Saturday, March 7, 2020

Wilder goes Roscoe

Jag sydde ju min grön Wilder klänning för ett tag sen, men jag kände att jag inte gillade halsen helt och hållet. Den dras ju åt med banden, men när jag inte knöt åt dom så funkade det inte alls. Sen kände jag också att jag ville ha längre ärmar, men då ville jag balansera det med en mer öppen hals. Så jag bestämde mig för att testa att göra en mer Roscoe-inspirerad halsringning. Roscoe är alltså ett mönster från True bias, men jag har inte köpt det mönstret utan bara inspirerats av det. 

Det här är egentligen bara en bärbar toille som jag sytt av restbitar svart viskos jag råkade ha hemma. Men jag är så nöjd! Älskar den här klänningen! 

Om du som läser inte har något av mönstren så rekommenderar jag att köpa Roscoe. Förmodligen är det lättare att hacka en Roscoe till en wilder-variant än tvärtom, i alla fall om det är Roscoes halsringning man är ute efter. 

Jag gjorde i alla fall såhär: 

  • kortade halsen 2,5 inch (obs inches och inte centimeter) runtom hela och ytterligare några cm längst fram (ca 2-3cm) och rundade av lite där. 
  • La framstycket mot vikt kant och följde Roscoes sew-along för att sy sprundet
  • Klippte ett 4x57cm långt band att ha i halsen (provade mig fram men det kändes lagom för mig). Måtten är inkl 1cm invik i varje sida. Sen följde jag återigen Roscoes sew along för halsen
  • Förlängde fram och bakstycket 35cm och la till 4cm vidd nertill så den blev lätt a-linjeformad. 
  • Den nedersta våden mäter 225cm x 140cm, jag skarvade flera bitar för att få till vidden.
  • Sydde resår längst ner på ärmen så den blev lite puffig där.

Såhär ser den ut utan skärp. Jag hade inte tillräckligt med tyg för att sy med två våder som kjol, så som Wilder har, men jag planerar att sy en sån också. Då tänker jag göra ärmen lite vidare, nästan helt rak, så att det blir mer puff nertill. 

Den här klänningen är så skön, utan skärp är det typ det skönaste som finns att ha på sig! Snyggare med skärp, men jag tycker att det funkar utan också. Tror att den här kommer bli flitigt använd! 

1 comment:

Josefine Folkesson said...

Den här blev så himla fin!!! Jag har mönstret till roscoe, och gillar det väldigt mycket. Jag tycker att wilder är hur fin som helst, men jag tror att även jag hade haft lite svårt för halsen.
Nu blev jag sugen på att sy en roscoe i svart viskos!