Friday, April 29, 2016

Grettir till Andreas

Den supertråkiga grå slätstickningen övergick i rolig flerfärgsstickning och då gick det snabbt att sticka klart den. Nästan för snabbt, jag hade gärna stickat mer flerfärgsstickning!

Mönstret är Grettir från Brooklyn Tweed och jag kan verkligen rekommendera det. Så bra passform! Jag skrev ju om förkortade varv i det förra inlägget och den här tröjan har hela 3 omgångar med förkortade varv. Först ett gäng på själva kropp-delen, sen ett gäng precis under oket när ärmar och kropp satts ihop och sen ett gäng precis i nacken under resåren. 

Jag har gjort lite ändringar, bla stickar 2:2 resår istället för 1:1 resår, förlängt den (Andreas är drygt 180cm och jag brukar inte behöva förlänga så mycket, men den här fick jag förlänga rejält!) coh så gjorde jag resår i halsen istället för rullkant. Allt enligt Andreas önskemål. 

Garnet är Peruvian Highland wool från Magasin Duett. Färgernas nummer står på projektets ravelrysida, och där står också hur många maskor jag använde eftersom jag fick fel stickfasthet. Vanligtvis är Andreas en L men nu stickade jag enligt maskantalet mellan S och M ungefär, men med längdmåtten från L. 

Både jag och Andreas är nöjda, och den funkar fint att söndagshoppa i!

Tuesday, April 26, 2016

Förkortade varv

När jag skrev om att jag gjort förkortade varv på Fåvang så fick jag lite frågor om vad det är, så jag tänkte att jag ska förklara lite. 

Förkortade varv (short rows på engelska) används för att forma stickningen på så sätt att bara delar av plagget stickas. Tex så sitter tröjor och koftor mycket bättre om de är högre i nacken är framtill och då kan förkortade varv stickas över ryggen och nacken så att de delarna blir högre. Andra ställen där de ofta används är tex i hälar på sockor, som bystveck på figurnära plagg eller för att ge mer vidd nertill i koftor stickade på tvären (tänk den där superpopulära baby-koftan). 

Den här bilden kommer från Purlwise och jag tycker att den tydligt visar hur förkortade varv fungerar. Den blålila delen är stickad med japanska förkortade varv och formar stickningen. 

Det finns redan massor skrivet om det här på olika ställen och flera youtube videos så om du vill veta mer rekommenderar jag en googling på förkortade varv eller short rows, beroende på vilket språk du föredrar. Det finns mer skrivet på engelska men en del på svenska också. 

Mitt favoritsätt för att sticka förkortade varv är German short rows, de är in princip helt osynliga. Jag lärde mig dem när jag stickade Rililies mönster så därför har jag använt mig av hennes beskrivning som finns här

Sunday, April 24, 2016

Meet the maker

Varje vecka har Kollabora en intervju med någon och den här veckan är det jag! Känner mig hedrad. Om ni vill läsa intervjun så finns den här

Jag kan verkligen rekommendera Kollabora för er som syr, det är lite som Ravelry men för många olika sorters textilt hantverk. Jag använder det för att organisera mina syprojekt och hitta inspiration till sömnad. Min sida med allt jag sytt finns här

In English: 
I've been featured on Kollaboras "Meet the maker" this week! Really exicted about that! I also know that some of my readers are non-swedes, so if you want to know more about me just head over to Kollabora (and sorry for not writing in English all the time, but that would take away some of the easiness and fun).

Saturday, April 23, 2016

Mycket grått och slätt

Så TRÅKIG stickning! Såhär mycket grå slätstickning är något jag bara stickar till en person som jag verkligen älskar högt och innerligt. Dvs till Andreas eller Astrid och i det här fallet Andreas. Jag är förmodligen inte världens bästa sambo just nu, utmattningsdepression och allt, men på det här sättet kan jag i alla fall visa min kärlek :P. Och snart är det tråkiga slut och okets flerfärgsstickning börjar, det ser jag fram emot. En Grettir ska det bli för den som undrar.

