Wednesday, November 27, 2013

Dagens deo-tips

Jag är en person som svettas ganska mycket under armarna (det verkar vara så olika var en svettas, jag har ingen fot eller handsvett men massor av under armen svett) och som verkligen har behov av en bra deodorant. De enda köpe-deodoranter jag gillar är Biotherm och Vichy, men de innehåller båda två aluminium som eventuellt kan öka risken för bröstcancer, och även om det nu inte gör det så är körtlarna under armen rätt känsliga så att ha aluminium där känns inte så kul i vilket fall. De ekologiska deodoranter jag testat har dock inte hållit måttet alls så jag har inte riktigt vetat hur jag ska göra. Valet har stått mellan att lukta svett eller stryka på något som ev är giftigt för kroppen. Men nu har jag hittat lösningen! Halleluja typ!

Lika delar kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse är den bästa deo jag testat. Luktar gott (om en gillar kokos i alla fall), håller jättebra och är både billig och miljövänlig. Jag följde Sagogrynets recept men vet att det finns en hel drös med olika varianter. Så enkelt och så bra, det är den enda deo jag någonsin kommer använda!

Jag vet att jag har läst om det på andra stickbloggar, men just nu minns jag inte vilka så kan inte länka. Men har för mig att både Kamilla och Therese använder sig av denna deo också.

22 comments:

Sjömans-Elin said...

Jag gör också deo enligt den principen. Det är typ det enda som fungerar numer och den är verkligen super!

Anonymous said...

Låter intressant :) Tar du med fingrarna och smörjer in när du använder den? //Kicki

Lovisa said...

Tack för tipset! Jag har också letat efter fungerande alternativ utan aluminium, nu senast en från Lush som fungerade toppen ungefär halva dagen...

Anna said...

Hur påverkar det kläder då? Tvättas det bort enkelt? Eller lämnar det fläckar/lukt?

Anonymous said...

Hej!
Vill man ha någon doft kan man tillsätta någon eterisk olja som man gillar. Fungerar utmärkt utan fläckar.
Mvh Maria F

Anonymous said...

Saltdeo - håller hela dagen och luktar ingenting! Ingen irritation i armhålorna heller! Upptäckte det för ett par månader sen. Räcker jättelänge!

Tyg och otyg said...

Jag har också övergått till den här deon sedan typ ett halvår tillbaka. Är också väldigt nöjd! Jag brukar ha några droppar lavendelolja och tea tree-olja i min också.

Anna-Maria said...

Ang cancer och aluminium, det stämmer inte:

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/cancercontroversies/deodorants/

Anna-Maria said...

Ang cancer och aluminium, det stämmer inte:

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/cancercontroversies/deodorants/

Helga said...

Oavsett cancer så är det fortfarande massor av tradiga ämnen från köpedeodoranter som går in i kroppen. Antiperspirant stänger dessutom in all svett i din kropp vilket jag tycker känns väldigt onaturligt. Blir så glad att fler och fler börjar leta efter alternativa metoder och produkter :)

Emelie said...

Oh många tack för tipset! Vore väldigt intressant att höra hur du gör både med påkletningen och med kläderna, som några andra skrev.

Angående saltdeodoranter som nån skrev, jag tror det är aluminiumsalt i dessa, så isf lär det knappast vara bättre än vanlig deodorant, iaf inte ur metallsynpunkt?

Jag är oerhört sugen på att testa, vad roilgt!

Anonymous said...

Jag använder också kokosolje-deo och är helt häpen över hur bra den fungerar. Tycker den är det bästa jag någonsin testat, faktiskt. Det finns "luktfri" kokosolja att köpa i hälsokosten. Jag har sådan så jag slipper lukta kokos - fungerar hur bra som helst.

Funderar på att göra små burkar med deo och ge bort i julklapp eftersom kokosoljeburken är gigantisk och deon så väldigt dryg. Är man knäpp om man ger någon hemmagjord deo i julklapp? Jag tycker att den funkar så himla bra att jag vill att andra skall testa också - och slippa allt vad aluminium, parabener och ftalater heter. Man är ju rädd om sin omgivning också, liksom.... Och har de väl testat så kommer de flesta inte vilja ha något annat, så bra är den!/Sandra

Clara said...

Till er som undrar hur jag stryker på det, det gör jag helt enkelt med fingrarna. Det är faktiskt rätt torrt i konsistensen, så jag har inte upplevt att jag behövt tvätta av det noga sen. Jag har inte heller märkt några märken alls på kläderna, tycker oftast att vanliga deos lämnar mer spår.

Angående huruvida aluminum framkallar cancer eller ej så valde jag i inlägget att lämna det öppet. Har läst artiklar som säger att det framkallar cancer och även artiklar som säger att det inte gör det. Jag vet inte vad jag ska tro så väljer att ta det säkra före det osäkra och helt enkelt inte använda det. Precis som Helga skriver är det ju onödigt att använda saker som faktiskt är dåliga för kroppen, oavsett vilken grav av dålighet det för med sig.

Metamorphosis said...

Visst är den bra?! Så grymt att ngt så enkelt o rent är så BRA på samma gång. Har under flera år kört ren bikarbonat (funkar också bra tycker jag) men kokosdeon är snäppet bättre kan jag tycka! :)

Elisabeth said...

Åh, tack för tipset! Svettas också mycket och vichy är det enda som funkar bra för mig (har inte testat Biotehrm) men vill helt ha en utan aluminium. Tack igen!

Sanna said...

Det ska jag testa! Alla deodoranter har börjat klia nuförtin, måste ha blivit överkänslig ba sådär. Har haft Vichys nu ett tag men den har också börjat klia, så iväg till hälsokost och köpa kokosolja som inte luktar kokos!

Jag som var Anonymous ovan said...

Saltdeo innehåller inte aluminium, i alla fall inte den jag använder (Maria Åkerbergs saltdeo). Den innehåller saltet kalium-alun. Ingen aluminium eller alkohol. Kladdar inte och för första gången på flera år kliar inte armhålorna! Har inte provat göra egen men uppskattar helt klart kladdfriheten hos saltdeon.

Manduzana stickar said...

Jag har funderat på att göra sånhär jättelänge, men aldrig kommit mig för. Men jag kanske borde. Jag är också en sån som svettas mycket och har liksom inte hittat någon bra deo. Dessutom blir jag väldigt uttorkad i armhålan av vanlig deo, den här kanske är bättre då?

Emelie said...

Fast alun innehåller ju aluminium, alun är kaliumaluminimsulfat:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Alun

Anonymous said...

Jaha, där ser man. Fattade inte vad som dolde sig bakom namnet alun...

Maritas Maskor said...

Vilken härlig deo!
Jag gjorde egen igår och med ett par droppar lavendel i. Jag testade den för första gången idag och den känns såå skön! Inget som svider eller att skinnet blir helt uttorkat. Och den har funkat hela dagen utan att jag känner att jag svettas!
Tack för tipset!

Hairfager said...

Så himla bra! Nu har jag testar den. Fin blogg!