Tuesday, October 24, 2017

Godaste bullarna

Senast jag skulle baka en av mina favoritbullar med citron och hasselnötsfyllning så tog det jättelång tid innan jag hittade rätt recept ute på www (för jag hade såklart slarvat bort det utskrivna receptet) så jag tänkte att jag skulle säkra upp med att publicera det här också. 

Receptet är alltså inte mitt utan kommer från en Lena Cartner och hittas tex härKan varmt rekommendera dessa bullar! Jag smälter dock inte smöret utan har det rumstempererat (blir saftigare bullar då har jag hört) och så ökar jag alltid mängden fyllning lite pga vem har någonsin fått för mycket fyllning i en bulle? 

Lenas Karlsbaderbullar ca 40stycken

50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
4 äggulor
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl hasselnötskärnor
150 g smör
2 dl strösocker
1 citron, rivet skal
Pensling:
ägg
rörsocker
Ugn: 250°
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader, och häll blandningen över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt äggulor, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt, 40 minuter.
Fyllning: Mal nötterna och blanda med rumsvarmt smör, socker och citronskal.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop.
Skär varje rulle i 20 bitar. Ställ med snittytan upp i bullformar, gärna i muffinsbleck. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Sätt under tiden på ugnen på 250 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö på socker. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

1 comment:

Anonymous said...

Tack, dessa måste jag prova när det blir dags för bullbak!
Tack också för din fina blogg!!!
Iréne i V-ås