Wednesday, April 20, 2016

Fåvang

Det här är den roligaste stickningen jag vet. Flerfärgsstickning, jag bara älskar det! Just det här ska bli en Fåvang ur Kofteboken.

Själva mönstret tycker jag är sådär, jag skulle bara rekommendera det till en hyffsat erfaren stickare. Jag gör en hel del ändringar, bla förkortade varv i nacken, har gjort om en mönsterbård för att slippa alltför långa flotteringar och så måste en räkna en hel del själv. Men den verkar i alla fall sitta bra och mönstret är fint så jag gillar den ändå.

Monday, April 18, 2016

Blommiga byxor

Det här blommiga tyget (från Jonic) hade jag först tänkt sy blommiga leggings av. Men det kändes inte så elastiskt som jag trott så jag bestämde mig för att sy ett par byxor istället. Ett par supersköna byxor blev det! Modellen är Hudson pants som grund och med massa ändringar för att passa min kropp. Jag gillar dom skarpt. 

Astrid har också fått ett par mini-hudson men som shortsvariant. Det här var hennes val av kläder häromdagen. Coolaste ungen i stan! Och eventuellt också kallaste, jag fick tvinga på henne mer kläder när vi faktiskt skulle gå ut :).

Saturday, April 16, 2016

En serie bilder på en kaninklänning

När jag senast var på Stoff och Stil så köpte jag en bit av det här urgulliga kanintyget. Jag gillar ofta Stoff och Stils tyger men tycker att de varierar väldigt i kvaliteten. Den tryckta trikån har jag dock bra erfarenhet av. 
Astrid gillar att det är kaniner på. Vi köpte lite tygmärken där också och Astrid ville gärna placera en fotboll (hon ÄLSKAR bollar) mitt fram på bröstet ovanpå kaninerna men vi lyckades enas om att fotbollen kunde ligga i fickan. Pjuh, jag kände mig som en superförälder som lyckades förhandla fram det! Ge hit Nobels fredspris liksom och sen åker jag ner och förhandlar fram fred i mellanöstern när jag ändå håller på.

Det är inte lätt att få bilder på Astrid i kläder jag valt. Hon vill såklart bestämma själv vad hon ska ha på sig! Nu skulle den gula koftan på. 

Den här koftan har jag faktiskt aldrig lyckats få ett foto på när Astrid har den på sig, och tja den här gången kom den visst på ut och in. Det är en bra modell i alla fall, mönstret heter Go Buffalo

Köpta byxor, nysydd kaninklänning och ut-och-in vänd hemstickad kofta. Bra val tycker jag! 

Sen åkte koftan av igen och jag lyckades få en till bild på kaninklänningen. Mönstret är ur Ottobre 1/16, samma som den här klänningen men den här gången med en påsydd ficka fram istället för två fickor i sidorna.

Thursday, April 14, 2016

Yogaväska

Jag köpte en ny yogamatta för ett tag sedan och då kände jag att en så bra dyr matta (en Jade Harmony) behöver en väska. Dessutom köpte jag en mörkblå matta och även om jag verkligen kan rekommendera den här typen av matta kan jag inte rekommendera en mörkblå variant, varenda dammkorn syns. Och damm har vi rätt gott om i det här hushållet :)

Mönstret är Amy Butlers Nigella Yoga Bag men med dragkedja som jag satt i genom att följa de här instruktionerna. Tyget är gammalt och jag tror att jag köpt det på Skroten. 

Väldigt nöjd! Det är sällan min yogamatta förflyttar sig från hemmet, men den förvaras under en säng och i den här väskan har den det helt klart bättre.

Tuesday, April 12, 2016

En Grön Blå Sand

Jag har stickat en kofta och jag är så otroligt nöjd! Mönstret heter Blue Sand och det här är min andra variant av den. Den första jag stickade var randig, precis så som mönstret skriver att den ska vara. Den randiga är en av mina allra mest använda koftor så jag bestämde mig för att sticka en till, men enfärgad den här gången. 

