Saturday, September 26, 2015

Jag har sytt en parkas!

Om ni följer mig på Instagram (jag heter ClaraStickar där) så har ni sett att jag haft ett jack-projekt på gång. Först ägnade jag flera dagar åt att rita om mönstret, sy toille (alltså provplagg), ändra lite i mönstret, sy ny toille osv. Under tiden lyssnade jag på Harry Potter och allt som allt var det riktigt roligt att rita om och fixa! Det hade jag aldrig trott skulle vara roligt. 

Ursprungsmönstret kommer från Ottobre 5/2013. Jag tycker jackan är riktigt snygg, men beskrivningen var inte lätt att följa. Tex så skulle foderdelarna och yttertyget sys ihop först, med resultatet av sömmarna blir synliga. Det gillar inte jag så jag sydde foder och yttertyg var för sig istället. 


En annan ändring jag gjort är att jag gjorde Full Bust Adjustment för att den skulle bli lagom i axlarna men ändå vidd över byst och höfter (mitt största problem med köpta jackor är att om jag ska kunna stänga jackan över höfterna är de superstora över axlarna). Så jag sydde strl 42 och la till 5cm på mönstret, alltså 10cm ökad vidd sammanlagt. Jag la också till en cm längst ner under armen på fram och bakstycke för ökad rörelsevidd. 

Jag har också flyttat upp midjan några cm för att bättre passa min midja, bara genom att flytta upp resåren. 


Tyget köpte jag från tyg.se lite på chansning. Jag har ju skrivit tidigare om att jag har svårt att åka någonstans pga utmattningsdepression så jag köper oftast tyg på nätet. Det här råkade vara på rea och för 70kr metern kunde jag chansa på att det skulle vara bra och det var det! 100% bomull dessutom. 
Jacktyg uni 2 heter det, tror det finns i svart och grönt också. 

Enligt mönstret ska det vara kardborrestängning på fickor och vindlist men eftersom kardborre förstör allt stickat så valde jag tryckknappar istället. Vanliga svarta från prym, 15mm. 

En annan ändring är att jag gjorde fickorna 4cm längre. Fickor ska vara stora!

Överlag: SUPERNÖJD! och stolt. Tänk att jag sytt en jacka! 

Fodret är ett trikåtyg från Stoff och stil med djur på. I ärmarna valde jag glansigt syntetfoder som jag råkade ha hemma, det är viktigare i ärmarna med bra glid än i resten. Väldigt mysigt med trikåfoder! 

Här syns djuren bättre, och det syns också att det var svårt att sy i dragskon i midjan. Jaja, att sömmarna är lite svajiga här och där stör mig inte särskilt mycket, så får det vara i ett av de mest avancerade projekt jag någonsin sytt. 

En detalj till är att jag sydde fast muddväv i slutet av ärmarna. Den idén fick jag från Gudrun Sjödéns parkas och det är verkligen mysigt! Funkar dock inte jättebra med vantar, men jag kom på att om jag viker in mudden så att den inte syns så funkar det bra ändå. 

Så jäkla nöjd är jag, och så imponerad av mig själv! Tänk att jag som för ett år sen aldrig hade sytt något jag var nöjd med och som bara bråkade med symaskinen har sytt en parkas! Och dessutom en parkas som jag verkligen vill använda. Oerhört nöjd. 29 comments:

Henrietta said...

Du ska med all rätt vara riktigt stolt över dig själv! Parkasen är riktigt, riktigt snygg! Och vem ser en svajig söm?

//Henrietta

Dödergök said...

Du är min idol, det här är målbilden för mig, att ha sytt en riktigt proffsig jacka. Tack för all inspiration!

Annika said...

Så himla snygg! Du är superduktig och har all anledning att vara stolt över dig själv!

Lillstrumpan said...

Så himla fin! Jag är väldigt imponerad :)

Handgjort av Vera said...

Så snygg. Jag är himla imponerad! Ger mig hopp om att kanske kunna göra något liknande någon dag. Känner igen problemet med bredden över höfterna, och att midjan aldrig sitter där den ska. Suck...

Sara said...

Ser ingen svajig söm! En suupersnygg parkas däremot!

Anonymous said...

