Sunday, July 22, 2018

Simone i Söderköping

Okej här kommer ett långt inlägg med massor av bilder, häll upp en kopp kaffe och gör er beredda! Också så att alla vet: tyget och mönstret till den här klänningen har jag fått av MeterMeter men jag har inte fått ekonomisk ersättning för att skriva det här inlägget och alla åsikter är mina egna. 

Mönstret till den här klänningen heter Simone och kommer från Louis Antoinette som är en helt ny bekantskap för mig. Jag föll för holkärmen (bekvämlighet framför allt ni vet) och att den gav mig sommar-vintage-vibbar. Var lite orolig att den skulle bli för gullig och bra gullig är den ju, men med röda läppar till tycker jag det funkar. Kan alltid ha mina docs till också när det blir kallare också. 

Den här detaljen är en av sakerna jag föll för med detta mönstret, helt ny ärmkonstruktion för mig! Tog lite tid innan polletten föll ner för hur den skulle sys ihop men egentligen är det inte komplicerat alls. Såg vissa versioner av Simone där triangeldelen under ärmen var sydd i en kontrastfärg, det blev jag också sugen på att testa någon gång. 

I ursprungsmönstret har Simone bara en vanlig u-halslinning utan några detaljer men jag kände för att sy en skjortkrage istället. Tycker det ger lite mer 40-tals känsla? Jag gjorde en mashup och ritade dit kragen från Kalle, men vilken krage som helst funkar ju om någon blir inspirerad att göra liknande. Jag gjorde en toille för att vara säker på att allt funkade (gör alltid toiller med nya mönster oavsett, det är trist men lönar sig). 

Tyget är viskos från ett märke som heter Cousette, också det nytt för mig. Älskar mönstret och färgen! På vissa av bilderna ser det lite grönt ut men bilderna där det ser blått ut är mer korrekt färgmässigt. Jag älskar verkligen blåa sommarklänningar men enfärgade klänningar i den här delen av den blå färgskalan får mig alltid att känna mig som en gammaldags sjuksköterska. Men inte denna! Tyget känns lite mer som typ crepe-viskos än vanlig viskos, inte lika slinkigt och blankt utan mer matt. 

Jag sydde storlek 40 och gjorde först en toille för att se att det var rätt storlek. Var dock lite lat och gjorde bara toille på överdelen och den färdiga klänningen blev kanske lite stor i storleken. Men med skärp till funkar det bra ändå, då är det bara skönt att den är lite i största laget. Jag gjorde skärphällor genom att göra kedjor med dubbel sytråd på det sätt som beskrivs här hos Grainline Studios. Då blir hällorna nästan osynliga vilket jag tycker passar den här klänningen. I övrigt är den enda ändringen jag gjort att korta av livet fem centimeter så att midjan hamnar högre upp. 

Andreas hjälpte mig att fota klänningen, vi hade barnvakt och åkte själva till Söderköping en kväll (mina svärföräldrar bor i Norrköping och har sommarstuga utanför Söderköping). Så otroligt gullig stad. Extra bonus att Jofotex och Korps ligger där också :)

Smälter in rätt bra i den gammaldags omgivningen ändå? Minus septum-piercing och tatueringar. 

Åt förstås glass i Söderköping också, kan verkligen rekommendera vattenmelon-sorben från Göta glass. Nästa gång måste jag testa blodapelsin och choklad! Söderköping är ju känd som glasstad men hoppa över Smultronstället om ni ska dit. Visst de har spexiga uppläggningar men äter hellre på ställen som tillverkar sin egen glass än står i evighetslång kö för vanlig Sia/Triumf/Oatly.

 Drothemskvarteren är ändå de finaste. 

Mönster: Simone
Storlek: 40
Ändringar: La till en krage och flyttade upp midjan 5cm
Fotograf: Andreas, redigerat av mig
Får alltid frågor om de här skorna också så lika bra att skriva var de kommer ifrån :). Märket heter Sweeks och jag köpte dem förra året hos Scorett. 

2 comments:

Tove said...

Fin klänning och fin utflykt! Jag har aldrig hört talas om toille men min mormor brukade prata om att det var viktigt att tråckla. Gör du det nån gång?

Clara said...

Tove: toille är ett provplagg sytt i billigt tyg, jag brukar använda tex utslitna lakan, för att se att plagget passar. Så man inte klipper och syr i ett dyrt tyg och så blir det för litet!

Tråcklar gör jag ibland, dragkedjor tex brukar jag tråckla fast innan jag syr dem på maskin. Nuförtiden finns särskilda lim som försvinner i tvätten som kan användas istället för att tråckla :).