Sunday, November 3, 2013

Att göra en flip-top på en vante

En av vantarna i boken har en flip-top, så att de går att skifta från halvvante till helvante. Perfekt för smartphones eller när en vill fotografera! Att plocka upp en flip-top är dock inte helt lätt, och även om vi har en beskrivning i boken ville jag kompletera med en steg för steg bildbeskrivning. 

Alla beskrivningar som rör Vantar för alla årstider kommer också finnas på bokens hemsida, kolla gärna där om det är något som är otydligt. 

 Steg 1: (obs! det allra första steget är att sticka en halvvante...) stick in en garnet med hjälp av en nål på motsatt sida av där du ska börja plocka upp maskor. Garnet finns nu på insidan av vanten. Längden på garnet spelar ingen roll, överblivet garn är lätt att dra tillbaka sen och likaså är det lätt att dra in mer garn om det behövs.

 Steg 2: Nu börjar du plocka upp maskor genom att sticka in stickan i mitten av en maska (där maskan bildar ett "V", i bokens beskrivning är detta lite otydligt beskrivet). Plocka upp garnet från insidan och dra ut.

 Såhär ser det ut när en maska är upplockad. 

 Fortsätt tills rätt antal maskor är upplockade. Då ser det ut såhär. 

Steg 3: Nu ska det läggas upp ett gäng med maskor som kommer bli framsidan av flip-topen. Detta görs med en kedjeupplägning, eller cable cast on på engelska. Stick in nålen mellan 1:a och 2:a maskan och plocka upp garnet. 

 Då ser det ut såhär. Sätt tillbaka den upplockade maskan på vänster sticka. 

 Fortsätt att plocka upp maskor genom att sticka in nålen mellan 1:a och 2:a maskan. 

Det kommer se ut såhär när ett gäng maskor är upplockade. När du har rätt antal maskor så börjar du återigen sticka runt, fortsätt alltså sticka på de maskor som är upplockade på ovansidan vanten. 

Efter något varv ser det ut såhär! Glöm inte att sticka resår de första varven på handens insida så att den upplagda kanten inte rullar sig. 

4 comments:

Hanna (Saga) said...

Satt faktiskt just och funderade på hur jag skulle göra en flip-top på mina nystickade pulsvantar =) väldigt fin beskrivning! Tack! Kan man göra på samma vis på virkade pulsvantar?

Lingonjuice said...

Vilka härliga färger du har valt till vantarna :)

Löpmaskan said...

Hej, tack för beskrivningen - och tack för en jättefin vantbok. Jag har inte påbörjat något projekt ur den än, men jag bläddrar i den då och då bara för att den har så mycket härlig stickinspiration.

Sara said...

En blir så himla sticksugen av dina välskrivna inlägg. Har läst länge utan att kommentera, men du är så värd en massa beröm och tack! Särskilt för en som just fått barn och känner igen sig i det du skriver.