Sunday, April 12, 2015

Indigofärgning

 Jag har äntligen fått tag på allt som behövs för att färga med indigo! Färgningen är inte svårt alls, det svåraste är att få tag i ingredienserna. Jag har utgått från det här receptet men skulle också vilja testa att färga mer "naturligt" med fruktos och släckt kalk. Det får bli ett senare försök. 

Första steget är såklart att härva garnet. Astrid hjälpte mig, allt som snurrar är ju intressant. 

Den fina knäpphärveln har jag lånat av Lotta men idag har jag faktiskt köpt mig en egen på loppis!  Knäpphärvel heter det förresten för att de knäpper när de snurrat ett antal varv och på det sätter går det att hålla koll på hur hur mycket garn (och därmed antal meter) som snurrats upp. 

Såhär såg ett av tygknutena ut direkt när det kommit ur badet. 

Sen börjar det byta färg, vilket är så himla coolt! 

Lite senare... 

Och såhär blev det tillslut när det torkat! 

Allra finast blev Karins linnetyg som hon vek i trianglar. Sök på Shibori för mer inspiration! 

  Och garnet då? Alltså jag är så NÖJD så jag måste skriva nöjd med versaler. Det blev precis den där mörka blå färgen jag ville ha! Blått är min finaste färg och jag gillar verkligen alla nyanser av indigoblått, men den här mörka blå är det något speciellt med. Nu ska här stickas tröjor!

Det översta är lingarn (det som jag härvade på översta bilden och som även min grå tröja är stickad i) (tröjan heter Holly och jag ska blogga om den snart) (nu blev det många paranteser) som finns hos Tant Kofta och Magasin Duett. Det nedre är Chickadee från Quince and Co och förmodligen ska jag sticka något ur Kofteboken av det.

13 comments:

Annie said...

Vilken härlig färg! Jag förstår att du är nöjd:))

ullemor said...

Himla fint det blev!

Maja said...

Wow, så vakker blåfarge! Virkelig praktfull:)

Podam said...

Dette så gøy ut! Det ble mye finere enn jeg hadde trodd (jeg er ikke så glad i blå, men den dype fargen der altså!) Jeg gleder meg til å se hva du strikker ut av det :>

ylva said...

va maffig blå du fick till förstår att du är NÖJD:)))

Susanna Martelin said...

Åååh, vilken fantastisk blå! Måste visa detta för svärmor. Vi pratade om garnfärgning häromdagen. Hon har färgat mycket med växter och svampar, men aldrig med indigo. Vi älskar båda blått, så det här måste testas. Var köpte du ditt indigo?

Tyg och otyg said...

Åh vad fint! (Och då är ändå inte blått min färg.) :P Jag är särskilt förtjust i ditt stora tygstycke. När jag var i Gambia för några år sedan fick jag ett indigofärgat tyg i present av en kvinna som vi besökte, och det är så färgmättat att man blir lite blå om fingrarna när man tar i det. Har faktiskt funderat på att prova någon shiborivikning och lägga tyget i blöt tillsammans med indigotyget och hoppas att det fäller nog med färg för att det ska funka.

Elin - my textile life said...

Å vad fint det blev Clara!!
Shibori är hur kul som helst.. risken är bara att man råkar färga allt man har..
Har äntligen fått tag på pH-papper så att jag kan hålla lite bättre koll på pHet när jag färgar med släckt kalk, så så snart jag blir frisk (ligger hemma i världens förkylning) ska jag testa igen och försöka få fram ett recept! Bloggpost kommer om det första experimentet.

Ulla said...

Indigo så himmelskt vackert garn i blått.Vilken fin kvalitet du har fått fram.

jennie said...

Åh så fint! Jag är dessutom helt förälskad i den kjol/klänning som du har på dig, det är inte så att den går att få tag på någonstans?

Clara said...

Jennie: tack! det är en klänning som kommer från Gudrun Sjödén, har kanske ett år på nacken ungefär? Så håll utkik på tradera!

lotta n said...

Otroligt djup i färgen, så vackert!! Tycker du har lyckats bra med båda garnkvalitéerna.
Blått har aldrig varit min färg men denna nyans är helt underbar.

Manduzana stickar said...

Så häftigt det blev med tygerna!