Monday, August 12, 2019

Det stora inlägget om trosor

Sen ett tag tillbaka har jag haft en go-to-modell på trosor som jag sytt då och då av överblivna trikårester. Ett sånt mönster som jag vet sitter bra. Men så på senaste tiden har min kropp ändrats lite, jag tror att min rumpa blivit lite större, och helt plötsligt sitter inte trosorna på plats längre. Ni vet när trosorna liksom vandrar inåt och blir som en stringtrosa fast med jättemycket tyg? Inte skönt. Så jag fick påbörja Projekt Den Perfekta Trosan.

Jag la ut den här bilden i en sygrupp och frågade om råd. Min tanke var att jag skulle lägga till lite tyg för att täcka rumpan mer och då minska vandringen inåt. Av Sara Evasdotter fick jag tipset att korta grenbiten, det ska hjälpa trosorna att sitta på plats. 

Tidigare har jag också köpt en kurs hos Bluprint (tidigare Craftsy) som handlar om att sy trosor. Det kan jag verkligen rekommendera! Den heter Sewing Panties: construction and fit. Inser nu att jag borde kolla om på den, det var ett tag sen jag såg den så har glömt en hel del. Tycket det finns väldigt lite skriven info om hur man justerar trosor på internet, någon som vet vart man mer kan hitta sån information?

Detta blev mitt första försök. Och de sitter på plats! Tyvärr skapar de också dubbel-rumpa, dvs när resåren delar av rumpan i två delar. Jag har ingen ambition om att sy helt osynliga trosor, däremot vill jag ju helst ha en någorlunda snygg rumpa.

Mönstret är samma som jag sytt tidigare, från Svenska mönster

Sen testade jag Bunzies från Stitch upon a time. De sitter på plats men det är så mycket tyg på något vis? Kan inte sätta fingret exakt på vad jag inte gillar men något är det. Till Astrid brukar jag sy en modell som liknar denna, Playpants från Made it patterns och de sitter jättebra på henne. Hon ratar alla köpetrosor för de jag syr sitter bättre tycker hon. 

Efter det köpte jag faktiskt några trosor. En kompis till mig och väldigt många på internet sa att Lindex classics trosor var absolut bäst så jag köpte tre stycken. Och ja de är sköna och så gott som osynliga, men på mig vandrar de inåt. I alla fall under lösa plagg, under tighta plagg sitter de på plats.

När jag testat dessa kom jag fram till att det är omöjligt att ha en modell på trosor som är perfekta för allt. Så jag kom fram till att jag behöver en modell under lösa plagg, ett par trosor som verkligen sitter på plats men där det inte gör så mycket om de delar rumpan i två (för det syns ändå inte under lösare kläder). Modell nr 2 att använda under tightare kläder kan vara lite lösare eftersom det tighta plagget (träningsbyxor eller jeans) ändå håller trosorna på plats. 

Här är en version av trosor att ha under tighta plagg. Spetsen bak gör att det inte blir någon hård kant som delar av rumpan. Detta är mönstret från Svenska mönster, men med spets bak och vikresår fram.

Detta är samma modell som ovanför, men istället för spets har jag träningstyg. Det klarar att ha en rå kant utan att repa upp sig. Bra träningstrosor! Jag har gjort olika varianter, vissa helt i träningstyg och andra med delar i bomullsjersey.

Och så har jag sytt några fler varianter av trosor som sitter på plats men inte är så snygga under tighta plagg. Det blå som skymtar längst bak är faktiskt en stringtrosa. Jag använder helst vanliga trosor men en bekväm stringtrosa kan ha sitt syfte då och då (väldigt sällan). Mest handlar det nog om att det ska vara väldigt stretchig (och mjuk) spets i dom enligt mig. Dessa är avritade från ett par Hanky Panky. 

Så min slutsats är helt enkelt att det inte finns En Perfekt Trosa utan det behövs olika modeller för olika ändamål. Har ni hittar en perfekt modell eller kör ni på olika? Tipsa gärna om ni har ett riktigt bra mönster! Även om jag förstått att olika trosor (såklart) sitter olika på olika kroppar.

5 comments:

fale artut said...

Så kul att läsa, syr också trosor. Lärorikt!

Handgjort av Vera said...

Har kommit fram till samma sak. Trosorna som sitter bra är inte så snygga under tighta kläder. Men jag har inte alls sytt lika många. Mitt största problem är att resåren blir så vobblig och ful. Vet inte om det är att jag måste strecka den mer jämt - men hur gör man det?

Anonymous said...

”...det behövs olika modeller för olika ändamål.”

Saran said...

Jag testade att sy trosor och var sjukt peppad eftersom jag såg framför mig hur enkelt det skulle vara och vilka mängder med trosor i roliga tyger som jag skulle ha. Det blev helt pannkaka och jag slängde dem innan de blev klara. Jag klippte sönder ett par köpta favorittrosor och tänkte att det kan ju inte gå fel...

En sak som jag lärt mig av att köpa trosor är att jag bara kan ha trosor som har resår i "bensluten". Annars sitter de inte bra och vandrar obönhörligt in i rumpan. Tyvärr finns nästan inga sådana i handeln utan de flesta har ett invik men ingen resår. Resåren ska såklart inte vara hårt utan bara se till att trosan sitter på plats. Kappahl har tidigare haft basmodell med lite spets som är de enda som finns i min garderob just nu. Men sist jag skulle köpa fler fanns de inte. Jag hoppas att de bara var tillfälligt slut.

Johanna U said...

Dolly från Twilfit! Bästa trosan någonsin! Den har ett skönt tunt tyg som inte smiter åt och inte känns svettigt och breda spetskanter som inte skär in. Jag har använt bara dem i säkert 5 år. Har tänkt flera gånger att jag borde prova att sy dem själv men de är ju så bra som de är (köpta). Kanske passar de dig också :-). Tack för en inspirerande blogg!