Tuesday, July 14, 2009

Björkå

När jag var åtta år flyttade vi till Göteborg, innan dess bodde vi i en småländsk by som heter Björkå. Det är en ganska speciell by, för den är helt och hållet centrerad kring second hand. Ni kanske känner till Emmaus Björkå, det startade just i min by ungefär i mitten av 60-talet. Så att jag gillar loppisar är ju inte så konstigt, jag är ju född på en! När jag var liten jobbade alla vuxna i byn på Emmaus (ca 30-35st) och man åt i ett gemensamt storkök. Vi var inte så många barn, bara runt 10 stycken, men byn hade ett eget dagis. Litegrann som ett socialistiskt bullerbyn kan man ju säga... Himla bra för ett barn att växa upp i!

Dagens outfit i blåbärsskogen

Innan Emmaus började med second hand låg det ett glasbruk i byn. Fortfarande finns det massor med glas i marken runt om hela byn, sånt som glasbruket slängt. Miljötänket var inte så stort på den tiden, det finns en himla massa farligt avfall utslängt också. Men fina skatter blir det ju att leta efter i alla fall!Ett gammalt kraftverk, för sisådär hundra år sen försedde det hela Björkå by med ström. Det gör det inte längre. På 70-talet tog man takplattorna från huset och la på ett annat hus, det var ju bra recykling men tyvärr har kraftverket rasat ihop pga det.

Det är inte så värst långt till Kosta Boda från Björkå, så vi tog en sväng dit. Jag insåg att jag inte alls gillar den småländska glaskonsten utan är mycket mer förtjust i den finska. Tur för mig då att det fanns en iitalla outlet i Kosta också. Tyvärr tog jag inga kort på Bruno Mathssons hus, men herregud vad fint de har restaurerat dom! Sist jag var där var de riktiga ruckel, men nu är de ju hur fina som helst. Ok, utsidan är väl rätt trist tycker jag, men insidan (och möblerna, möblerna! jag vill ha dem alla!) var jättefint.

Kina Boden i Alsterbro stänger i november, så om ni har vägarna förbi innan dess måste ni åka dit! Det är en väldigt speciell och rolig affär, fullproppad från golv till tak med saker från Indien. Just nu har de 50% på allt, då kan man köpa så här fina träaskar för ca 30-40kr asken.


Sen köpte jag ju såklart saker på loppisen också, tex den fina koppen längst till vänster och likaså väckarklockan längst till vänster. Och en fin brödburk jag letat efter länge, en lampfot, ett spel, träskor, en klänning och såklart en himla massa böcker. Orkar inte ta kort på allt och det här inlägget blev visst rätt långt ändå, så jag sparar det till en annan gång. Nu vet ni lite om min barndom!

2 comments:

Handarbete/Pyssel said...

Hej hej!

Jag smyger runt här och läser och tittar i din blogg lite nu och då, men det är inte så ofta jag lämnar spår.
Men jag tycker du stickar så mycket fina saker och du skriver väldigt underhållande! Tack!

Ha en fortsatt bra sommar!

Fian said...

Jag har följt din blogg ett tag utan att lämna någon kommentar. Blir inspirerad och glad av den!
Tycker dessutom att det var kul att du kommer från "mina" skogar, bor i Alstermo. Du har väl inte missat vår loppis? Helt suverän!
Ha en underbar sommar!