Thursday, December 3, 2020

Zero Waste gathered dress

Jag har sytt mitt första Zero waste plagg, dvs ett plagg där det inte blir några spillbitar. Tycker att det är ett spännande koncept! Har däremot lite lösa och kanske inte helt färdigformulerade tankar som snurrar i huvudet. 

Alla är väl överens om att det absolut bästa för miljön är att inte sy något nytt plagg alls, om man inte verkligen behöver det. Sen tänker jag att det näst bästa är att sy ett plagg man behöver och använder väldigt mycket, oavsett om det plagget är zero waste eller inte. Och då är det viktigt att både passform och estetik passar en. Gillar man tex figurnära plagg (som ger spillbitar när man syr) går det ändå åt mindre tyg än för en stor och löst sittade zero waste klänning utan rester. Visst, Zero waste klänningen kanske går att sy om till något annat, men mina lösa tankar här handlar alltså om att jag inte nödvändigtvis tycker att Zero waste behöver var bättre för miljön. Hoppas att ni förstår hur jag tänker! Är inte säker på att jag helt förstår mig själv.... Kan väl sammanfatta med att det inte finns någon etisk konsumtion under kapitalismen men att det ändå är bra att göra så gott man kan.

Med det sagt var det spännande med det här mönstret! Det finns bara ett par små mönsterdelar och allt annat klipper man ut i rektanglar av sitt tyg. Enligt mönstret går det åt 2.6 meter till den mindre storleken (det finns bara två storlekar) men jag hade ungefär 2m tyg plus en sned del eftersom jag redan sytt en klänning i detta tyget. Det gick fint ändå eftersom jag gjorde den lite kortare än enligt mönstret. Som ni ser ovan är det mycket vidd, och jag älskar det! 

Jag tror att mina klänningsdelar blev runt 20cm kortare än orginalet, men eftersom jag är kort funkar det bra. Ärmarna är också lite kortare, ca 10cm. Och istället för sidofickor gjorde jag utanpåfickor. Annars följde jag mönstret helt! 

Tyget fick  jag i födelsedagspresent och har redan sytt en klänning i det. Eftersom min bit inte var helt rak så fick jag lite spillbitar över. De stoppade jag in i en sittpuff som jag just nu håller på och fyller med tygrester. I den stoppade jag även de delar som mönstret säger att man ska sy fast på insidan av plagget men som jag inte riktigt förstod vad de fyllde för funktion.

Det är verkligen en otroligt skön klänning och jag har redan haft den två dagar denna veckan. Funkar lika bra hemma som utanför hemmet! 100% secret pajamas.

Storlek: den mindre, 36-44
Ändringar: gjorde den kortare och med utanpåfickor
Tyg: vävd viskos från Stoff och Stil

No comments: