Tuesday, November 19, 2013

Svenska sticktraditioner?

Jag kollade lite på den norska stickkvällen på NRK (hurra, vilken satsning! 13 timmar stickning i tv, Sverige borde helt klart göra något liknande) och även om jag inte förstår norskan helt och hållet var det väldigt intressant. De tog upp flera klassiska norska tekniker vilket fick mig att tänka lite på vilka svenska traditionella mönster vi har. Men jag kommer bara på Bohusstickning, Binge och tvåändsstickning, sen tar det stopp! Vad har vi mer? Jag kommer på massor av broderitekniker men bara de tre ovanstående sticktraditionerna. Och jag vet att det finns en del vantböcker med lansdskapsvantar men de känns inte alls lika självklara som om en säger "Selbuvante" och genast får upp en bild i huvudet. Hjälp mig, vilka finns det mer?

Uppdatering: Så intressant att läsa alla tips om svenska sticktraditioner! Får göra ett sammanställande inlägg sen, men läs i kommentarsfältet ni som är intresserade.

15 comments:

Kerstin said...

Funderar.... Jag har en bok hemma med traditionella stickmönster från Gotland. Och så har vi ju Lovikkavantar.

Matilda said...

Hälsingetröjorna finns ju också, men jag kan inte så mycket om dem. Googlade fram ett blogginlägg med lite bilder: http://mariasstickochlas.blogspot.se/2008/07/trjor-i-delsbo.html

Sen finns ju den klassiska Pippitröjan, som ursprungligen är en fiskartröja från Bohuslän, den hör nog ändå till de där mer ikoniska svenska stickade plaggen :)

Sylvia said...

Jeg tenker på lovikkavotter når jeg tenker på svensk strikking. Og pippigenseren, men begge er allerede nevnt.
Du har visst en jobb å gjøre, å finne ut noe mer i svensk kunsthistorie.
Vil du vite mer om norsk strikkehistorie, må du lese om Annemor Sundbø, som kjøpte en fillefabrikk. Hun har gitt ut flere bøker..........

Annika said...

Jag kommer från Norerbotten, och det mest traditionella där är ju som Kerstin skriver lovikkavanten.

Jag har en bok som heter "Stickat från Norrbotten" som tar upp fler gamla traditioner. Där står (om jag minns rätt) att stickningen kom dit sent, i slutet av 1800-talet. man har mest stickat vantar och lite mössor.
Både vantar och mössor är extremt färgglada och mönstrade, men små band med "peeries" i framför allt de samiska färgerna. Mycket av det stickade såldes (om jag minns rätt) till samerna.
Här är boken på Ravelry, men de mönster därifrån som lagts upp är de mer minimalistiska och klassiska. Mössan och vanten på bokens omslag är kanske mer representativa: http://www.ravelry.com/patterns/sources/stickat-fran-norrbotten---vantar-sockor-och-mossor

Jag skulle gissa att det finns liknande böcker i de flesta län, som tar upp unika drag i stickningstraditionen där. fast de är nog inte så kända, och många av dem är kanske utgivna på 70-talet och finns inte i tryck längre.

med nål och tråd said...

jo, finns inte Selbuvanten i Jämtland också? Som flera andra så tänker jag på gotländska och norrbottniska vantar, fast de är väl inte så gamla (förra sekelskiftet eller??). Som skåning kan jag lägga till Spedetröjan.

med nål och tråd said...

Jag kom på att det finns lite att läsa på Textil Hemslöjd:
http://textilhemslojd.se/sticka/sticktekniker-historik

Borvling said...

Fortsätter med trenden att rapportera från sitt hemlandskap.

I Skåne har vi ju spedetröjorna, korta tröjor traditionellt stickade med en tråd i ofärgat garn. Mönstret utgörs av aviga och räta maskor, och är oftast bara placerat kring linningen, hals och ärmslut. Tröjan färgas traditionellt när den är färdigstickad och filtas då lite så den blir tät och varm. Ärmar och halsringning är ofta kantade med fint sidentyg.

Hur fina som helst.

Anonymous said...

hallandsstickningen får ju inte glömmas i sammanhanget.
om jag inte har helt fel så stickades de fortfarande strumpor i halland till armen ända in på 1900-talet...

Linda said...

Så roligt att läsa alla svar!
I Dalarna finns det ju mönster som har stickats enligt en viss mönstertradition (t ex i flerfärgsstickade plagg) i olika byar. På samma sätt finns en mönstertradition från Öland. De är ju inte helt olika varandra om man säger så, eller skiljer sig jättemycket från t ex norsk eller estnisk mönstertradition, men de flesta landsändar tycks ha haft sina favoritmotiv eller stickare/stickerskor som under vissa perioder ha varit ledande i färg- och mönsterval och på så sätt satt en trend. Eller att man i olika landsändar har haft en produktion av en viss typ av ull/möjlighet att hittar färgväxter/möjlighet att köpa färgpigment/etc som styrt färg- och mönsterval.

Anonymous said...

Låna "Sticka med färg och tradition" av Lena Nessle, finns på bibliotek men är utgången från förlag. Där finns bland annat den fantastiska Delsbo-tröjan./Sandra

emma said...

Wow, tack för tipset! :)

Kerstinsdottern said...

Tvåändsstickning var ju vanligt i bl.a Dalarna. Rättviksvantarna är ju helt fantastiska!

Lillemor said...

Hej! Jag har läst din blogg en längre tid men inte gett mig till känna. Och nu har jag två saker att säga:
Dels att det har varit fint att läsa om din dotters alla fram steg - jag ler fortfarande vid tanken på bilden på den hårda tuffa babyn - och se hur du och barnets pappa klarar av och växer med svårigheterna. Bara tänk ett år tillbaka! Och du kommer att repa dig helt och fullt.
Sen ville jag säga en person när det gäller svenska sticktraditioner, nämligen Märta Stina Abrahamsdotter. En kvinna som skapade fantastiska saker under oerhört svåra omständigheter. Goggla får du se! Ullemor

Anonymous said...

Märta-Stinastickning från Anundsjö, Ångermanland :)

Pysselfarmor said...

Hmmm ja nu är detta ju flera år sedan, men jag vet att kursen fanns då liksom nu på HV-skolan
Stickresan.