Wednesday, May 23, 2018

Noelle och en kjol

Senaste tiden har jag varit lätt besatt av att sy underkläder och badkläder. Den här överdelen är lite av alltihop. Planen är att sy den som en bikini men jag ville först testa passformen i ett annat tyg så jag hittade en bit grått träningstyg som kändes bra. 

När jag kommit en bit och kunnat prova den kände jag att det här blir ju skitbra, jag vill att den här grå ska gå att använda! Så jag fodrade den med ett beige baddräktstyg jag hade hemma och sydde klart den. Yttertyget är detta från Stoff och Stil i 96% nylon och 4% elastan så kanske går det att bada i? Inte i klor då, det sliter ju rejält på tyger, men eventuellt i sjöar och hav. Jag får testa, annars kan jag ha den som vanlig bh. Galet skön är den i alla fall! 

Mönstret heter Noelle och finns gratis hos Madalynne. Beskrivningen är dock bara skriftlig utan bilder vilket min hjärna är alldeles för trött för att förstå så jag sydde ihop den enligt eget huvud. 

Och bra att veta: storlekarna är gigantiska! Jag ska enligt måtten ha large (vilket är den största storleken, skitkasst när företag är så dåliga på storlekar) men läste på en annan sida att storlekarna var stora så körde på medium. Den blev såååå stor. Jag sydde in den 3cm i varje sida, dvs minskade omkretsen med 12cm! 

Kjolen då? Den är också nysydd, ett experiment för att se om jag klarar att ha något som sitter åt i midjan. Jag har rätt svår ibs och även om det funkar hyffsat med rätt kost (fodmap för den som undrar) så är min mage ofta svullen och jag får extra ont av saker som sitter åt. 

Jag började med att sy en kjol som satt riktigt löst i midjan med en mjuk resår, men då blev den för lös och halkade ner på höften. Som lösning gjorde jag små öglor på insidan, sydde fast en knapp i varje sida och satte dit en knappresår (ni vet sån resår som används i barnkläder för att kunna öka storleken på plagget när barnet växer). Det funkar så bra! Med den kan jag enkelt spänna åt kjolen beroende på magens form. 


Själva kjolen är i övrigt egenritad. Jag ville ha en kjol med mycket vidd nertill och lite rynk upptill och med resår som bara spändes bak så att framsidans linning är platt. Jag ville inte heller ha för mycket rynk framtill utan bara lite, jag känner mig lätt barnslig om det är för mycket rynk. 

Lösningen blev en halvcirkelkjol som är förstor i midjan = mycket vidd, lite rynkad. Jag utgick litegrann från den här beskrivningen men gjorde den vidare nertill och satte i resår även i framsidans linning för stabilitetens skull. Jag är supernöjd och är sååå glad att jag äntligen kan ha något som sitter i midjan! Och just ja, tyget är viskos från Gårda Textil. 

2 comments:

Malena said...

Vad snygg toppen är i ryggen. Och så skönt att höra att du har hittat en fiffig lösning för linningen på kjolen - den är riktigt snygg den också.

Handgjort av Vera said...

Fina både bh och kjol.
Kul att du testade knappresår. Har varit så inne på det ett tag! Super ju, nästan lite konstigt att det inte används mer. Ska verkligen testa din variant om jag någonsin lyckas komma igång med att sy kjolen jag drömmer om till mig själv. Har också en mage som ofta är svullen.