) och kanske burda? än i indie mönster... nu hittar jag min storlek utan problem, men hur sömnad har ändrat hur jag ser på min kropp är något jag känner stark för och jag skulle vilja att alla kvinnor skulle kunna känna likadant. men det kan inte vara lätt när alla mönster säger att du är för stor... så ja. Jenny från bloggen Cashmerette.com skrev en fantastisk artikel i seamwork om detta för ett tag sedan https://www.seamworkmag.com/issues/2015/04/coming-to-peace
och läser du the Curvy Sewing Collective? superbra ocskå!

Garnfröken said...

Men jösses så fin! Kanske den finaste munkis jag sett någonsin. Jag måste också börja sy tror jag. Tack för inspo!

esther garn said...

Och jag, som är kort och smal och har svårt att hitta färdiga kläder med bra passform, storgillar Jenny Hellströms mönster och storlekar :-)

esther garn said...

Och jag, som är kort och smal och har svårt att hitta färdiga kläder med bra passform, storgillar Jenny Hellströms mönster och storlekar :-)

esther garn said...

Och jag, som är kort och smal och har svårt att hitta färdiga kläder med bra passform, storgillar Jenny Hellströms mönster och storlekar :-)

bondtösen said...

Så snygg! Du verkar alltid hitta de snyggaste tygerna. Har precis börjat sy, och när jag ser dina alster vill jag verkligen lära mig mer.

Anonymous said...

Fint med luvtröja med romantiskt mönster. Jag har använt Svenska mönster en hel del, både själv och tillsammans med de äldre eleverna i grundskolan. De finns mestadels i storlekarna 34-46 och jag tycker arbetsbeskrivningarna är tydliga.