Friday, October 17, 2014

Superwashbehandling av ullgarn

I ett skolarbete nyligen så fördjupade jag mig i hur superwash behandling av garn går till. Jag visste ju att garnet beter sig annorlunda, men jag visste inte riktigt varför. 

Själva orsaken till varför man superwashbehandlar garn är för att den inte ska krympa. Anledningen till att den krymper, alltså tovar sig, är att de små fjällen som ullens fibrer består av hakar i varandra. I vatten sväller fibrerna och blir då extra känsliga, särskilt vid temperaturväxlingar.
Så för att få garnet tvättvänligt doppar man först garnet i en klorbehandling och sedan doppas det i polyamid, som är en slags plast. Kloret tar bort det yttersta av fjällen och plasten täcker sen in resten och gör det runt och mjukt, så att fibrerna inte längre kan haka fast i varandra. 

I processen går det dessutom åt mycket vatten, och i flera delar av världen där superwash behandlingen sker är inte alla regler för reningsverk åtföljda. Alltså åker en del giftiga grejer ut med vattnet. 


När garnet väl är behandlat skiljer det sig också på flera sätt från icke-behandlat garn. Ull är ju ett helt fantastiskt material, som kan värma när det är blött, i princip rena sig självt (vilket gör att den där superwashbehandlingen för att kunna tvätta ylle inte ens behövs!) och som också är väldigt elastiskt. 

Vad jag kan förstå så är det inte farligt att ha på sig plagg som är superwashbehandlade, utan det är i själva processen dit som det tråkiga ligger. Plus då att ullen förlorar flera av sina fantastiska egenskaper utav det. Alla som stickat i superwash vet ju att plaggen sträcker sig väldigt mycket på längden, just för att den elastiska förmågan försvunnit. 


Mitt eget stora problem i det hela är att jag älskar superwashbehandlat garn. Inte att den är tvättbar och så och verkligen inte processen, men just känslan av den. Jag önskar verkligen att jag var en sån person som inte stördes av att ha på mig riviga ullplagg men verkligheten sådan att jag är superkänslig. Inte minsta lilla får det sticka! Jag har lite att jobba på med att hitta nya (mjuka) favoritgarner som inte är superwashbehandlade med andra ord.  Och jo, jag kommer nog falla dit då och då (hej underbara Wollmeise DK och Jitterbug som tyvärr är superwashbehandlade) precis som att jag då och då handlar på stora kedjor utan ekologiska kläder. Och det får väl vara helt ok, men mitt mål framöver är att köpa obehandlat ullgarn. 

25 comments:

Unknown said...

Tack för att du berättar! Allt Gott!

Lovisa said...

Tack för en bra redogörelse, jag har själv tänkt att försöka att superwash-banta, men det är inte helt enkelt, just eftersom även flera av mina favoritgarner är SW. Men en ambition för mig att att bara köpa icke-superwash behandlad ull när jag spinner själv.

Garnhumlan said...

Bra att information om superwashbehandlingen sprids så mycket det går. Så kan alla fatta ett medvetet beslut. Det finns ju bra alternativ, men kan vara dyrare eller svåra att få tag på. Var och en får sätta sina egna regler. Jag försöker så gott det går att inte köpa mera superwashgarn, men helt kan jag nog inte avstå från en eller annan härva Jitterbug.

Sara said...

Vilket bra inlägg, tack!

Anonymous said...

Tack för informationen. Jag gillar ull men som sagt så sticks det. Men hellre det nu när jag fått veta detta.

Lo said...

Tusen tack för en enkel och lättförståelig redogörelse över vad superwashbehandlingen egentligen är. Har länge funderat över vad det är och om det egentligen är så bra. Ingen mer superwash här!

Anonymous said...

Det är så svårt att göra rätt som konsument - man försöker välja det rätta för människor och miljö men det finns alltid nya saker man inte tänkt på. Det är något galet i att allt alltid ska hänga på den enskilda människans kunskap om varje produkt. Tack för intressant text!
Jag tycker inte om känslan i superwash (tycker garnet får en lite "död" känsla jämfört med obehandlat ullgarn) men stickar ganska mycket i det, tex sockor och barnplagg, vardagsplagg som används mycket och behöver tvättas ofta.
/sara

Anonymous said...

Sandnesgarn har ett garn som är underbart att sticka med, mini duett bomull/ull, jag vill inte använda superwach i onödan, men det är frågan att hitta bra garn till barn som inte kliar. Mycket bra att informera om det Clara!

Helga said...

