Sunday, April 17, 2011

Madrid-guide

Jag har blivit ombedd att göra en Madrid-guide, och det är klart jag kan göra det! Efter lite mer än ett halvår i stan har jag väl inte koll på allt men en del i alla fall.

Mat och dryck:Doña Antonia

Tapas måste man ju äta när man är i Spanien. Jag gillar t.ex. Maceiras och Doña Antonia som båda ligger på Calle de las Huertas. Hela Huertas är en bra gata för tapas och ligger i centrala Madrid.
Lateral finns på flera ställen runt om i Madrid och har också goda tapas. De finns bland annat på Plaza santa Ana (där finns massor med restauranger och uteserveringar men en liten turistvarning får utfärdas) och på Fuencarall.
Gillar man hamburgare (riktiga alltså, inte McDonalds) rekommenderar jag Home Burger Bar som finns i Chueca och Malasaña. De har också goda vegetariska hamburgare.
Är kött ens grej så ska man besöka La Vaca Argentina. De finns på lite olika ställen i Madrid och har fantastiskt gott kött.
För den med liten budget rekommenderar jag Maoz falafel, den ligger på calle Mayor nära Sol. Gott och billigt!

Mercado de San Miguel

Ett annat fint ställe är Mercado de San Miguel, en vacker saluhall där man också kan äta tapas och dricka vin/sangria/öl. Det ligger precis bakom Plaza Mayor på Calle cava de san miguel, så är man i krokarna är det väl värt ett besök! Inredningen är fin bara den och stämningen är alltid bra.

En annan spansk specialite är Churros, en slags friterad deg som man doppar i choklad. Jag tycker det är riktigt gott faktiskt, om än väl lite fett kanske. Chocolateria San Gines på Pasadizo de San Ginés 5 har serverat churros sedan 1894.

Det finns också ett litet hemligt sangria ställe på Calle del Principe 7. Det heter Las Cuevas de Sésamo och är ett sånt där ställe som man inte riktigt hittar till. Ingången ser bara ut som en vanlig portingång, sen får man gå ner en våning till källaren och så har man helt plötsligt förflyttat sig 100 år bakåt i tiden. Oftast sitter det en man och spelar piano där också, och man förväntar sig att det ska sitta ett gäng författare och dricka absinth i hörnen.

Bra att veta: I Madrid äter man lunch klockan två och middag sent på kvällen. Många ställen öppnar först vid ett för lunch och 20-20.30 för middag, men är man där ungefär vid öppningstiderna brukar det gå att få bord även på populära ställen utan att boka först. Många ställen har Menu del dia som lunchmeny, vilket innebär trerätterslunch för ca 10 euro.

Ett av bokstånden på Cuesta de Moyano

Sevärdheter:
Retiro: Madrids central park. Stor och vacker park att promenera i. Ta gärna en öl på nån av de många små serveringarna, eller köp med lite picknick och ät i parken. På söndagar fylls hela parken av madrileños (madrid-bor). När du går till/från retiro så se gärna till att passera Cuesta de Moyano där det ligger en hel rad med söta små bokstånd.
Plaza Mayor: Klassisk sevärdhet i Madrid. Lite turistist, men husen är vackra och det är roligt att promenera förbi på väg till Mercado de San Miguel. Skippa dock att äta här, man får bättre mat på andra ställen som är mindre turistiga.
Rastro: På söndagar blir La Latina till en enda stor loppmarknad. Huvudgatan calle de la Ribera de Curtidores består ärligt talat mest av skräp men går man in på sidogatorna så finns det fullt av fina antikaffärer med riktigt fina saker. Håll också utkik efter La Familia Cest Importante som säljer vackra sjalar och tunikor. Efter marknaden går man och dricker öl på Cava Baja.
Palatset: Jag har ännu inte varit inne i det, men de 100 rummen har olika teman och ska vara intressanta att se.
Tempel De Debod: Ett egyptiskt litet tempel som ligger i centrala Madrid. Förutom att templet är fint har man utsikt över halva stan härifrån.

Museum:
De tre mest kända är Pradomuseet, Thyssen och Reina Sofia. Min favorit är Reina Sofia som har mycket modern (modern=1900 och framåt) konst som Duchamp, Miro, Picasso, Dali, Max Ernst, mfl. Arkitekturen är också häftig! Det är gratis på söndagar men stänger då rätt tidigt. Besök gärna shoparna (det finns två, en är bara för böcker) också, gillar man konstböcker har man hamnat i paradiset!
Prado är väl det mest kända av alla tror jag, men ärligt talat tycker jag det är rätt trist. Beror såklart vad man är ute efter, gillar man riktigt gammal spansk konst så är det säkert ett guldställe.
Thyssen är ett relativt litet museum (i jämförelse med de andra två giganterna) som består av en privat samling konst. Jag gillar det för att det är överblickbart, man får en lagom mängd konst utan att bli helt utmattad. Även här finns massa kända namn som Magritte, Lichtenstein, van Gogh, Mondrian, mfl. Deras temporära utställningar brukar också vara intressanta. 8 maj - 5 juni har de en utställning om kvinnor i konsthistorien som jag ser fram emot att se (Heroines heter den).

Shopping:
Den stora shoppinggatan med alla flagshipstores är Gran Via, men jag skulle rekommendera att man går in bakom den på Calle Fuencarall. Fuencarall är en gågata med massor av affärer, likaså smågatorna runtomkring den. Parallellgatan Calle Hortaleza har hur många skobutiker som helst!
På Fuencarall ligger också Mercado de Fuencarall som har mycket trendiga och alternativa saker. Bland annat säljer de svenska träskor! På översta våningen har det spanska märket Kling en affär som är väl värd ett besök.
Undvik lågprisaffärer som Lefties, Blanco, Stradivarius m.m. Det är dålig kvalité och dålig för miljön.

Toledo:
Utanför Madrid ligger Toledo, det tar ca 30min med tåg från Atocha Renfe. Staden har varit bebodd sen bronsåldern och står med på UNESCO:s världsarvslista. Om ni åker dit så ta det lilla turisttåget (ett sånt där barntåg eller vad man ska säga) som åker runt hela Toledo. Man får en fantastiskt utsikt över staden och dalen!

Det bästa med Madrid är ändå känslan av alla madrileños som bor här och som rör sig ute på gatorna. Känslan av storstad och medelhavsland helt enkelt!

6 comments:

Karolin said...

åh<3

Claudia said...

Tack, jag får lust att packa väskan omedelbart. Men var är garnaffärerna?

Clara said...

Claudia: de har fått alldeles egna inlägg! Alla jag besökt ligger under etiketten Madrid.

Manam said...

Fantastico! Ser fram emot marknaden på söndag! Och Toledo idag! Har du tips på långfredags aktiviteter? Vart går vi ut ikväll tex.?
Saludos y hasta luego!

Clara said...

Manam: synd att ni har sån otur med vädret! Annars är ju alla uteserveringar trevliga. Vill ni gå ut på klubbar så rekommenderar jag stadsdelarna Chueca och Malasana, där finns det hur mycket klubbar som helst. Det är unga och gayvänliga stadsdelar, så vill man ha något för lite äldre personer skulle jag föreslå nåt ställe kring gatan Huertas.

Anonymous said...

Hej Clara! Det är jag som är din mammas kollega som ska till Madrid i juni- tusen tack för alla jättefina tips! Ser fram emot att åka dit och prova dem ;-) Hälsningar från Jonna