Monday, August 19, 2019

Indigosjalar

När vi var i Danmark så råkade det ligga en liten Indigobutik jättenära huset vi hyrde. Den var inte stor men väldigt inspirerande! Så när vi kom hem var jag direkt sugen på att färga med Indigo. För den som vill se mer av processen så har jag sparat mina Instagram stories i en höjdpunkt som heter Indigofärgning,finns på min Instagram.

Jag ville färga sjalar så jag köpte två olika typer av tunt linnetyg. Det på bilden är silduk från Linnehem och så köpte jag ett annat tunt linnetyg på Gårda som hette "övertvättat linne". Ingen aning om vad det innebär och expediten jag frågade på Gårda visste inte heller. Silduken kostade 99kr metern och det från Gårda kostade 249kr metern, så rätt stor prisskillnad. Gårdas linnetyg är helt klart mjukare, men ärligt talat så känner jag ingen större skillnad i övrigt? Men det kan vara jag som inte är kunnig nog. Båda har luddat lite efter tvätt, och de ser i mina ögon ut att vara vävda av ungefär lika tjocka trådar och lika glesa. 

Det här är den sjalen jag blev mest nöjd över. Tekniken jag använde för att få till mönstret heter Honeycomb på engelska och är så lätt att göra! Man rullar tyget runt ett rep (jag rullade på snedden eftersom jag ville göra två trekantiga sjalar av ett fyrkantigt tyg), drar ihop repet och knyter. Sen doppade jag det lilla paketet ca 4-6ggr.

Jag hade 1,5x1,5m tyg och först klippte jag det bara från hörn till hörn för att få två trekantiga sjalar. Men jag tyckte det blev lite stort, så klippte av en liten bit. Nu mäter kortsidorna ca 1,20cm och jag tycker att den är lagom stor.

Jag hade också sen tidigare en bit gult tyg efter att jag köpt ett tunt gult bomullstyg på Stoff och Stil och sytt en sjal av. Eftersom jag gjort på samma sätt då, klippt från hörn till hörn, så hade jag två gula trekantiga bitar. Så jag tog den ena och doppade i Indigo med tanken att det kanske skulle bli grönt.Det blev det inte, men det blev en väldigt fin turkos färg! 

Såhär ser den ut på. 

För den som undrar så färgade jag med hydrosulfit, samma recept som jag använt tidigare från 365 slöjd. Så snart jag lyckats hitta släckt kalk så ska jag testa ett mer miljövänligt recept från Kerstin och Douglas bok om Indigo, så slipper jag hålla på och samla upp resterna och åka till återvinningscentralen med dom. 

No comments: