Friday, October 26, 2018

Vogue 9253

För ett tag sen gick jag igenom vad jag sparat på instagram och såg att jag hade ca 10 varianter av samma klänning sparade. Det tog jag som ett tecken på att jag borde sy den! Klänningen heter Vogue 9253, spännande namn va? Mitt första Vogue mönster och jag är inte imponerad. 

Först stötte jag på motstånd eftersom Vogue bara säljer pappersmönster (i alla fall vad jag kunnat hitta, tipsa mig gärna om var det går att köpa pdfer om någon känner till) så jag beställde från Fagert. Jag avskyr verkligen den där tunna papperskvalitén som så många mönster kommer som! För mig är pappermönster bara negativt. Dyrare, jobbigt tunt papper, måste vänta på leverans, måste hålla reda på vart jag lägger beskrivningen istället för att den finns på datorn. Jag tillhör den minoritet som gillar att klippa och klistra pappersmönster så kände att jag saknade det också :P. 

Jag är också så bortskämd med indie-företagens välgjorda beskrivningar där man i princip får en sykurs i varje mönster, det gäller ju verkligen inte för Vogue och de andra i "the big four" som de stora mönsterföretagen kallas. 

Den här klänningen är väldigt enkel så det var inga problem att förstå hur jag skulle sy ihop den trots de något vaga instruktionerna. Och jag är verkligen supernöjd med resultatet! Dåligt mönster, fantastisk klänning kan jag sammanfatta det som :). Och för att förtydliga, själva mönsterkonstruktionen har jag inget att invända mot! Den gillar jag, särskilt fickorna som är de första "i-sidan-fickorna" jag gillat. 


Storlekarna tyckte jag var lite luddiga så jag valde att utgå från det jag brukar ha i de flesta mönster/köpeplagg vilket är medium. Jag läste någonstans att den snarare var stor i storleken än liten så var inte rädd att den skulle bli för liten. Och det blev den inte, snarare lite för stor men det gillar jag. Det har också fördelen att jag kan dra den över huvudet och slapp den dolda dragkedjan bak. 

Egentligen är den här klänningen skuren under bysten, det heter empire tror jag? Jag är inget fan av det så jag valde att inte höja midjan (vilket jag som 152cm alltid gör annars) så på mig sitter den mer i min riktiga midja. Väldigt nöjd med det! Det gjorde dock att v-ringningen blev lite väl djup och jag kände mig som J-Lo i Versace (ni som minns vet). Den djupa ringningen är ju grejen med den här klänningen men att höja den en bit gör att den är mer användbar i mitt liv (röda mattan tillställningar är inget jag blir bjuden på, och skulle jag bli det skulle jag ändå inte orka gå). 

För att göra ringningen högre la jag dem bara omlott och sydde ihop. Enkelt och helt okej. Den här kvinnan visar bilder på hur hon gjort och det ser ut så som min gör. 

 Annars är de enda ändringar jag gjorde att jag satte fast midjebanden i insnitten bak (det var när jag trodde att jag skulle ha dragkedjan och tänkte att banden skulle vara ivägen om de satt vid dragkedjan). Jag kortade också ärmarna lite och kortade av den rejält nertill. Jag sydde den korta varianten men den blev ändå fotsid på mig :).

Mönster: Vogue 9253
Storlek: Medium
Ändringar: Ingen dragkedja, midjebanden fastsatta i insnitten bak, ringningen höjd ca 10cm. Ärmarna kortade 4cm. Lagda veck istället för insnitt på kjoldelarna.  
Tyg: vävd viskos från Stoff och Stil, 3m gick åt. 

Sammanfattning av långt inlägg: tycker mönstret var sådär men älskar slutresultatet! Syr redan på min nästa variant :)

2 comments:

Anonymous said...

Den är verkligen superfin!

/Eva

Handgjort av Vera said...

Jättefin, och så effektfull i svart!