Först: vikten! Detta är särskilt viktigt om du köper tyg online eftersom det berättar om hur tjockt tyget är. Ju mer det väger desto tjockare tyg helt enkelt. Detta anges i gram per m2, tex 125g/m2 eller 385g/m2. Av dessa två skulle alltså det på 125g passa utmärkt till kläder medans 385g passar bättre till inredning .Enligt mig då, men det beror ju på vad du själv gillar och ska använda det till! Min kompis Karin gillar tex tjockare linnetyg på sommaren eftersom det suger upp svett bättre.
Trådtätheten är också viktigt, ett linnetyg som har glest mellan trådarna går sönder lättare och blir också mer genomskinligt än ett tätare. Detta har jag dock inte sett anges på nätbutiker, någon som har tips på hur man får reda på det? Vissa butiker skriver ut att det är tätt/glest vävt men mer än så har jag inte sett.
Så till inköpsställen. Jag har bara köpt linnetyg från tre olika ställen så jag har inte så stor erfarenhet, men jag är väldigt nöjd med dessa tre.
En svensk nätbutik med massor av olika varianter av linnetyg. Jag har sytt i deras tunna linnetyg på 125g/m2 och gillar det verkligen! Det är tättvävt, tunt och allmänt härligt. Har också beställt hem ett helt gäng med provlappar (älskar provlappar) och de är stora och tydligt märkta med vilket tyg det är.
Engelsk nätbutik (de har en fysisk butik också) där allt är svinsnyggt och väldigt kurerat för att passa just deras stil. Och eftersom att jag råkar gilla deras stil gillar jag det mesta de har. Helt klart ett dyrare alternativ men med produkter av hög kvalitet. De har bla en linneserie på 185g/m2 som de rekommenderar till kläder och skriver ut vikten på alla sina linnetyger så att det är lätt att se hur tjocka de är. Jag har precis köpt det blå tyget längst ner på bilden, ett handfärgat linnetyg som är aningens tjockare än deras standardsortiment.
Jag har turen att ha svärföräldrar som har en sommarstuga utanför Söderköping, och när vi är där handlar vi alltid mat på Willys som ligger bredvid Korps butik. Så det kan hända att jag ganska ofta förhandlar bort matinköpen och istället kollar på tyg :D. Korps fokus är historisk sömnad men det går förstås utmärkt att sy alla sorters kläder i deras tyger!
-----------------------------------------------------
Och sen förstås självklart att kolla hos din lokala tygbutik! Här i Göteborg finns Gårda textil som säljer linnetyg och Skroten i Kinna ligger relativt nära och har också fina linnetyger. Kanske har du en guldgruva med linnetyger i din stad? Om någon vet fler bra nätbutiker så tipsa gärna!
Hur ska man sen ta hand om sitt linnetyg? Växbolin har en bra skötselrådslista hos sig! Jag blötlägger alltid mitt linnetyg innan jag tvättar det första gången, och då ringlar jag ner det så mjukt som möjligt i badkaret. Som när det begav sig har också skrivit bra om linnetyg och där finns en pedagogisk illustration på blötläggning. Och mycket viktigt: torktumla inte linnetyg. Ja det blir mjukare då men det beror på att fibrerna bryts = förstörs.
Och bara för att klargöra, jag är inte på något sätt sponsrad av butikerna jag länkar till och får inga pengar för att ni klickar på länkarna. Det är bara tips jag ville dela med mig av :)
10 comments:
Hej!
Affärn i Borås brukar ha en hel del linnetyg.Mvh AnnBritt Eriksson
Jag är mycket förtjust i merchant and Mills estetik och tycker allt är underbart men jag har aldrig köpt nåt tyg av dem. Hur är kvaliteskillnaden mellan dem och typ korps linne? (som jag är mycket nöjd med)
Så glad för all denna information.Syr mest byxor och tycker det varit svårt att hitta skönt linnetyg.Nu blir jag sugen på att sy en skjorta /blus.Tack än en gång.
Hörde på radion idag att vi genom vår konsumtion av t ex kaffe, bomull, utländska frukter mm gör av med ohemult mycket vatten, ofta då i områden där det råder vattenbrist.
Ville genast sluta med inköp av bomullskläder till förmån för... vadå?
Lin?
Viskos?
Nån som vet om hur lin odlas industriellt?
Cecilia: det är olika, och det som jag förstått är viktigast är hur rötningen av lin sker. Om det sker i ett slutet system är det mer miljövänligt men om det inte är slutet påverkar det miljön negativt. I Sverige idag har vi knappt kvar någon linodling, iaf inte för kläder, utan det mesta sker i baltikum. Hampa och rami är andra alternativ.
Viskos är tillverkat av träfiber vilket kräver mycket kemikalier och kan vara skadligt för miljön, den mer miljövänliga varianten kallas oftast lyocell eller tencel. Här kan du läsa mer: https://www.hallakonsument.se/miljo-och-hallbarhet/handla-hallbart/textilier-och-miljon/miljoaspekter-pa-olika-textiltyper/viskos-och-lyocell/
Det är svårt att vara kortfattad om material, men om du vill handla mer hållbart rekommenderar jag tex bloggen och boken Slowfasion: https://www.slowfashion.nu/
Blackelvira: Jag har inte jättestor erfarenhet av varken Korps eller Merchant and mills egentligen, har bara sydd ett plagg av vardera sorten. Men baserat på tygproverna och de plagg jag sytt så tycker jag att merchant and mills är minst lika bra som Korps, kanske lite mjukare och tunnare? Men de säljer ju många olika varianter så är svårt att säga. Rekommenderar varmt att köpa provlappar!
Tack, Clara!
Tack för bta sammanställning!
*bra
hej,
är det någon som kan svara får man vända linnetyg på tvären när man syr gardiner. vad är det förkonsekvenser i så fall?
tacksam för svar!!
Post a Comment