Saturday, September 7, 2019

Indigoklänningen

En sommarklänning i september är väl kanske inte helt toppen planeringsmässigt, men när sylusten slår till så låter jag den styra! 

Det här tyget färgade jag samtidigt som jag färgade bonaderna med prickar. Tekniken är superenkel: man rullar in ett rep i tyget, drar åt repet och knyter det. På engelska heter det Honeycomb shibori så sök på det om ni vill veta mer! Jag gjorde misstaget att försöka vara smart och använda en pinne tillsammans med snöret när jag rullade ihop tyget (sen drog jag alltså ut pinnen). Det gjorde det enklare att hantera tyget, men gjorde också att tyget blev för hårt rullat = bara kanten fick det fina mönstret. Dessutom hände något märkligt med färgen på tyget. Jag hade tidigare färgat det med textilfärg från Panduro, men all den färgen försvann när jag doppade ner det i indigobadet. Förmodligen pga kemikalierna jag använde och inte pga själva indigon. 

Först blev jag rätt besviken över hur tyget blev, älskade kanten men tyckte resten blev så trist.Bestämde mig ändå för att testa att sy en klänning.

Eftersom kanten på tyget verkligen är grejen ville jag använda det fullt ut. Så jag bestämde mig för att sy en Ogden cami dress hack med en ogden cami som överdel och en rak kjoldel med lätt rynk i midjan. 

Tyget var 150cm brett så jag tog hela bredden och sydde ihop kanten bara. 150cm i omkrets är enligt mig en rätt snäv kjol (alltså inte snäv, det är ju ingen pennkjol, men inte så mycket vidd) så jag ville verkligen inte förlora minsta cm, därför har den bara en söm i ena sidan. Det innebär också att jag bara gjorde en ficka, i den sidan som har en söm. Men det funkar bra, det är sällan jag har behov för mer än en ficka. 

Jag ville att den skulle vara lite lös så jag sydde överdelen i en storlek större än jag brukar. Nu är den lite lagom oversize och jag gillar det! 

Är så nöjd med hur den här klänningen blev tillslut! Hade _aldrig_  kunnat planera det här när jag började färga tyget, men det är väl det som är en del av charmen med att färga också? Nu får den hänga i garderoben i väntan på varmare dagar (om jag inte hänger på den här 90-tals trenden med att ha t-shirt under klänning).


Mönster: Ogden cami
Ändringar: hackat till klänning, delvis efter guiden hos True bias
Storlek: 10
Tyg: vit vävd viskos som jag indigofärgat 

1 comment:

Alicia Sivert said...

Så helt fantastisk! Vad roligt att få följa det här tyget från färgning till sömnad. Tycker det gjorde sig p e r f e k t som klänning i den modellen! Så inspirerande!