Thursday, March 24, 2016

Glad Påsk och snickerskakor


Vi åker till Norrköping över påsken så egentligen har jag inte tänkt påskpynta alls, men så fick jag plötsligt lust med ett påskris ändå. Jag plockade några döda kvistar i en närliggande park bara, jag tycker de är finare än såna som finns att köpa i affärer.Jag blir glad när jag ser det! 

Astrid bryr sig inte om påskriset alls, men pratar om påskharen som besökt förskolan och som ska komma till Norrköping på lördag :). 

Själv blir jag illamående/får magknip av allt köpt godis pga min ibs som blivit sju resor värre av utmattningsdepressionen, men ett godis som jag älskar och som min mage accepterar är snickerskaka. Alltså äter jag ca en halv sats snickerskakor i veckan och vi har alltid en plåt stående i kylen. Jag måste göra sån i Norrköping såklart så att inte jag blir utan godis i påsk (vilken fasa!) så det är lika bra att jag skriver receptet här så att jag vet vart jag har det. Själv bakar jag alltid med våg så skriver ut både vikt och dl. Världens godaste och enklaste godis! Glutenfria och lätt att göra veganska, bara chokladen är vegansk. Jag är laktosintolerant så gör alltid med laktosfri eller mörk choklad. 

Snickerskakor, ca en plåt

En burk (ca 350g) jordnötssmör
2dl (280g) ljus sirap
1 dl (36g) kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
1 l. cornflakes
200g choklad, mörk eller ljus är en smaksak. Jag tycker ofta det räcker med 100g choklad om den är mörk, av någon anledning går den liksom lättare att bre ut. Men det är smaksak det också såklart. 

Rör ihop alla ingredienser utom cornflakes och choklad i en kastrull och koka upp. Rör sen ner cornflakes. 
Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd långpanna, lägg på ett bakplåtspapper till och kavla ut till en jämn yta. 
Smält chokladen i vattenbad och bred ut över kakan, låt svalna och skär sen i rutor. Ät och njut! 

8 comments:

Efwa - Medea said...

Ååh det där låter gott. Tror att jag har allt hemma utom cornflakes och alldeles för långt till affären, annars skulle jag gjort en omgång direkt. Får skriva upp flingor på handlingslistan.

Anonymous said...

Jag vill bara säga ---- VILKEN TREVLIG BLOGG DU HAR!!!! OCH Glad Påsk!

Krasut said...

Jag brukar göra det här receptet http://mittkok.expressen.se/recept/hemmagjorda-snickersbitar/ Innehåller bara kokosolja, kokos, honung, jordnötssmör, nötter, kakao och vanilj. Riktigt mumsigt och man kan intala sig att man "behöver" en bit för det är massor av bra fetter och antiinflamatorisk honung :-)

Clara said...

Krasut: jag förstår att du menar väl men jag blir faktiskt väldigt irriterad på din kommentar. Jag har inte efterfrågat en "nyttigare" variant av snickerskakor och förstår inte varför du ger mig tips på det. Tips till dig: om ingen efterfrågar "hälsosamma" tips så ge inga. Du har ingen aning om vad andra personer kämpar med för demoner.

Krasut said...

Åh, Clara förlåt!Jag menade verkligen inte att ge något nyttigt tips. Jag menade bara att dela en annan variant som jag tycker är supergod och som kanske också funkar när man har en känslig mage. Usch så fel det blev! Förlåt igen.

Clara said...

Krasut: ingen fara, och förlåt om jag överreagerade, har fått så mycket "goda råd" senaste tiden så då fick du det sura svaret. Men jag förstår att det bara var välmenat :)

Anonymous said...

Hej å glad påsk! Med risk för fel typ av tips....men faktisk menat väl från en ibs-person till en annan!
Jag har blivit mkt bättre sen jag provade husk-lindros (jag är absolut inte sponsrad å heller inte reklammeddelande :-)) Köpte från apotea för det var galet mkt billigare än i butik!
Och snickerskaka är sååå gott. Alla olika varianter jag smakat :-)
// tant stök

Unsere kleine Farm said...

I'm not sure if I've ever posted it to you. I had also a hard time struggling with fear and exhaustion. And I came to the conclusion that I am a highly sensitive person - app. 15-20% are of this kind. I came across some books covering this topic and now I know that I am not really sick - I am only very sensitive and because of that I exhaust very fast. So I have to take care very well about myself. But sometimes it is not possible like you experienced it with the illness of your little girl. And than I can only withstand my lack of energy and my fears... But now I know, that this is just a phase and that I will feel better some time. And maybe you think I cannot imagine how it is to have a sick girl.... Hmh, a little bit I can imagine it as my little girl came 11 weeks premature after a very fearfull pregancy. She had to stay for 7weeks in intesive care and there was always the fear to lose her... But I learned to accept myself like I am and to accept that I have only limited ressources of energy even if I have many, many ideas :-)) You can google "Susan Marletta Hart" if you want to. It is only one of many who writes about this topic. To me it was very helpful to know that there are other people that are of that same kind and that there is nothing "wrong" with me :-)
Hope I didn't bother you - just wanted to share my own experience.