Sunday, October 30, 2016

Handsydda knapphål och stolpfickor

Jag syr på en yllekappa just nu och är så nöjd över att jag vågade göra handsydda knapphål. Det sägs att för att kunna göra ett snyggt handsytt knapphål måste en göra 100 stycken först, och tja, det gjorde jag verkligen inte. Snarare 5 för att öva. Så mina ska inte synas noggrant av någon skräddare, men det lär ju inte heller hända så jag är nöjd. Knapphålssilke var lite svårt att få tag på men fanns såklart på Knapp-Carlssons i Göteborg. 

Jag är också väldigt nöjd med mina fickor. Stolpfickor på svenska, welt pockets på engelska. Mönstret jag syr efter (Waver jacket) har utanpåfickor, men jag tycker den här typen av fickor passar en kappa mycket bättre. De är inte så svåra att göra heller även om det är läskigt att klippa ett hål mitt i sitt framstycke. Att vara noggrann är dock ett måste, och så hjälper ju en bra tutorial med bilder. Jag följde den här eftersom jag har det mönstret sen tidigare, men gjorde fickpåsarna längre.

Här är en bild på hur fickan ser ut inifrån, det som nu döljs av fodret. Förstår inte varför så många mönster har små fickor? Händer + kanske en mobiltelefon eller plånbok ska ju gärna rymmas. Jag gjorde fickpåsen längre och mer bönformad istället för rak som den var i mönstret.

12 comments:

Elisabet said...

Riktigt snyggt. Gillar själv passpoalerade fickor. Det se så proffsigt ut och är ändå inte så svårt att göra. Fickor överlag är ett måste på kläder. Kan inte förstå att så många köpta kläder saknar fickor.

StinaKajsa said...

Du är ju så imponerande bra på att sy!

StinaKajsa said...

Du är ju så imponerande bra på att sy!

Ida said...

Åh så avis jsg blir. Yllejacka är också mitt önskeprojekt. Nu blev jag lite peppad! /Ida (nusse)

Dödergök said...

Du är grym! Spanade på väldigt vacker currygul vadmal i Korps monter på syfestivalen igår och är väldigt sugen på att sy en kappa.

Brita said...

...ser riktigt proffsigt ut :) ...

Anonymous said...

Virkelig skøn blog du har og godt håndarbejde :-)
Ønsker dig en god uhyggelig Halloween :-)

Fredrikapåvinden said...

Oh så snygga knapphålen blev! Nu blir jag också sugen på å testa det!

madeby.lovisa said...

Wow vilken kul blogg! Följt dig ett tag på instagram men först nu tittar jag in här. Kommer kika in igen :-D

Mia Olsson said...

http://www.svtplay.se/elias-aventyr
Hej!
Ser fantastiskt välarbetat ut.
Ser fram emot att se hela kappan färdig på dig!
Tack för fin blog!
Mvh/ mia

Inger said...

Superfin! Men det är ingen passpoalficka utan en stolpficka, som heter welt pocket på engelska :) En passpoalierad ficka har två "stolpar" och heter jet (ibland jetted) pocket på engelska :)

Clara said...

Inger: Just det, tack! Jag syr nästan alltid efter engelska mönster så vet att det heter welt pocket, är däremot mycket sämre på de svenska översättningarna :)