Tuesday, May 21, 2019

Svart eller blått

När vi var på Skroten förra helgen så sålde dom stuvar av vit linnetrikå. Vitt är inte min färg men jag har varit sugen på linnetrikå länge, det är dock rätt svårt att få tag på? Så jag köpte en bit, tror den var på 1,5-2m någonting och kostade under hundralappen om jag minns rätt. 

Sen gick jag förbi Panduro och köpte deras textilfärg för handfärgning. Vi har ingen egen tvättmaskin och vågar inte riktigt färga i den gemensamma tvättstugan. Jag köpte svart och bara ett paket trots att jag nog egentligen borde köpt två viktmässigt men jag tänkte att ja men då blir det väl grått istället då. Det blev det inte, det blev istället mörkblått/petroleum! Dvs inte alls svart. Som tur är så ÄLSKAR jag den här färgen, tycker den är helt fantastisk! Men ja svart är den verkligen inte. När linnet färgat klart så la jag i en bit viskos och den blev ljusblå. Svart drar ju ofta åt olika håll och denna drar så mycket åt blått att jag skulle säga att det är blått. 

Mönstret har sitt ursprung i Kielo men är rejält omgjord. När jag sydde min mullet dress gjorde jag den som ett vanligt klänningsliv (alltså utan att gå utåt i omlottdelen som Kielo består av) och nu tog jag det klänningslivet och gjorde det helt rakt ner från armhålorna. Jag tycker att det blev bra! Som syns på bilden ovan så är den lite djupare i ärmhålan än vad tex min för dagen är, men jag tycker det är lite skitsamma om bhn syns i ärmhålan eller inte. Vissa bhar syns, andra inte ¯\_(ツ)_/¯ 

Tillsammans med den här kjolen (som jag ska skriva mer om i ett annat inlägg) och den här hatten så känner jag att jag har min sommar-uniform klar. Blått + linne = helt i min smak!

Här syns det att jag har sytt insnitt vilket ju egentligen kanske inte behövs i trikå, men jag orkade inte räkna ut hur jag skulle ta bort dom. Får se om jag gör det till nästa version eller om jag låter dom vara kvar. Och just det, jag gjorde kanten lite rundad så att den är aningen längre bak än fram.

Mönster: Kielo
Ändringar: ja, jättemånga. Tog bort omlottdelen, gjorde den helt rak istället. Sydd som linne och inte klänning (duh).
Tyg: linnetrikå från Skroten som jag färgat

Kjolen är också i linne och den ska jag skriva om i ett inlägg framöver :). 

6 comments:

Tove said...

Så himla fint, Clara! Den där sommaruniformen vill jag också ha, men med lite längre linne... tror jag...

Jag blev också peppad häromkvällen när vi såg "Last King of Scotland" för första gången (Tråkig tyckte jag) att sy och ha typ gammeldags kläder. Är det svårt att sy tror du? Jag tänker mig kjolar med mkt tyg i, typ Emil i Lönneberga... Jag tänker mig att de ger en härlig känsla. Vad tror du? Var kan man få tag i sådana mönster??

Kattis said...

Sååå snygg färg!!

Handgjort av Vera said...

Superhärlig sommaruniform!

Ingrid said...

Fint!!!

Clara said...

Tove: åh det låter superfint! Jag är inte så bra på historiska kläder, men jag tänker spontant att det viktigaste är materialet. Och då säger jag linne linne linne :). Om du sen väljer rätt enkla modeller i plaggen så är du hemma sen tänker jag?

Kristin said...

Tove: kolla in the fan tail skirt från scrooge patterns :-)