Tuesday, November 20, 2018

Sara

Jag har ju inlett Projekt Sy Byxor vilket jag skrev om för ett tag sen och här är mitt andra försök. När jag såg Frk Wibergs variant av Mönsterfabrikens Sara blev jag genast sugen på att sy dom, de såg ut som perfekta avslappnade chinos/gubbyxor. Eftersom Frk Wiberg testsydde åt dom fick jag vänta ett tag på att de skulle finnas att få tag på. När det fanns mailade jag dom och frågade om ett recensionsexemplar och det fick jag! Ignorera att min linneskjorta ser så skrynklig ut på alla bilder också är ni snälla :P. Jag har varit sjuk hela november så att det överhuvudtaget blev några bilder är ett under. 

Så för full transparens: Jag har fått det här mönstret som ett recensionsex av Mönsterfabriken så har inte betalat några pengar för det. Jag har inte fått någon ekonomisk kompensation för att skriva om det och alla åsikter är helt och hållet mina egna. 

Jag var en av de första som fick pdf-mönstret men det var inga problem att skriva ut alls. Min skrivare skriver ut lite snett vilket ofta är ett problem med pdf-mönster men de tydliga linjerna gjorde att det inte heller var något problem. 

Storleksmässigt ligger jag precis mellan 98 och 102 så jag började med att sy en toille i strl 102. Den blev för stor. Sydde en toille i 98 som var i princip lagom men aningens trång vid linningen. Jag följde de medföljande instruktionerna för att öka midjevidden lite, i mitt fall 2cm, och det blev perfekt! 

Eftersom jag vet att jag nästan alltid har smalare ben än "genomsnittspersonen" (vem nu det är?) så graderade jag ner till storlek 94 i benen. De blev ändå lite för vida i benen för min smak, så innan jag fållade upp dom tog jag på mig dom ut och in och nålade in dem lite. Ca 1,5cm på det smalaste stället, men lite vidare för vaden och sen insmalnande igen. Gör likadant varje gång jag köper jeans. De är fortfarande lite för vida, nästa par ska jag ta in ännu mer.  

Sömnadsmässigt var det relativt tydliga instruktioner, även om jag som ibland har svårt att läsa skrivna instruktioner (adhd + utmattningshjärna) hade önskat mig ännu fler bilder/illustrationer. Jag hade lite problem med bakfickorna och fick lite panik när jag insåg att jag sytt fel EFTER att jag klippt upp, men med lite djupandning lyckades jag få det rätt sen. Och nu förstår jag inte hur jag kunde fatta fel, men så är det väl alltid? Lärdom är att sy toille även med detaljer när det är nya mönster. Jag sydde gylfen i den första toillen men eftersom jag var så ivrig att börja med det riktiga tyget hoppade jag över bakfickorna. 

Slutresultatet är ett par byxor som känns väldigt proffsiga! Jag gillar verkligen silhuetten med lite häng i grenen som gör dem mer avslappnade och även om jag inte kan så mycket om mönsterkonstruktion så är min känsla att de är väldigt väl konstruerade. Blir helt klart sugen på att sy fler av deras mönster! Förhoppningsvis kommer snart deras större storlekar, just nu finns det bara upp till strl 106 men jag har förstått det som att de jobbar på att öka storleksutbudet. 

Övriga ändringar jag gjort är att jag lagt till lite understitching (vi har ju inget bra svenskt ord har jag förstått det som, men alltså en stickning som inte syns från rätsidan) här och där, vid gylfen, linningen och fickorna. Jag har också kortat av dem 8cm, jag planerade att ha dem upprullade så ville ha dem lite för långa. Är 152 för er som missat det så behöver alltid korta av rejält. 

Astrid ville såklart också vara med på bild :). 

Tyget är en vävd borstad stretchtwill från Stoff och Stil. Tyvärr var tyget jag sydde mina första byxor i slut så jag valde detta istället. Inte helt förtjust i den borstade ytan dock eftersom varenda dammkorn ju fastnar i dom! Dragkedjan är 15cm istället för det rekommenderade 14cm som jag inte hittade någonstans. Funkade bra med 15cm också. 

Gillar verkligen de här byxorna och vill sy fler! Tror faktiskt jag hittat det perfekta byxmönstret för mig. 

Mönster: Sara från Mönsterfabriken
Storlek: 98
Ändringar: Ökade linningen med 2cm, tagit in benen en del, gjort lite understitching där jag tyckte det behövdes. Kortat av dem för att passa mig. 
Tyg: vävd borstad stretchtwill från Stoff och Stil

2 comments:

Malena said...

Du behöver inte be om ursäkt för skrynklig skjorta - så ser mina linneskjortor ut på vintern när jag har åkt bil i jacka, dvs varje gång jag åker till jobbet. Byxorna ser härliga ut - hoppas att du hittar mer av tyget du gillade.

Kristin said...

Som vanligt inspirerande inlägg, tack för det!
Angående understitching, så tror jag på din beskrivning av vad det är att det är vad vi på min utbildning kallar för stödstickning. Alltså en millimeterstickning som görs på insidan, fast på rätsidan s a s, en mm från sömmen. Den hjälper till att få invikningen att lägga sig rätt utan att det finns en synlig stickning.