 Garnet är Wollmeise Dk, ett av mina absoluta favoriter. Wollmeise är ju kända för sina fantastiska färger men jag valde ändå att köpa vitt och sen handfärga själv. Då får jag precis den nyansen jag vill ha.

Jag har följt mönstret (gjorde combination yoke), det enda jag ändrat är att jag gjort den lite kortare för att passa min längd (eller brist på längd) bättre.  

Supernöjd! Gosigaste koftan jag äger. 

 Jag gillar fickorna väldigt mycket också. De rymmer egentligen inte särskilt mycket men de är en fin detalj plus att det är skönt att kunna ha händerna i fickorna.

Insidan av fickorna gjorde jag lite diskret randigt i grått. En rolig detalj, syns inte jättemycket men ändå roligare än släta. På den här bilden kom förresten självutlösaren med, bilderna i det här inlägget har jag fotat själv med stativ och självutlösare.

Friday, April 8, 2016

Bloppis-uppdatering

Jag har gjort en rejäl rensning (framförallt på klänningar) i min garderob och därför uppdaterat min bloppis. Den hittar ni HÄR.

Om du vill köpa något så maila clara(snabela)clarafalk(punkt)se

Wednesday, April 6, 2016

Tre fototips för stickat

Förutom stickning och annan slöjd så är fotograferande en stor hobby för mig. Den hobbyn har verkligen växt i och med bloggen, och det är tacksamt att ha något att fota i form av färdiga alster och kul att ha någonstans att visa bilder. Under åren med bloggen har jag lärt mig en del om att fotografera stickat (den hårda vägen genom att göra massor av misstag) så jag tänker dela med mig av lite tips på saker att göra och inte göra.

Fotograferna till bilderna är olika personer, kompisar, Andreas och ibland stativ med fjärrutlösare men det är alltid jag som bestämmer plats, riktning, provfotar, säger till var och hur den som fotar mig ska stå och sen väljer ut och redigerar bilderna. Rent tekniskt har jag inte tagit alla bilderna för jag har inte alltid tryckt på knappen, men det är jag som har ansvaret för hur de blir till eller hur en nu ska säga :). 

1. Ljuset
Fotografera i skugga! Stark sol skapar skarpa hårda skuggor medan moln och skugga ger ett fint mjukt ljus. Utomhus är bäst att fota molniga dagar eller leta upp en skuggig plats, inomhus är det bäst om solen inte skiner rakt in genom fönstret. 
Och fota aldrig med glödlampa som ljuskälla, inte heller med kamerans inbyggda blixt. Det blir aldrig någonsin bra, jag lovar! Naturligt ljus är hobbyfotografens bästa vän. 

2. Val av fotoplats. 
Jag har så många gånger tänkt ut en plats att fota på som sen visat sig vara helt värdelös, eftersom storslagna utsikter, horisonter, mysiga kvarter osv inte alltid gör sig på bild. Det som är viktigt i bilden är ju i det här fallet det stickade plagget och inte en vacker utsikt. En enkel miljö kan vara mycket bättre, kanske en slät vägg, en stor sten eller liten skogsdunge. Något som inte sticker ut och som blir en bakgrund som kan framhäva det du ska fota. Se exempel nedanför.

3. Ta många bilder
Sista tipset idag blir att ta MÅNGA bilder. Eller be den som fotar dig att göra det. Tro inte att det går att ta tre bilder och en blir bra, snarare 300 och en blir bra. Alltså detta är ej överdrivet, om jag är ute och fotar stickade alster har jag minst 100 bilder på varje sak. Det kostar ingenting nuförtiden att trycka på knappen. Och titta på bilderna då och då, så att du kan rätta till något veck, luggen som lagt sig konstigt, se en konstig skugga som inte syntes när du valde ut platsen, se om en trädstam ser ut att komma rakt ut ur huvudet osv. 

Här kommer några bilder som är exempel på hur en inte ska göra: 

Fin utsiktsplats men tröjan syns inte alls. Det är soligt och både ansiktet och tröjan har massor av skuggor som gör att mönstret (ugglorna) knappt syns. 

Den här kyrkan är jättefin, men varken den eller tröjan kommer till sin rätt när de måste konkurrera mot varandra och fokus inte hamnar på något av dem. 