Så himla fin! Jag är så imponerad, du är verkligen ett syproffs!
Hälsningar Kati

Ewa med bloggen tygochgarn said...

Förstår att du är nöjd med din parkas. Man syr ju för att få kläder precis efter ens eget tycke och smak och efter ens egna(och inte en imaginär genomsnittsmänniskas) mått. Jag gillar att du, förutom att du måttanpassat jackan efter dina personliga mått, har tänkt på detaljer som djupare fickor, halare foder i ärmarna, sköna och praktiska ärmslut. Vilket roligt foder! Jag har själv aldrig fodrat med trikå, så jag är nyfiken på hur du tycker det funkar.

Anonymous said...

Du har all rätt att vara nöjd och stolt ! :) Jag har själv smått börjat våga mig på trikå och försöker lära mig hur min symaskin funkar och det går sakta men säkert framåt.
Det var i din blogg jag läste inlägget om att ta de lugnt och faktiskt ta sig tid att lära sig istället för att bara frustrerat chansa på en inställning och så funkar det inte.

Tack <3

Unknown said...

Den blev jättefin din jacka! Gillar fodret, måste vara väldigt mjukt o mysigt med ett jerseyfoder i en jacka!

Ellinor said...

Den är fantastisk! Grattis. Och vilken känsla det måste vara när den inte bara är hemsydd utan dessutom anpassad efter dig. Jag håller med och gillar alla ändringar du gjorde.

Térèse said...

Wow!! Vad duktig du är! Ser ut som en riktig dröm. Och roligt med så många snygga detaljer och fina ändringar, så att den passar dig perfekt. Du är jättefin i den och den är jättefin på dig!

Unknown said...

Så snygg! Vilket arbete du har lagt ner på den!

Fia said...

Snygg!! Jag är så avundsjuk :)

Ullis said...

Ursnygg! Sträck på dig och var stolt!
Kramar Ullis

annas alster said...

Otroligt! Du har sytt en sååå himla snygg jacka som sitter som en smäck. Du är så inspirerande!!!!

Kristina said...

Jättesnygg! Jag tycker du är riktigt duktig, som trots sjukdom orkar fixa avancerade sy- och stickprojekt! Du inspirerar!

Josephine said...

Fy tusan vad snygg! Gött jobbat!

Anonymous said...

Verkligen jättesnygg, du är duktig du! Jag har sytt några babyplagg för 100 år sedan, och blev väl aldrig riktigt kompis med min symaskin. Kanske dags att prova igen? Med andra ord: du inspirerar!// Ylva i Kiruna

Anonymous said...

Så snyggt! Bra gjort!!!

maria carlander said...

Sjuuuukt fin! Jag är så himla imponerad! Det där är ett av mina livsmål, att kunna sy en jacka åt mig själv. Det känns hoppfullt att se att det går att gå från novis till att klara det med lite tid och ansträngning. Du är grym, jackan är fantastisk och i den finaste blå färgen :)

Gunilla said...

Så snygg parkas!!! Får lust att prova att sy kläder själv! Tack för inspirationen!

Ilsefin said...

Vilken fantastisk jacka! Jag blir hur imponerad som helst!

Emilia said...

Vilket fantastiskt jobb! Den är ursnygg!! Käre värld, vad mycket inspiration och fägring du sprider omkring dig, Clara!

Anonymous said...

Jättesnygg :)

Anonymous said...

Så proffsigt supersnygg!!! Jag är verkligen imponerad över allt du syr o stickar!!

Iréne i Östersund

Manduzana stickar said...

Jag är så sjukt imponerad! Parkasen är fantastisk liksom du!

Unknown said...

Så fin! Googlade tyg till parkas och då kom du upp. Vill väldigt gärna sy en själv och här finns inspiration i massor ❤️

Unknown said...

Jättesnygg! Precis en sån parkas som jag vill sy av ett skitroligt tyg jag hittade härom dagen. Jag letar mönster, och hittade dig. Blir glad av din blogg, tyvärr är jag nog på väg in i väggen jag också, det är så jag halkat in på att sy, jag blir lugn och fokuserad framför maskinen i en i övrigt allt annat än lugn tillvaro....