Bra information! Visste inte riktigt vad det var men antog att det var kemikalier inblandat.. Tråkiga med superwash enligt mig är att det inte luktar lika mkt ull. Jag har turen att inte (numera) bry mig så mkt om kli. Men det går kanske att anpassa lite? Bara superwash närmst huden, eller att fodra halslinning och muddar? Hoppas du hittar något bra alternativ iaf :) Och dela gärna med dig av mer sån här info!

Maria/Lilla07an said...

Jättebra skrivet! Visst är det läskigt. Doppa ett naturmaterial i plast så där :( . Det är inte lätt att vara konsument och många vet inte vad superwash är. Hoppas du hittar bra alternativ till dina favoriter.

Emmas dagar said...

Tack för bra info om superwash!

Anonymous said...

Det ska finnas en "snällare" superwashbehandling som iaf används på kläder. Vet inte om det även finns garn som behandlas med det. Nu kommer jag inte ihåg exakt men används mindre kemikalier och inte hela alltet plastas in.

Anonymous said...

Lite mer info om det jag skrev ovan, man kan behandla med nån form av enzymer och harts. Googla på biopolishing så finns mer info.

Ellinor said...

Jag försöker undvika superwash, men jag tycker det är svårt att veta vilka garner som är superwash.

Snöret said...

Jag har ytterligare ett problem med ullgarn som inte är superwash och det är att om man svettas mycket, som jag gör, så filtar gärna tröjorna sig i armhålorna. Mäkta irriterande.

Däremot har jag två tips. Jag har precis köpt två garner som känns väldigt trevliga. Dels ett från Manos del Uruguay (silke och merino, så mjukt att det är löjligt) och ett från Malabrigado och jag tror (kan dock inte ta gift på det) att de inte är superwashbehandlade.

Veronika said...

Har du prøvd Rosy Green Wool? Supermykt GOTS-sertifisert merinoull med kjempefine farger.

Huskatten said...

Bra och förståelig förklaring. Obehaglig procedur. Jag kliar mig som tokig av ull i alla de former.

Astrid Elisabet said...

Dette var interessant! Jeg må innrømme at jeg blir litt sjokkert av at man finner plast også i ullgarn… Men det forklarer jo at jeg faktisk ikke liker så godt å ta i superwashgarn som i ubehandlet ull - og Pus er også helt klar i sine preferanser,- det er "ekte" ull som helst lukter litt sau som foretrekkes ;) Til dere som klør av ubehandlet ull - jeg har hørt at det skal gjøre garnet mykere å koke det - ja, KOKE! Det skal visstnok ikke tove når det ligger helt stille i vannet. Plantefarging innebærer jo også høye temperaturer.
Jeg har ikke prøvd selv, men man kan jo prøve med en liten lapp, eller et lite nøste med garn.

Anonymous said...

Prøv silkeullgarnet til Nøstebarn!

Linn said...

Vilken intressant läsning! Jag hade ingen aning om att plast användes i behandlingen för superwash. Då känns det ju inte längre lika naturligt. Bra att veta om! :)

Nannica said...

Tack för detta blogginlägg! stod just i valet och kvalet. Superwash eller ej. Då jag är ute efter ullgarn som håller värmen trots att det blivit blött får det helt enkelt bli obehandlat garn! Visste inte skillnaden tidigare så detta tände verkligen en lampa och lös upp vägen mot rätt lagerhylla ;)

Anonymous said...

Jag efterlyser obehandlade ullgarn! Har funnit det i Damnark (på sajter som inte levererar till Sverige)samt nostegarn.se (dyrt porto). Finns det ingen annanstans? Alla tips välkomnas!
Jag hoppas det är ok att lägga ut min e-mejladress här, behöver hjälp då allt mitt googlande inte lett någonvart.

Tack för ett bra blogginlägg!

elilan__@hotmail.com

Charlotte kaae said...

Hej Clara
Jeg håber det er ok jeg har delt dit fine indlæg på min Facebook page By Kaae og på Google+

Unknown said...

Hej Clara!
Jag skulle vilja ha lite mer info om vilka av ullens egenskaper som påverkas av superwashbehandlingen? Det är svårt att hitta info om detta!

Ann-Charlotte Eriksen said...

Bra info, tack :)
Om du vill ha mjukare ull kan jag varmt rekommendera angora kanin ull (har själv o spinner av detta) eller alpacka. Båda dessa är fantastisk mjuka, vill du ändå ha just fårull så välj merino som är den med lägst micron (tjockleck på hårfibern) och upplevs därför som mjukast av de får raser vi har i världen.