Den här bilden är väl kanske inte superdålig (dock alldeles för gulröd men det är inte redigering jag ska skriva om nu) men det syns ju inte alls att vi är i supermysiga kvarter uppe på Slottsberget. Vi har alltså åkt en bra bit för att ta en okej bild. Inte särskilt nödvändigt. 

Några bra exempel också för att visa skillnaden: 

Det är inte alltid nödvändigt att gå så långt. Det här är en buske på vår innergård, 20m från vår lägenhet. Inte särskilt fint alls runtomkring, men koftan och dess detaljer syns ordentligt och den fula soptunnan bredvid busken syns ändå inte på bild. 

Bakgrunden skymtar bara här i form av lite skog. Inte någon spektakulär miljö alls och just därför syns sjalen. Solen håller precis på att gå ner och ljuset är jättefint vilket gör att ansiktet framträder till sin fördel.

Den här gamla bilden från 2007 är fotad mitt inne i Göteborg, i Johanneberg. Omgivningen är asfalt, vägar och hus, men den här fina stenen stod där och blev en perfekt bakgrund till min Laminaria. Idag hade jag sett till att få med fötterna bilden dock, antingen kapa rejält eller få med hela kroppen. 

En sten och lite växtlighet runtomkring borde gå att hitta precis vartsomhelst i Sverige och är mycket roligare än ett plastgolv (om du inte har turen att ha vackra trägolv förstås, det har tyvärr inte jag).

Lite tips från en hobbyfotograf! Jag tycker alla ska fota sina stickade plagg, dels är det jättebra för andra stickare att kunna se andras alster på tex ravelry och dels är det väldigt kul att ha den dokumentationen själv. Jag är så glad att jag fotat nästan allt jag stickat, det är så kul att kunna se tillbaka på. 

Saturday, April 2, 2016

Regnparkas

I höstas sydde jag en parkas och sen dess har jag använt den varje dag som vädret tillåtit. Med en varm tröja under (och såna har jag ju gott om) har den funkat även som vinterjacka och alltså har jag haft den i princip varje dag hela vintern. Så nu tänkte jag att det var lika bra att sy en likadan regnjacka också! 

Jag använde samma mönster, ur Ottobre 5/2013 och det är samma ändringar på den här som på den förra. Alltså några cm FBA, lite förlängd och lite förlängda fickor. Tyget är från Stoff och Stil och jag har också använt sån tejp de säljer som ska strykas fast på alla sömmar för att göra jackan vattentät. Den var hemsk att stryka fast! Helt okej på de raka sömmarna så det var nog inte tejpens fel, men jag svor en hel del när den skulle strykas fast över ärmisättningsdelen och luvan. Förmodligen behövs presskuddar och sånt, jag hade bara ihopknölade handdukar att jobba med och det underlättade knappast. 

Den här gången har jag inget foder i så att jag ska kunna ha den på sommaren så den var inte lika komplicerad att sy. Och så visste jag ju ungefär hur delarna skulle sättas ihop, annars är det ju lite av ett pussel att sy ur Ottobre.  På Kollabora har jag lagt upp en bild på hur alla smådelar fram ska sättas ihop, mest för min egen skull så jag slipper lägga en timme på att klura över det när jag syr en sånhär jacka nästa gång (för ja det kommer bli fler såklart). 

På ärmarna har jag sytt fast reflexband, blev så nöjd över att hitta grå sådana hos Bibbis textil. Plus att jag jämt glömmer reflex så det är lika bra att sy fast dem direkt på jackan.

Jag är supernöjd! Men det kommer dröja ett bra tag (dvs tills jag glömt hur jobbig den där jävla tejpen var) innan jag syr någon mer regnjacka. Och nu håller jag verkligen tummarna för att den faktiskt är vattentät också, det vet jag inte än. Trots att den varit klar i nästan två veckor har det inte regnat särskilt mycket i Göteborg så den har inte fått något ordentligt test. Men det får den nog snart om jag känner Göteborg rätt :).